IDENTIFYING DATA 2023_24
Subject (*) TECHNOLOGICAL BASES OF ANIMAL PRODUCTION Code 20244206
Study programme
Bachelor's Degree in Food Bioprocess Technology (2018)
Cycle 1st
Descriptors Credits Type Year Period
3 Optional Third 2Q
Language
Català
Department Biochemistry and Biotechnology
Coordinator
LAMPREAVE FIGUERAS, MÍRIAM
E-mail miriam.lampreave@urv.cat
mariafrancesca.fort@urv.cat
Lecturers
LAMPREAVE FIGUERAS, MÍRIAM
FORT MARSAL, MARIA FRANCESCA
Web
General description and relevant information <div>DESCRIPCIÓ GENERAL DE L'ASSIGNATURA:</div><div>L'objectiu de l'assignatura es aportar coneixement sobre els conceptes, procediments i sistemes utilitzats en la producció animal, pel seu consum en l'alimentació humana tant com a producte fresc com matèria primaria transformada.&nbsp; S'estudiarà la nutrició, higiene i sistemes de producció animal així com les instal·lacions ramaderes, tot sota el parany del benestar animal </div>

Competences
Type A Code Competences Specific
 A1.1 Effectively apply knowledge of basic, scientific and technological subjects pertaining to engineering.
 A1.2 Design, execute and analyse experiments related to engineering.
 A4.7 Know, understand and use the basics of animal production and livestock facilities.
 A4.8 Know, understand and use biotechnology in agricultural and livestock engineering.
Type B Code Competences Transversal
 B1.1 Communicate information clearly and accurately to diverse audiences (CT5)
 B1.5 Use ICT to efficiently manage information and knowledge (CT2)
 B4.4 Knowledge in basic and technological subjects that enables them to learn new methods and theories and gives them the versatility to adapt to new situations.
 B5.3 Solve problems in a critical, creative and innovative way within the professional field.
Type C Code Competences Nuclear

Learning outcomes
Type A Code Learning outcomes
 A1.1 Coneix, comprèn i utilitza els principis de les bases de la producció animal. Instal·lacions ramaderes.
 A1.2 Comprova a través de l'experimentació i treball en grup al laboratori els fonaments teòrics explicats a l'aula.
 A4.7 Identifica els diferents factors de producció i matèries primeres per a l'alimentació animal i la seva implicació en la producció animal intensiva i extensiva.
Coneix la importància i característiques de les diferents espècies animals, agrupacions racials i aptituds productives d'aquestes per poder escollir el material genètic més adequat en funció dels diferents objectius productius possibles.
Coneix el pla de producció d'una explotació ramadera.
Avalua les necessitats ambientals dels animals i fa un pla d'implementació de les mateixes.
Identifica les principals malalties que poden afectar animals i interpreta i porta a la pràctica el programa d'higiene i sanitat de l'explotació.
Determina les necessitats en allotjaments i instal·lacions ramaderes.
Preveu i valora els efectes de la producció ramadera sobre els ecosistemes.
 A4.8 Coneix els principis de la biotecnologia aplicada a la producció ramadera.
Type B Code Learning outcomes
 B1.1 Intervé de forma efectiva i transmet informació rellevant.
Redacta documents amb el format, contingut, estructura, correcció lingüística, registre adequats i il·lustra conceptes utilitzant correctament les convencions: formats, títols, peus, llegendes,...
Les presentacions estan estructurades, complint amb els requisits exigits, si n’hi hagués.
Les seves presentacions estan degudament preparades, utilitzant estratègies per presentar i dur a terme les seves presentacions orals (ajuts audiovisuals, mirada, veu, gest, control de temps,...).
Usa un llenguatge apropiat a la situació.
 B1.5 Coneix el maquinari bàsic dels ordinadors.
Coneix el sistema operatiu com a gestor del maquinari i el programari com a eina de treball.
Utilitza programari per a comunicació: editors de textos, fulls de càlcul i presentacions digitals.
Utilitza programari per a comunicació virtual: eines interactives (web, moodle, blocs..), correu electrònic, fòrums, xat, vídeo-conferències, eines de treball col·laboratiu etc.
Localitza i accedeix a la informació de manera eficaç i eficient.
 B4.4 Transfereix l’aprenentatge de casos i exercicis de l’aula a situacions reals d’altres àmbits.
Fa aportacions significatives o certes innovacions.
 B5.3 Recull la informació significativa que necessita per resoldre els problemes en base a criteris objectius.
Segueix un mètode lògic per identificar les causes d’ un problema.
Presenta diferents opcions alternatives de solució davant un mateix problema i avalua els possibles riscos i avantatges de cadascuna d'elles.
Elabora una estratègia per a resoldre el problema.
Mostra un criteri correcte per a prende decisions de manera encertada basant-se en dades i informació objectiva disponible.
Type C Code Learning outcomes

