DADES IDENTIFICATIVES 2020_21
Assignatura (*) ENGINYERIA TÈRMICA Codi 20244119
Ensenyament
Grau de Tècniques de Bioprocessos Alimentaris (2018)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Obligatòria Segon 1Q
Llengua d'impartició
Castellà
Departament Enginyeria Mecànica
Coordinador/a
BOUROUIS CHEBATA, MAHMOUD
Adreça electrònica mahmoud.bourouis@urv.cat
Professors/es
BOUROUIS CHEBATA, MAHMOUD
Web
Descripció general i informació rellevant <div><p>En aquesta assignatura els continguts es proporcionaran via Moodle (transparències, vídeos, documents, enllaços, manuals resum, etc.) i l’alumnat els treballarà a distància. Les classes presencials que es puguin programar a l’aula s’utilitzaran per a treballar en problemes d’aplicació i casos d’estudi, resoldre dubtes i per a resoldre presencialment exercicis que formaran part de l’avaluació continuada de l’assignatura.</p>El sistema d'avaluació en aquest període excepcional és el que s'explica a l'apartat "Avaluació. Altres comentaris i segona convocatòria" sota el títol ADAPTACIÓ DE L'AVALUACIÓ PEL CURS 2020-21.</div><div><br /></div><div><strong>DESCRIPCIÓ GENERAL DE L'ASSIGNATURA</strong></div><div>Estudi dels mecanismes de transmissió de calor. Desenvolupament de metodologies que facilitin la identificació i el càlcul dels mecanismes presents en un procés de transferència de calor i l’aplicació a diferents casos d’interès. Establir les bases de càlcul de sistemes i/o equips de transferència de calor. Fonaments de les tècniques de fred i condicionament d’aire.&nbsp;</div><div><br /></div>

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A1.1 Aplicar efectivament el coneixement de les matèries bàsiques, científiques i tecnològiques pròpies de l'enginyeria.
 A1.5 Aplicar els principis de l'enginyeria en el context de les ciències de la vida per definir condicions i estratègies que permetin dissenyar i optimitzar processos de producció de sistemes biològics.
 A4.2 Capacitat per conèixer, comprendre i utilitzar els principis de la transferència de calor i la seva aplicació en el disseny d'equips i/o sistemes.
Tipus B Codi Competències Transversals
 B1.5 Usar eficientment les TIC per gestionar la informació i el coneixement.
 B4.1 Aprendre maneres eficaces per assimilar coneixements i comportaments.
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A1.1 Coneix, comprèn i utilitza els principis d'Enginyeria del medi rural: càlcul d'estructures i construcció, hidràulica, motors i màquines, electrotècnia, projectes tècnics.
 A1.5 Utilitza els coneixements adquirits en el càlcul de sistemes i equips de transferència de calor.
Calcula la càrrega tèrmica d'una cambra frigorífica.
Resol problemes de disseny en grup.
 A4.2 Coneix els mecanismes de transferència de calor: conducció, convecció i radiació.
Identifica i diferencia els mecanismes que actuen en problemes de transferència de calor.
Empra les magnituds físiques, els sistemes d'unitats i les xifres significatives correctament.
Coneix l'ordre de magnitud de les variables.
Aplica els mètodes de càlcul per a cada un dels mecanismes de transferència de calor.
Coneix el funcionament dels equips de refrigeració per compressió mecànica de vapor.
Aprèn a gestionar el diagrama psicomètric i els diagrames h-p dels refrigerants.
Busca a la literatura els valors de les propietats físiques i termodinàmiques.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B1.5 Coneix el maquinari bàsic dels ordinadors.
Coneix el sistema operatiu com a gestor del maquinari i el programari com a eina de treball.
Utilitza programari per a comunicació: editors de textos, fulls de càlcul i presentacions digitals.
Utilitza programari per a comunicació virtual: eines interactives (web, moodle, blocs..), correu electrònic, fòrums, xat, vídeo-conferències, eines de treball col·laboratiu etc.
Localitza i accedeix a la informació de manera eficaç i eficient.
 B4.1 Desenvolupa estrategies pròpies per resoldre problemes i trobar solucions.
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
Introducció: - Mecanismes de transmissió de calor.
- Conceptes fonamentals i modalitats bàsiques de transmissió de calor.
- Analogia elèctrica. Mecanismes de transferència de calor en sèrie i paral·lel.
Conducció unidimensional en règim estacionari sense generació de calor: - Equació general de conducció.
- Geometría plana cilíndrica i esfèrica.
- Transferència de calor mitjançant aletes.
Convecció: - Conceptes fonamentals en la transferència de calor per convecció.
- Números adimensionals per al càlcul de coeficients de convecció.
- Transferència de calor per convecció forçada en flux extern.
- Transferència de calor per convecció en el flux intern en tubs i conductes.
- Convecció natural.
- Transferència de calor en ebullició i condensació.
Equips de bescanvi de calor: - Tipus de bescanviadors.
- Criteris de selecció. Selecció entre possibles opcions.
- Coeficient de transferència de calor global.
- Diferència de temperatura mitjana logarítmica.
- Mètode NTU per al disseny i anàlisi d'un bescanviador de calor.
- Mètode Kern per al càlcul de bescanviadors de carcassa i tubs sense canvi de fase.
Fred Industrial: - Termodinàmica i principis físics de la refrigeració.
- Fluids refrigerants, nomenclatura, propietats i problemàtica ambiental.
- Refrigeració per compressió mecànica del vapor.
- Psicometría.
- Càrrega tèrmica de càmeres frigorífiques.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A1.1
A1.5
A4.2
B4.1
34 51 85
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A1.1
A1.5
A4.2
B4.1
15 25.5 40.5
Atenció personalitzada
1.5 0 1.5
 
Proves objectives de tipus test
A1.1
A1.5
A4.2
B4.1
2 6 8
Proves objectives de tipus test
A1.1
A1.5
A4.2
B4.1
2 6 8
Proves pràctiques
A1.1
A1.5
A4.2
B1.5
B4.1
2 4 6
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació dels objectius i continguts de l'assignatura.
Sessió Magistral Exposició dels continguts de l’assignatura. Combinació de classe magistral i estudi de casos.
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Formulació, anàlisi, resolució de problemes o exercicis, relacionats amb la temàtica de l'assignatura.
Atenció personalitzada Assessorament a l'alumne en el desenvolupament del seu treball en la matèria.

Atenció personalitzada
Descripció

Les tutories es realitzaran en línia, per correu electrònic o via reunions de Teams. E-mail: mahmoud.bourouis@urv.cat


Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Proves pràctiques
A1.1
A1.5
A4.2
B1.5
B4.1
Encàrrec de disseny d’una planta de procés (API) o activitat substitutòria 15
Proves objectives de tipus test
A1.1
A1.5
A4.2
B4.1
Proves individuals intermèdies mitjançant preguntes curtes conceptuals i problemes sobre els continguts proporcionats fins al moment. 40
Proves objectives de tipus test
A1.1
A1.5
A4.2
B4.1
Prova individual al final del període lectiu que pot ser global o restringida d'acord amb el rendiment previ dels estudiants. 45
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Durant les proves avaluatives, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells electrònics que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista.

L'examen de la segona convocatòria serà una prova individual a la qual s'avalua els coneixements i habilitats de l'alumne per resoldre qüestions i problemes sobre els continguts de la assignatura (Pes: 100%).

ADAPTACIÓ DE L'AVALUACIÓ PER AL CURS 2020-21

Avaluació continua:

No es preveuen canvis significatius d'avaluació de l'assignatura.

La nota mínima en cadascuna de les proves d'avaluació continuada ha de ser superior a 3.

Per als alumnes que no cursen l'API, les dues proves d'avaluació continuada tindran un pes del 50% cadascuna.

Segona convocatòria:

L'examen serà de la totalitat de la material de l'assignatura, i tindrà un pes del 100%.


Fonts d'informació

Bàsica Incropera, F.P.; DeWitt, D.P., Fundamentos de transferencia de calor, Prentice Hall; 4a Ed., Mèxic, 1999.,
Çengel, Y.A., Heat transfer: A practical approach, McGraw-Hill, 1998.,

Complementària

Recomanacions


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
COMPUTACIÓ EN ENGINYERIA DE PROCESSOS/20234002
ENGINYERIA FLUÏDOMECÀNICA/20234110
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent