IDENTIFYING DATA 2023_24
Subject (*) INDUSTRIAL HYGIENE Code 20605103
Study programme
Occupational Risk Prevention(2009)
Cycle 2nd
Descriptors Credits Type Year Period
6 Compulsory First 1Q
Language
Castellà
Department Basic Medical Sciences
Chemical Engineering
Coordinator
MIGUEL CARVAJAL, MARIA ROSARIO
E-mail mariajose.figueras@urv.cat
magdalena.constanti@urv.cat
m.salvado@urv.cat
marta.sanchis@urv.cat
roser.miguel@urv.cat
Lecturers
FIGUERAS SALVAT, MARÍA JOSEFA
CONSTANTÍ GARRIGA, MAGDALENA
SALVADÓ ARTELLS, MARÇAL
SANCHIS TALÓN, MARTA
MIGUEL CARVAJAL, MARIA ROSARIO
Web
General description and relevant information <div><br /></div><div>DESCRIPCIÓ GENERAL: La higiene és una disciplina amb l'objectiu de la prevenció de malalties professionals. És per això, que la Higiene Industrial té com a objectiu identificar els possibles contaminants químics o biològics, i els sorolls, vibracions o radiacions que puguin presentar-se, per poder estimar posteriorment la magnitud de l'exposició i comparar-lo amb les normes legals existents que fixen els nivells d'exposició màxims admissibles o, si no amb els criteris de valoració en l'ús, i d'aquesta manera poder prioritzar les accions preventives a dur a terme., així com establir els programes de seguiment i control de l'exposició laboral a aquests agents químics, biològics i físics. </div>

Competences
Type A Code Competences Specific
 A1 Possess sufficient technical knowledge to identify and evaluate the existing occupational risks in a company and propose the measures needed to control and reduce the risks detected, taking into account the legislation and regulations in force in each of the related subjects.
Type B Code Competences Transversal
 CT2 Forming opinions on the basis of the efficient management and use of information.
 CT3 Solve complex problems critically, creatively and innovatively in multidisciplinary contexts.
Type C Code Competences Nuclear

Learning outcomes
Type A Code Learning outcomes
 A1 Defineix els conceptes bàsics de la Higiene Industrial.
Identifica les funcions generals i específiques del professional de la prevenció, especialment en el camp de la Higiene Industrial.
Identifica els agents contaminants en l'ambient laboral que poden provocar una enfermetat, i avalua el seu risc.
Coneix els equips que s'utilizen per a les avaluacions específiques de riscos higiènics i les metodologies de medició i quantificació.
Coneix els referents que hi ha, com legislació i normes tècniques i la seva aplicació a les avaluacions.
Coneix els mètodes de control del risc: Mitjans de Protecció col·lectiva i individual i planifica les mesures preventives corresponents.
Type B Code Learning outcomes
 CT2 Domina les eines per gestionar la pròpia identitat i les activitats en un entorn digital i un context científic i acadèmic. (Ser digital)
Cerca i obté informació de manera autònoma amb criteris de rellevància, fiabilitat i pertinença, que sigui útil per crear coneixement. (Cercar)
Organitza la informació amb les eines adients (en línia i presencials), per garantir-ne l’actualització, la recuperació i el tractament, a fi de reutilitzar-les en futurs projectes. (Organitzar)
Crea informació amb les eines i formats adients a la situació comunicativa, i fer-ho de manera honesta. (Crear)
Utilitza les TIC per compartir i intercanviar resultats de projectes acadèmics i científics en contextos interdisciplinaris que permetin la transferència del coneixement. (Compartir)
 CT3 Reconeix la situació plantejada com un problema en un entorn multidisciplinari, investigador o professional, i afrontar-lo de manera activa. (Comprensió)
Segueix un mètode sistemàtic amb un enfocament global per dividir un problema complex en parts i per identificar les causes aplicant el coneixement científic i professional. (Anàlisi)
Dissenya una solució nova utilitzant els recursos necessaris i disponibles per tal d’afrontar el problema. (Creativitat)
Elabora un model realista que concreti tots els aspectes de la solució proposada. (Innovació)
Avalua el model proposat contrastant-lo amb el context real d’aplicació i és capaç de trobar limitacions i proposar millores. (Avaluació)
Type C Code Learning outcomes

Contents
Topic Sub-topic
1. Bases estadístiques 1. Statistical bases
2. Higiene industrial. Conceptes i objectius. Normativa legal específica 2. Industrial hygiene. Concepts and objectives. Specific legal regulations
Industrial Hygiene. Biological Agents 3. Industrial Hygiene - Biological Agents
4. Industrial Hygiene - Biological Agents: Effects, evaluation and control
Industrial Hygiene - Physical Agents 5. Industrial Hygiene - Physical Agents. Characteristics, effects, evaluation and control.
6. Industrial Hygiene - Physical Agents: Soroll
7. Higiene Industrial - Agents Físics: Radiacions ionitzants
8. Industrial Hygiene - Physical Agents: Thermal Environment
Industrial Hygiene - Chemical Agents 9. Industrial Hygiene - Chemical Agents. Toxicology at work
10. Industrial Hygiene - Chemical Agents: Exposure assessment.
11. Industrial Hygiene - Chemical Agents: Analytical Procedures

Planning
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours
Hours outside the classroom
(**) Total hours
Introductory activities
A1
1 0 1
IT-based practicals
A1
5.5 0 5.5
Lecture
A1
62 33.5 95.5
Problem solving, exercises
A1
20.5 20.5 41
Personal attention
A1
4 0 4
 
Mixed tests
A1
CT2
CT3
3 0 3
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Methodologies
Methodologies
  Description
Introductory activities
Activities aimed at making contact with the student and collecting information from him/her, as well as presenting the subject.
IT-based practicals Resolution of the test prior to the face-to-face class.
Lecture Presentation of the main contents of the course that the student has worked on previously.
Problem solving, exercises Exercises completed through the virtual platform of the course in Moodle
Personal attention Resolving students' doubts through the subject's doubts forum.

Personalized attention
Description

Resolving students' doubts by means of the forum of doubts of the course and the Moodle messages


Assessment
Methodologies Competences Description Weight        
IT-based practicals
A1
Completion of the test prior to the face-to-face class. 20%
Problem solving, exercises
A1
Exercise and other tests, using the Moodle virtual platform. 30%
Mixed tests
A1
CT2
CT3
Classroom test at the end of the course. It is compulsory 50%
Others  
 
Other comments and second exam session

At the second sitting, the mixed test (in-person test) may be repeated and its weight in the final mark will be the same as that of the continuous assessment. In the in-person test, a minimum of 4 out of 10 is required.

The marks obtained in the other assessed parts will also be included in the final mark of the second sitting, but cannot be repeated.

During the assessment tests, mobile phones, tablets and other electronic devices that are not expressly authorised for the test must be switched off and out of sight.


Sources of information

Basic

la bibliografía  es relaciona als documents del espai Moodle de l'assignatura a les fitxes que hi ha per cada tema.  

Complementary

Recommendations


(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.