Contents
Topic Sub-topic
1ª PART
1. Producció animal. Zootècnia
2. La reproducció animal
3. L’alimentació animal
4. Creixement i desenvolupament animal
5. Sanitat animal

2ª PART

1. Sistemes de producció animal. Benestar animal. Transport dels animals
2. Qualitat de la carn
3. Instal·lacions ramaderes. Condicions ambientals de les granges. Orientació d'instal·lacions. Materials de contrucció dels edificis
4. Bioseguretat a les granges
5. Nous models de producció saludable i sostenible en el sector càrnic
6. Ramaderia ecològica

Planning
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours
Hours outside the classroom
(**) Total hours
Introductory activities
1 0 1
Lecture
A1.1
A1.2
23 9 32
Scientific and/or communication events
B4.4
5 14 19
Practical cases/ case studies in the classroom
B5.3
3 0 3
Personal attention
1 0 1
 
Mixed tests
A1.1
A4.8
B4.4
3 10 13
Practical tests
A1.1
A1.2
A4.7
A4.8
B1.1
B1.5
B4.4
B5.3
1 5 6
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Methodologies
Methodologies
  Description
Introductory activities Presentació de l'assignatura
Lecture Mitjançant classes magistrals s'explicaran els continguts que figuren al programa de l'assignatura.
Scientific and/or communication events Assistència a jornades tècniques/seminaris/xerrades presencials o online
Practical cases/ case studies in the classroom Plantejar el projecte d'una instal·lació ramadera sota la normativa del benestar animal. Es farà a classe, en grups
Personal attention Atenció personalitzada al alumne per qualsevol consulta o dubte

Personalized attention
Description

L'atenció personalitzada podrà ser en format presencial o online en funció de les necessitats del professor.


Concertar visita prèviament: Miriam Lampreave: miriam.lampreave@urv.cat Francesca Fort: mariafrancesca.fort@urv.net

Assessment
Methodologies Competences Description Weight        
Scientific and/or communication events
B4.4
Assistència a jornades tècniques/seminaris 10%
Practical cases/ case studies in the classroom
B5.3
15%
Mixed tests
A1.1
A4.8
B4.4
Avaluació de la part teòrica mitjançant 2 exercicis control teòrics. Podran ser escrits i orals 60%
Practical tests
A1.1
A1.2
A4.7
A4.8
B1.1
B1.5
B4.4
B5.3
Encàrrec de disseny d’una planta de procés (API)
0-15%
Others  
 
Other comments and second exam session

Per l'alumnat que no cursi API, els detalls de l'avaluació s'especificaran al Moodle de l'assignatura

Per l'alumnat que cursa l'assignatura integrada i que va fer l'API durant el curs acadèmic anterior, s'utilitzarà la nota de l'API cursat per la fracció del 15%.

