DADES IDENTIFICATIVES 2013_14
Assignatura (*) TECNOLOGIES EMERGENTS PER A LA SOSTENIBILITAT EN LA PRODUCCIÓ D'ALIMENTS Codi 20675201
Ensenyament
Enginyeria Ambiental i Producció Sostenible (2011)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Optativa Únic anual
Llengua d'impartició
Anglès
Departament Enginyeria Química
Química Analítica i Química Orgànica
Coordinador/a
DE LAMO CASTELLVI, SILVIA
Adreça electrònica ricard.boque@urv.cat
silvia.delamo@urv.cat
Professors/es
BOQUÉ MARTÍ, RICARD
DE LAMO CASTELLVI, SILVIA
Web
Descripció general i informació rellevant At the end of this course, students will be able to decide which emerging technology will be more adequate to produce a specific food product. They will also learn different analytical and statistical techniques to monitor and control food processes. Students will develop competencies to know how to: i) apply the functional properties of food ingredients, ii) use sustainable food technologies for food structuring in order to design novel foods with defined properties, and iii) implement a process analytical technology and apply a suitable quality control strategy to control a given food process. In addition, several techniques for developing the innovation process and design novel foods will be introduced by means of a case-study approach.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
  Professionalitzador
  AP4 A1.4. Aplicar les eines i estratègies de gestió i/o disseny de procés i producte apropiats des del punt de vista de la sostenibilitat.
  AP5 A2.1. Conèixer i aplicar les últimes i més innovadores tecnologies respectuoses amb el medi ambient per resoldre els problemes ambientals en diversos àmbits d'activitat, per exemple els de la indústria química i alimentària.
Tipus B Codi Competències Transversals
  Professionalitzador
  BP1 B1.1. Comunicar i discutir propostes i conclusions en fòrums multilingües, especialitzats i no especialitzats, d'una manera clara i sense ambigüitats.
  BP8 B4.2. Aprendre de forma autònoma i amb iniciativa
  BP9 B5.1. Treballar de forma autònoma amb responsabilitat i iniciativa, en un context d'investigació i innovació.
Tipus C Codi Competències Nuclears
  Comú
  CC4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Coneix la relació entre els factors mediambientals i els tecnològics requerits en la innovació de productes i processos alimentaris. AP4
AP5
BP1
BP8
BP9
CC4
Coneix els principis de l'aplicació industrial de tecnologies emergents a la conservació i producció de productes tradicionals i nous aliments. AP4
AP5
BP1
BP8
BP9
CC4
Coneix els fonaments del control analític de processos i els seus usos en la indústria alimentària AP4
AP5
BP1
BP8
BP9
CC4

Continguts
Tema Subtema
1. Tecnologies emergents
2. Control Analític de Processos

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
0.5 0.75 1.25
 
Sessió Magistral
30 45 75
Resolució de problemes, exercicis
20 30 50
Supòsits pràctics/ estudi de casos
9 13.5 22.5
 
Atenció personalitzada
1 1.5 2.5
 
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Activitats de presa de contacte amb els estudiants i de presentació de l'assignatura.
Sessió Magistral Combinació de classe magistral i estudi de casos mitjançant la introducció de conceptes bàsics, la discussió d'exemples i la realització conjunta d'exercicis de forma presencial.
Resolució de problemes, exercicis Resolució de coleccions de problemes per els estudiants sota la supervisió del professorat, individualment o en grup.
Supòsits pràctics/ estudi de casos Es plantejarà un problema obert (cas pràctic) sobre el que l'estudiant, individualment o en grup, desenvoluparà una solució concreta.
Atenció personalitzada

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
Descripció
Es realitzarà a través de mitjans electrònics (moodle, correu electrònic) o de forma presencial en els despatxos de les professores: Sílvia de Lamo: Despatx 318 del Departament d'Enginyeria Química. Ricard Boqué: Desptax 313 del Departament de Química Analítica i Química Orgànica.

Avaluació
  Descripció Pes
Resolució de problemes, exercicis Resolució de problemes, a l'aula o fóra d'ella, de forma individual o en grup. 30%
Supòsits pràctics/ estudi de casos Discussió i resolució d'un problema obert sujecte a restriccions però amb múltiples solucions. 70%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica

Conservación no térmica de alimentos (1999) G.V. Barbosa-Canovas. Acribia. Zaragoza.

Nonthermal processing technologies for food (2011) H. Q. Zhang, G. V. Barbosa-Cánovas, V.M. Balasubramaniam.  Pullman, Wash., USA. Washington State University.

Emerging technologies for food processing (2005) Da-Wen Sun. Elsevier Academic Press. San Diego, CA.

Process analytical technology : spectroscopic tools and implemented strategies for the chemical and pharmaceutical industries, 2ª ed. (2010). Ed. Katherine A. Bakeev. Wiley, Chichester.

Emerging Technologies for Food Quality and Food Safety Evaluation (2011). Ed. Yong-Jin Cho and Sukwon Kang. CRC Press. Boca Raton, FL.

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent