IDENTIFYING DATA 2023_24
Subject (*) QUALITY SYSTEMS IN BIOPROCESSES Code 20244125
Study programme
Bachelor's Degree in Food Bioprocess Technology (2018)
Cycle 1st
Descriptors Credits Type Year Period
6 Compulsory Third AN
Language
Català
Department Analytical Chemistry and Organic Chemistry
Coordinator
ACEÑA MUÑOZ, LAURA
E-mail laura.acena@urv.cat
marialuisa.serrano@urv.cat
Lecturers
ACEÑA MUÑOZ, LAURA
SERRANO BARBA, MARÍA LUISA
Web
General description and relevant information <p>GENERAL DESCRIPTION: This subject establishes the work guides that must be followed to implement a quality system in a food industry, from the definition of the analytical parameters of the product, to its certification, including the aspects of safety and preservation of the environment that any industry in the food sector must have in mind.</p>

Competences
Type A Code Competences Specific
 A1.1 Effectively apply knowledge of basic, scientific and technological subjects pertaining to engineering.
 A1.3 Assess the economic, social and environmental impact of technical solutions.
 A1.4 Apply the principles and methods of quality, traceability and certification.
 A2.1 Design a product and/or a bioprocess that complies with the established specifications/needs, bearing in mind the economic, environmental, social, political, ethical, health, safety and sustainability constraints.
 A5.4 Ability to understand and use the principles of quality management and traceability.
 A5.6 Ability to understand and use the principles of food safety and microbiology applied to food bioprocesses.
Type B Code Competences Transversal
 B1.1 Communicate information clearly and accurately to diverse audiences (CT5)
 B4.1 Learn effective ways to assimilate knowledge and behaviour.
 B4.2 Identify the learning process and academic and professional preferences.
 B5.1 Work independently with responsibility, initiative and innovative thinking.
 B5.3 Solve problems in a critical, creative and innovative way within the professional field.
Type C Code Competences Nuclear

Learning outcomes
Type A Code Learning outcomes
 A1.1 Coneix, comprèn i utilitza els principis de la gestió de la qualitat, la seguretat alimentària i la traçabilitat.
 A1.3 Valora l'impacte econòmic de les solucions tècniques.
 A1.4 Coneix, comprèn i utilitza els principis de la gestió de la qualitat, la seguretat alimentària i la traçabilitat.
 A2.1 Desenvolupa projectes en l'àmbit de l'enginyeria de bioprocessos.
 A5.4 Coneix la normativa i la reglamentació vigent relacionada amb el control i l'avaluació de la qualitat dels productes agroalimentaris.
Controla eficaçment la qualitat dels resultats que es generen en un laboratori d'àmbit agroalimentari.
Valora la necesidad de implantar un sistema de calidad en las empresas agroalimentarias.
Gestiona el sistema de qualitat d'una indústria agroalimentària.
Adopta un sistema de treball basat en els sistemes de gestió de la qualitat.
Controla la traçabilitat dels productes agroalimentaris.
 A5.6 Integra la seguretat alimentària com un element més de l'activitat de l'empresa.
Type B Code Learning outcomes
 B1.1 Intervé de forma efectiva i transmet informació rellevant.
Les presentacions estan estructurades, complint amb els requisits exigits, si n’hi hagués.
Redacta documents amb el format, contingut, estructura, correcció lingüística, registre adequats i il·lustra conceptes utilitzant correctament les convencions: formats, títols, peus, llegendes,...
Les seves presentacions estan degudament preparades, utilitzant estratègies per presentar i dur a terme les seves presentacions orals (ajuts audiovisuals, mirada, veu, gest, control de temps,...).
Usa un llenguatge apropiat a la situació.
 B4.1 Desenvolupa estrategies pròpies per resoldre problemes i trobar solucions.
 B4.2 Identifica necessitats de formació.
Identifica els propis interessos i motivacions acadèmico-professionals.
Defineix i desenvolupa l'itinerari curricular considerant les necessitats formatives, interessos i motivacions acadèmico-professionals.
Desenvolupa recursos i estratègies que li facilitin la transició al món laboral.
 B5.1 Decideix com gestiona i organitza el treball i el temps que necessita per dur a terme una tasca a partir d'una planificació orientativa.
Presenta resultats d’allò que s’espera en la manera adequada d’acord amb la bibliografia donada i en el temps previst.
Analitza les seves limitacions i possibilitats per desenvolupar la seva tasca/treball.
Té criteri sobre el seu procés d’aprenentatge i les necessitats d’aprenentatge.
 B5.3 Recull la informació significativa que necessita per resoldre els problemes en base a criteris objectius.
Segueix un mètode lògic per identificar les causes d’ un problema.
Presenta diferents opcions alternatives de solució davant un mateix problema i avalua els possibles riscos i avantatges de cadascuna d'elles.
Elabora una estratègia per a resoldre el problema.
Mostra un criteri correcte per a prende decisions de manera encertada basant-se en dades i informació objectiva disponible.
Type C Code Learning outcomes

Contents
Topic Sub-topic
BLOCK 1: ASPECTS RELATED TO PRODUCT QUALITY SUBJECT 1: THE QUALITY OF THE PRODUCT
- Definitions related to product quality:

o Food regulations and legislation
o Product identification: CAE
o Quality criteria according to legislation
o Specifications of raw materials, intermediate products, finished products, product quality plans
o Differences between: quality control, quality advice, quality management

SUBJECT 2: THE QUALITY OF THE PRODUCT. PROTECTION OF THE GENUINENESS AND QUALITY OF FOOD PRODUCTS
- Quality designations, quality brands

SUBJECT 3: TESTING AND CALIBRATION LABORATORIES
- The technical capacity of the food laboratory that must carry out the organoleptic tests (tasting panels), microbiological tests of raw materials, physicochemical parameters of the finished product
- Quality control of laboratory results
- Measurement and test equipment
- The test procedures, registration of primary data and test reports

BLOCK 2: PREVENTION MANAGEMENT SUBJECT 4: TRACABILITY
- Implementation of traceability in the company
- Forward, backward and process traceability
- Data requirements of a productive process of obtaining a product
- Applicable legislation

SUBJECT 5: FOOD SAFETY MANAGEMENT SYSTEMS: HACCP
- Introduction to the health register of the food industry
- Implementation of a HACCP system in the food industry: principles of the system, steps to follow, decision tree
- Identification of the specific prerequisites for this type of industry
- Identification of the specific risks of this type of industry
- Preventive measures
- PCCs
- HACCP plan

SUBJECT 6: FOOD SAFETY IN THE FACE OF A BIOLOGICAL PANDEMIC
- Definition of best practices in the management of a pandemic, transmission methods and cleaning and disinfection protocols

o Prevention (of personnel, of visits, cross-contamination) and contingencies (possible absences of personnel, supply or essential services for the operation of the company)
BLOCK 3: QUALITY MANAGEMENT SYSTEMS SUBJECT 7: QUALITY MANAGEMENT: UNE-EN-ISO 9000 STANDARDS
- ISO 9001:2018. Requirements of the quality management system in the problem industry

o Quality Manual
o Map of processes and their interactions
o Identification of the flowcharts of each process of the company
o Procedures and other documents
o Own quality records
o Tools for measurement, analysis and improvement. The indicators: INTERNAL AUDIT

SUBJECT 8: COMBINATION OF HACCP SYSTEMS AND QUALITY MANAGEMENT SYSTEMS
- Similarities and differences
- Use of the quality management system to manage HACCP

SUBJECT 9: SPECIFIC QUALITY PROTOCOLS FOR THE FOOD SECTOR
- Identification of the specific requirements of each of the following standards: BRC, IFS, ISO 22000
- Development of the Food Defense and Food Fraud plans required for the IFS standard

SUBJECT 10: ENVIRONMENTAL MANAGEMENT
- Background, concept and objectives
- The 14001:2018 in the type industry: identification of the procedures and processes to be documented
- EMAS regulation
- Integration of quality, environment and food safety systems