Els/les estudiants del GEBA que no realitzen l'avantprojecte integrat: l'avaluació quedarà repartida de la manera següent:

  • Avaluació de la part teòrica mitjançant 2 exercicis control teòrics. Podran ser escrits i orals (2x72%) 74%
  • Realització treball 13%
  • Assistència i/o participació ajornades tècniques i/o seminaris 13%

Important alumnat que cursa el GTBA: no aplica el 15% de la nota procedent de l'API o de l'activitat alternativa i l'avaluació quedarà repartida de la manera següent:

  • Avaluació de la part teòrica mitjançant 2 exercicis control teòrics. Podran ser escrits i orals (2x72%) 74%
  • Realització treball 13%
  • Assistència i/o participació ajornades tècniques i/o seminaris 13%



segona convocatòria:

Per l'avaluació de 2ª convocatòria, l'alumne s'haurà d'examinar de totes aquelles parts en les que no haurà tret un 4.5 com a mínim al llarg del curs en avaluació continuada. No obstant, la professora pot decidir canviar aquest criteri si considera que el treball de l'alumne en la globalitat del curs així ho mereix. En el cas dels treballs i presentacions suspeses, l'alumne podrà tornar-los a presentar en 2ª convocatòria fent les esmenes indicades per la professora.

Queda limitat l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades durant la realització de les proves i seran d'obligat compliment per part de l'estudiant (art. 21 NAM Grau i art. 20 NAM Màster).

La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora


Sources of information

Basic
BUXADÉ, C., Zootecnia. Obra completa 13 tomos, Ed Mundi Prensa Madrid,ultima edició disponible
ENGELHARDT, W. i BREVES, G,Fisiologia veterinaria, Ed. Acribia. Zaragoza,

DALTON, DC. i ESCOBAR, JE.,Introducción a la genética animal practica., Ed. Acríbia. Zaragoza

Carlos-Isidro Buxadé Carbó,,Ingeniería de diseño de los alojamientos y de las instalaciones ganaderas :(ingeniería proyectiva) : bases referenciales , Euroganadería

Berta Maria Carballo, Berta Carballo, G.Lopez de Torre, Antonio Madrid VIcentes, Tecnologia de la carne yde los productos cárnicos, Ediciones Mundi-Prensa,

Ana Casp, Rafael López.,Tecnología de mataderos , Ediciones Mundi-Prensa, última edició disponible
Complementary

Bibliografia Complementaria

Bases de la producción Animal.Nº61  CARAVACA, P.F i col Ed. Universidad de Sevilla, Universidad de Córdova y Universidad de Huelva. Serie: Manuales Universi

L'Amélioration génétique animale / Gerald Wiener et Roger Rouvier; traduit par Anya Cockle Wiener, Gerald Versailles : Quae ; Wageningen : Centre technique de coopération agricole et rurale ; Gembloux : Presses agronomiques de Gembloux, cop. 2009

POND K, PONDK. Introduction to Animal Science. John Wiley&Sons, 2000

Breeding for disease resistance in farm animals / edited by Stephen C. Bishop ... [et al.] Wallingford, UK ; Cambridge, MA : CABI, cop. 2010

LAWRENCE, T-L-J- Growth of farm animals. Wallingford, UK. Ed. Cabi, 2002

 

 Strauch, D.- Limpieza y desinfección de alojamientos e industrias animales / D. Strauch y R. Böhm.

Zaragoza. Editorial Acribia - ISBN: 9788420010236. 416 págs. 2004. Rústica.

Tarté, Rodrigo (Ed.).- Ingredients in Meat Products: Properties, Functionality and Applications

Nueva york, USA. Springer verlag - ISBN 9780387713267.419 págs. 2009. Encuadernado.

UF 0354: Elaboración de curados y salazones cárnicos. INAI 0108. Maria Elena Cabrera López. 2013. Innovación y cualificación, S.L. ICE editorial

MF0295_2: Almacenaje y expedición de carne y productos cárnicos. INAI 0109. Javier Florencio Aragonés Mendoza. 2013. Innovación y cualificación, S.L. ICE editorial

MF0297_2: Elaboración de preparados cárnicos frescos. Carmen Maria de Oña Baquero, Diego Serrano Pérez, María Angeles Orts Laza. 2013. Innovación y cualificación, S.L. ICE editorial

UF0355: Elaboración de conservas y cocinados cárnicos. Angel Muñoz de la Poza . 2013. Innovación y cualificación, S.L. ICE editorial

UF0352: Acondicionamiento de la carne para su comercialización. Esperanza Dorado Martín. 2013. Innovación y cualificación, S.L. ICE editorial

