DADES IDENTIFICATIVES 2023_24
Assignatura (*) BIOTECNOLOGIA Codi 20204123
Ensenyament
Grau en Enginyeria Química (2010)
Cicle 1r i 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Obligatòria Tercer 2Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Enginyeria Mecànica
Enginyeria Química
Coordinador/a
CONSTANTÍ GARRIGA, MAGDALENA
Adreça electrònica magdalena.constanti@urv.cat
Professors/es
CONSTANTÍ GARRIGA, MAGDALENA
Web
Descripció general i informació rellevant <p>DESCRIPCIÓ GENERAL: Els alumnes adquiriran els conceptes bàsics per a poder emprar un llenguatge comú amb biòlegs, genetistes i microbiòlegs per tal de concebre, dissenyar, analitzar i optimitzar bioprocessos. </p>

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
I. Bases de bioquímica, microbiologia, biologia molecular i enginyeria genètica I.1 - Les molècules de la vida: aminoàcids i proteïnes, nucleòtids i ADN, sucres i oligosacàrids. Lípids. La seva estructura i funció.
I.2 - Microbiologia bàsica. Estructura de cèl•lules. Taxonomia de microorganismes. Bases de metabolisme: glicòlisi i cicle de l'àcid cítric.
I.3 - Genètica molecular. Tecnologia de recombinació d'ADN. Enginyeria de proteïnes. Principis d'enginyeria metabòlica.
II. Tecnologia enzimàtica II.1 - Producció i usos industrials d'enzims
II.2 - Cinètica enzimàtica, inhibició, selectivitat i estabilitat. Caracterització cinètica d'enzims.
II.3 - Immobilització d'enzims. Limitacions de transport de matèria externa i interna.
III. Tecnologia microbiològica III.1 - Aspectes quantitatius de creixement cel•lular. Models de creixement.
III.2 - Fermentació batch i continua. Factors de rendiment de fermentació.
III.3 - Immobilització de microorganismes
IV. Aspectes d'operació i disseny de bioprocessos

IV.1 - Esterilització de medis i equips.
IV.2 - Transport d'oxigen en bioreactors.
IV.3 - Operacions de separació i purificació de producte en bioprocessos.

V. Biotecnologia i societat V.1 - Aspectes econòmics de bioprocessos.
V.2 - Aspectes ètics, legals i socioeconòmics de la biotecnologia.
V.3 - Estudi de casos de bioemprendeduria

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A1.1
A5.1
12.5 18.75 31.25
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A1.1
A5.1
7 13 20
Atenció personalitzada
A1.1
A5.1
0.75 0 0.75
 
Proves objectives de preguntes curtes
A1.1
A5.1
2 5.5 7.5
Proves pràctiques
A1.1
A5.1
1 1 2
Proves pràctiques
A1.1
A5.1
2 3 5
Proves objectives de preguntes curtes
A1.1
A5.1
3 4.5 7.5
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Introducció a l'assignatura. Organització. Fonts bibliogràfiques. Tipus d'avaluació.
Sessió Magistral Cobinació de classe magistral i estudi de casos mitjançant la introducció dels conceptes bàsics, la discussió d'exemples i la realització conjunta d'exercicis de forma presencial.
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Resolució de col.leccions de problemes pels estudiants, individualment o en grup. Realització de problemes oberts, essencialment en equip, independenment i supervisats pel professorat. Inclou el treball individual de l'alumne derivat d'aquesta activitat.
Atenció personalitzada Per tal d'assessorar a l'alumne en el desenvolupament del seu treball en la matèria.

Atenció personalitzada
Descripció
-Més endavant sortirà publicat l'horari d'atenció als alumnes, que es portarà a terme al despatx 219 de l'ETSEQ. - Es por concertar hora d'entrevista per e-mail: magda.constanti@urv.cat

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Proves objectives de preguntes curtes
A1.1
A5.1
Prova individual intermitja mitjançant preguntes curtes conceptuals i problemes d'aplicació sobre els continguts proporcionats fins el moment. 35%
Proves pràctiques
A1.1
A5.1
Resolució de problemes o exercicis a l'aula (Hands out) 15%
Proves pràctiques
A1.1
A5.1
Estudi de problemes oberts. 10%
Proves objectives de preguntes curtes
A1.1
A5.1


Prova pràctica final. Prova individual al final del període lectiu que pot ser global o restringida d'acord amb el rendiment previ de l'estudiant.






40%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Cal obtenir la qualificació mínima d'un 4 de les proves objectives de preguntes curtes perquè faci mitjana en la nota final.

Segona convocatòria: Els alumnes que no superin les proves objectives de preguntes curtes han de realitzar una prova final en la segona convocatòria. El total de les proves objectives de preguntes curtes valdrà el 75% de la nota final de l'assignatura. Cal obtenir la qualificació mínima d'un 4 de les proves objectives de preguntes curtes perquè faci mitjana en la nota final.

No es poden tenir mòbils ON durant les proves pràctiques curtes, no es poden tenir els mòbils a la vista i l'alumne no pot manipular-los durant les proves. L'alumne no pot usar cap mitjà de comunicació ni pot connectar-se a la xarxa per fer quelcom que no sigui estrictament permès a l'examen.


Fonts d'informació

Bàsica , , ,

  • GODIA F. Ingeniería Bioquímica. Ed. síntesis, Última edició.
  • MADIGAN MT. Brock Biología de los microorganismos. Pearson, Última edició.
  • NELSON, DL. Lehninger principios de bioquímica. Omega, Última  edició.
  • SHULER M.L., KARGI F. Bioprocess Engineering. Basic concepts. Prentice Hall, Última edició.
  • BAILEY JE, OLLIS DF. Biochemical Engineering Fundamentals. McGrawHill, Última edició.
Complementària

Recomanacions

Assignatures que en continuen el temari
ENGINYERIA DE BIOPROCESSOS/20204210
BIOQUÍMICA APLICADA/20204211


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
QUÍMICA II/20204009
QUÍMICA I/20204008
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent