IDENTIFYING DATA 2023_24
Subject (*) BIOPROCESS ENGINEERING AND FOODS Code 20244118
Study programme
Bachelor's Degree in Food Bioprocess Technology (2018)
Cycle 1st
Descriptors Credits Type Year Period
3 Compulsory Third 2Q
Language
Català
Department Chemical Engineering
Coordinator
GÜELL SAPERAS, MARIA CARMEN
E-mail carme.guell@urv.cat
Lecturers
GÜELL SAPERAS, MARIA CARMEN
Web
General description and relevant information <div><br /></div><p> <b>DESCRIPCIÓ GENERAL:</b> Aquesta assignatura en la que es presenten les bases dels processos de concentració, assecat i envasat d'aliments </p>

Competences
Type A Code Competences Specific
 A1.5 Apply the principles of engineering in the context of the life sciences to define conditions and strategies that make it possible to design and optimise the production processes of biological systems.
 A5.1 Ability to understand and use the principles of bioprocess engineering and technology applied to food, which includes food engineering and technology, basic food engineering and operations and food technology.
 A5.2 Ability to understand and use the principles of processes and bioprocesses in the agri-food industries.
Type B Code Competences Transversal
 B4.1 Learn effective ways to assimilate knowledge and behaviour.
Type C Code Competences Nuclear

Learning outcomes
Type A Code Learning outcomes
 A1.5 Aplica els principis de transferència de matèria i energia al disseny d'assecadors per convecció, d'assecadors per atomització i mitjançant liofilització.
Dissenya i modela sistemes d'evaporació simple i múltiple.
 A5.1 Defineix el concepte d'activitat d'aigua i aplica els models d'isotermes d'adsorció.
Calcula les propietats físiques de l'aire humit.
 A5.2 Distingeix entre diferents materials i la seva aplicació a l'envasament d'aliments.
Type B Code Learning outcomes
 B4.1 Desenvolupa estrategies pròpies per resoldre problemes i trobar solucions.
Type C Code Learning outcomes

Contents
Topic Sub-topic
1. Concentració i evaporació. 1.1 Evaporadors: fonaments
1.2 Disseny d'evaporadors d'efecte simple
1.3 Disseny d'evaporadors d'efecte múltiple
2. Disseny d'assecadors. 2.1 Activitat d'aigua
2.2 Isotermes d'adsorció
2.3 Psicrometria i acondicionament de gasos
2.4 Deshidratació per convenció
2.5 Disseny d'assecadors continus i discontinus
2.6 Liofilització i atomizació
3. Introducció a l'envasat d'aliments 3.1 Introducció
3.2 Plàstics en l'envasat d'aliments
3.3 Els principals polímers en l'envasat d'aliments
3.4 Additius dels plàstics
3.5 Transferència de materia en sistemes d'envasat

Planning
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours
Hours outside the classroom
(**) Total hours
Introductory activities
1 0 1
Lecture
A1.5
A5.1
A5.2
14 22 36
Problem solving, exercises in the classroom
A1.5
A5.1
A5.2
B4.1
11 16 27
Practical cases/ case studies
A1.5
A5.1
A5.2
B4.1
2 3 5
Personal attention
1 0 1
 
Extended-answer tests
A1.5
A5.1
A5.2
2 0 2
Short-answer objective tests
A1.5
A5.1
A5.2
2 0 2
Practical tests
A1.5
A5.1
A5.2
B4.1
1 0 1
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Methodologies
Methodologies
  Description
Introductory activities Activitats encaminades a prendre contacte i a recollir informació dels alumnes i presentació de l'assignatura
Lecture Exposició dels continguts de l'assignatura
Problem solving, exercises in the classroom Formulació, anàlisi, resolució i debat d'un problema o exercici, relacionat amb la temàtica de l'assignatura
Practical cases/ case studies Plantejament d'una situació (real o simulada) en la que ha de treballar l'estudiant per donar una solució argumentada al tema, resoldre una sèrie de preguntes concretes o realitzar una reflexió global.
Personal attention Temps que cada professor té reservat per atendre i resoldre dubtes als estudiants

Personalized attention
Description

Atenció presencial al despatx 317 de l'ETSEQ. També hi haurà atenció virtual a través de la plataforma TEAMS. Podeu contactar també a través del teléfon 977558504 i correu electrònic: carme.guell@urv.cat. L'horari d'atenció s'informarà a través de la pàgina de l'assignatura en l'entorn virtual de formació de la URV quan comenci el curs.

 


Assessment
Methodologies Competences Description Weight        
Practical cases/ case studies
A1.5
A5.1
A5.2
B4.1
L'estudiant ha de donar resposta al cas pràctic plantejat, plasmant de manera pràctica, els coneixements teòrics i pràtics de l'assignatura 15%
Extended-answer tests
A1.5
A5.1
A5.2
Proves que inclouen preguntes obertes sobre un tema. L'estudiant ha de desenvolupar, relacionar, organitzar i presentar els coneixements que té sobre la matèria. La resposta que dóna l'estudiant és extensa. 60%
Short-answer objective tests
A1.5
A5.1
A5.2
Proves que inclouen preguntes directes sobre un aspecte concret. L'estudiant ha de respondre de manera directa mitjançant els coneixements que té sobre la matèria. La resposta que dóna l'estudiant és breu. 10%
Practical tests
A1.5
A5.1
A5.2
B4.1
Encàrrec de disseny d’una planta de procés (API). 0-15%
Others  
 
Other comments and second exam session

Avaluació continuada:

70% de la nota correspon a 2 examens que combinen preguntes curtes i proves de desenvolupament. Cada prova té un pes del 35% de la nota final i és necessaria una nota mínima de 3.5 per fer mitjana. 15% per la realització de supòsits pràctics i 15% per proves pràctiques de disseny d'una planta de procés (API). Per l'alumnat que no cursi API, els detalls de l'avaluació s'especificaran al moodle de l'assignatura a l'inici del curs.


Segona convocatòria:

Alumnat que cursi API: Es manté el 30% corresponent a la resolució de supòsits pràctics/estudi de casos (realitzats durant el curs) i el 70% correspondrà a una única prova de continguts de tot el curs. Nota mínima de la prova de continguts per fer mitjana: 3.5.

Alumnat que no cursi API: S'especificarà els detalls de l'avaluació al moodle de l'assignatura a l'inici del curs.

La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora


Sources of information

Basic A. Ibarz, G.V. Barbosa-Cánovas, Operaciones Unitarias en la Ingeniería de Alimentos, 2005, Mundi Prensa, Madrid
K. J. Valentas, R.P. Singh, Hanbook of Food Engineering Practice, 1997, CRC Press, Boca Raton, Fla

Complementary J.G.Brennan, Food Processing Handbook, 2006, Wiley-VCH, Weinheim

Recommendations

Subjects that are recommended to be taken simultaneously
QUALITY SYSTEMS IN FOOD INDUSTRIES/20234125
DESIGN OF SEPARATION PROCESSES/20234114

Subjects that it is recommended to have taken before
FUNDAMENTALS OF PROCESS ENGINEERING/20234116
FUNDAMENTALS OF FOOD PRODUCTION/20234115
THERMAL ENGINEERING/20234119
KINETICS OF BIOPROCESSES AND REACTION ENGINEERING/20234127
(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.