UF0353: Acondicionamiento de la carne para su uso industrial. Javier Florencio Aragonés Mendoza. 2013. Innovación y cualificación, S.L. ICE editorial

UF0065: Preelaboración y conservación de carnes, aves y caza. Manuel Guerrero, Marta Pino, María Nieves. 2013. Innovación y cualificación, S.L. ICE editorial

El pescado y los productos derivados de la pesca. Ruiter, A. Zaragoza, Ed. Acribia. 1995

El Verraco: claves de su optimización productiva / Carlos-Isidro Buxadé Carbó, Raúl Sánchez Sánchez ; con la colaboración de Miquel Collell Surinyach ... [et al.] ; prólogo Jan Michel van der Vaart, Euroganadería, 2008

Vacuno de leche de alta producción (V.L.A.P.) : sus alojamientos e instalaciones / Carlos-Isidro Buxadé Carbó, Manuel Eduardo Torres Caballero Buxadé Carbó, Carlos Madrid : Euroganadería, 2007

La Cerda reproductora: claves de su optimización productiva / Carlos-Isidro Buxadé Carbó, Enric Marco Granell, Dionisio López Montes ; con la participación de Miquel Collel, Alejandra López Sánchez ; prólogo Joan Baucells Pujol, Joan Collell Serra Buxadé Carbó, Carlos Madrid : Euroganadería, 2007

 

El Ordeño en el ganado vacuno: aspectos claves / coordinador: Carlos Buxadé Carbó ; con la participación de 22 profesionales Madrid [etc.], Ediciones Mundi-Prensa, 2002

La Gestión en la explotación ganadera / coordinador: Carlos Buxadé Carbó Madrid [etc.] : Mundi-Prensa, 2002-2003

La Gallina ponedora: sistemas de explotación y técnicas de producción / Carlos Buxadé Carbó ; [colaboradores Ángel Ahumada...[et al.] Buxadé Carbó, Carlos Madrid : Mundi-Prensa, 2000

DE BLAS, C, GONZALEZ, G, ARGAMENTERIA A, Nutrición y alimentación de ganado. MundiPrensa, 1987

J.JARRIGE. Alimentación de bovinos, ovinos y caprinos. INRA. Ed. Mundi-Prensa. Madrid 1990

GARDE, JJ. i GALLEGO, L. (1996). Nuevas Técnicas de Reproducción Asistida Aplicadas a la Producción Animal. Ed.Univ de Castilla La Mancha.

WIENER, G. i ROUVIER, R. (2009). L'Amélioration génétique animale. Ed. Quae.

GUTIERREZ, JP. (2010). Valoración Genética Animal. Ed. Complutense S.A.. Madrid

MCDONALD, P. (2006). Nutrición Animal. Ed. Acríbia (6ª ED.). Zaragoza

MORA, I. (2007). Nutrición animal. Ed. Euned. San José (Costa Rica)

GALENO, R. (2000). Manual de sanidad animal para profesores y técnicos rurales. Ed. Agroamérica. San José (Costa Rica)

Juan Carlos Abad Moreno Reproducción e incubación en avicultura

Pierre Jean-Prost Apicultura : conocimiento de la abeja : manejo de la colmena

J.C. Fontanillas Pérez El Caracol y la helicicultura

Recursos electrònics:

http://www.fundacionfedna.org/tablas-fedna-composicion-alimentos-valor-nutritivo

FEDNA. Fundación Española para el Desarrollo de la Nutrición Animal.Congresos FEDNA "Avances en Nutrición y Alimentación Animal":

http://www.fundacionfedna.org/publicaciones

Recommendations

Subjects that continue the syllabus
FOOD CONSTRUCTIONS/20234117

Subjects that are recommended to be taken simultaneously
RESISTANCE OF MATERIALS AND STRUCTURE CALCULATION/20234104

Subjects that it is recommended to have taken before
FUNDAMENTALS OF BIOCHEMISTRY AND BIOLOGY/20234007
CHEMISTRY I/20234008
(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.