Planning
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours
Hours outside the classroom
(**) Total hours
Introductory activities
1 0 1
Lecture
A1.1
A1.4
A5.4
A5.6
B4.1
34 12 46
Problem solving, exercises in the classroom
A1.1
A1.4
A5.4
A5.6
B5.3
9 9 18
Assignments
A1.1
A1.4
A5.4
A5.6
B5.3
5 60 65
Personal attention
1 0 1
 
Mixed tests
A1.4
A5.4
A5.6
B5.3
4 4 8
Oral tests
A1.4
A5.4
A5.6
B5.3
1 10 11
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Methodologies
Methodologies
  Description
Introductory activities Presentació de l'assignatura i dels criteris d'avaluació de la mateixa. Presentació dels estudiants.
Lecture Exposició teòrica del contingut del temari amb l'ajuda de presentacions, projeccions, vídeos i qualsevol altra documentació adient.

S'exposaran i discutiran exemples i casos pràctics relacionats amb la qualitat dels processos de producció en la indústria alimentària.
Problem solving, exercises in the classroom Plantejament, desenvolupament i resolució de problemes relacionats amb el temari de l'assignatura i simulant casos reals.
Assignments Elaboració de tasques relacionades amb el temari de l'assignatura.
Personal attention Els alumnes poden fer les consultes que creguin convenients durant les hores de classe presencial i també fora d'aquestes. En aquest darrer supòsit es necessari concertar cita prèvia a través del Moodle per tal d'assegurar la disponibilitat del professor.

Personalized attention
Description

L'alumnat pot fer totes les consultes que creguin convenients durant les hores de classe i també fora d'aquestes. En aquest darrer supòsit s'haurà de concertar la tutoria prèviament per tal d'assegurar la disponibilitat del professorat de l'assignatura. Aquest horari de tutoria s'ha de consensuar entre el/la alumne i professor/a via Moodle/correu electrònic. Les tutories podran ser presencials o virtuals via Teams, correu electrònic, fòrum de Moodle, etc.


Assessment
Methodologies Competences Description Weight        
Assignments
A1.1
A1.4
A5.4
A5.6
B5.3
Tasques de teoria a realitzar individualment o en grup. S'avaluaran els continguts, les fonts d'informació consultades, així com la idoneïtat i presentació de les tasques. 40%
Mixed tests
A1.4
A5.4
A5.6
B5.3
Avaluació individual dels conceptes teòrics abordats a les classes magistrals i durant la resolució de problemes i exercicis a l'aula ordinària. 40%
Oral tests
A1.4
A5.4
A5.6
B5.3
Presentació oral d'algunes de les tasques realitzades individualment o en grup. 20%
Others  
 
Other comments and second exam session

L'avaluació continuada que constitueix la primera convocatòria constarà de treballs, controls i presentacions/exposicions.

Important: es farà mitjana sempre i quan la mitjana de cadascun d'aquests ítems sigui igual o superior a 4. Per tal d'aprovar l'assignatura cal que la mitjana de totes les parts sigui igual o superior a 5.

L' alumnat que no hagin superat aquesta convocatòria disposarà d'una segona convocatòria que consistirà en un examen final de tota la assignatura i que contarà el 100% de la nota. Per tal d'aprovar l'assignatura cal que la nota sigui igual o superior a 5.

Important: es prohibeix l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades durant la realització de les proves, a excepció del consentiment exprés del professor.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells/dispositius que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista.

La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Sources of information

Basic Juan José Francisco Polledo, Gestión de la seguridad alimentaria análisis de su aplicación efectiva, , Mundiprensa
Acribia, HACCP manual del auditor de calidad, , Acribia
R. Compañó, Garantía de calidad en los laboratorios analíticos, , Síntesis
Ángel Belzunegui, Gestió de la qualitat: teoria i pràctica, , URV
FAO, FAO, , http://www.fao.org/home/es/
FAO, CODEX ALIMENTARIUS, , http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/about
European Commission, Food, Farming, Fisheries Safety & Quality, , https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries_e
Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación (MAPA), Calidad Agroalimentaria, , https://www.mapa.gob.es/es/alimentacion/temas/cali
Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Alimentació, , http://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/alimentaci
AINIA, Legislación alimentaria, , https://www.ainia.es/tag/legislacion-alimentaria/

Complementary

Recommendations


(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.