DADES IDENTIFICATIVES 2009_10
Assignatura (*) Persona i Família: Règim Jurídic Privat en Contextos Migratoris Codi 125221220
Ensenyament
Migracions i Mediació Social (2007)
Cicle 2on
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
2.5 Optativa Únic anual
Llengua d'impartició
Català
Departament Dret Privat,Processal i Financer
Coordinador/a
FONT MAS, MARIA
MARIN CONSARNAU, DIANA BORIS
Adreça electrònica maria.font@urv.cat
diana.marin@urv.cat
Professors/es
FONT MAS, MARIA
MARIN CONSARNAU, DIANA BORIS
Web
Descripció general i informació rellevant Presentació de les situacions jurídiques privades com són: el matrimoni, les relacions paterno-filials, la crisi matrimonial, el reagrupament familiar, la protecció de menors estrangers desamparats, entre d’altres, que sorgeixen en l’actual societat multicultural que originen conflictes de lleis i els mecanismes jurídics actuals per la seva resolució.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
  Comú
  AC5 Capacitat d'interpretació i utilització dels textos jurídics i socials i capacitat de maneig de les diferents fonts (jurídiques, socials, demogràfiques...)
  Professionalitzador
  AP5 Argumentació jurídica a un nivell superior
  AP6 Adquisió de capacitats per planificar, implementar i avaluar la intervenció de manera conjunta amb persones, famílies, grups, organitzacions i comunitats, partint de l'anàlisi de les seves necessitats i circumstàncies.
  Recerca
  AR2 Coneixement de l'articulació de les polítiques d'immigració i de la incidència del dret en el seu desenvolupament
Tipus B Codi Competències Transversals
  Comú
  Professionalitzador
  BP1 Habilitat i flexibilitat per solucionar problemes de la disciplina.
  Recerca
  BR6 Capacitat per comunicar de forma efectiva els resultats de recerca tant oralment com de forma escrita.
Tipus C Codi Competències Nuclears
  Comú
  CC3 Desenvolupament d’una perspectiva global del món en l’àrea específica on s’ubica el postgrau

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
AC5
AP6
AP5
AR2
CC3
BP1
BR6

Continguts
Tema Subtema
Lliçó 1 La societat multicultural en les relacions privades: la integració del món jurídic Introducció al conflicte de sistemes jurídics i mecanismes de resolució: conceptes bàsics (fonts, les tres qüestions de DIPr; punts de connexió nacionalitat versus residència habitual; l’excepció de l’ordre públic internacional, validesa de documentació estrangera; registre civil)
Lliçó 2 Reagrupament familiar: problemàtica en els supòsits de poligàmia El dret al reagrupament familiar: reconeixement internacional i constitucional. Titular del dret i requisits. Els familiars reagrupables. Procediment. El dret al reagrupament dels familiars reagrupats.
Lliçó 3 Celebració de matrimonis mixtos i entre estrangers. Registre i els matrimonis de complacència
Lliçó 4 Crisi matrimonial amb element estranger. El divorci (repudi) i la seva validesa a l’estranger. Els fills en la crisi matrimonial.
Lliçó 5 Menors estrangers. Administratiu: L'interès superior del menor. Protecció del menor estranger desemparat. Familiar: La igualtat entre els fills: La investigació de la paternitat (filiació). La filiació adoptiva. Segrest internacional de menors: mecanismes de cooperació per a la restitució.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
4 8 12
 
Sessió Magistral
12 12 24
Seminaris
2 4 6
Treballs
0 16 16
 
Atenció personalitzada
2 2 4
 
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Les dues primeres sessions serviran per contextualitzar la problemàtica objecte de la matèria i que coneguin la legislació i la seva utilizació per a la resolució de conflictes.
Sessió Magistral S'exposaran els diferents problemes jurídics en àmbit del dret de família amb element d'estrangeria que sorgeixen en la societat actual multicultural en l'espai judicial propi i s'analitzaran els aspectes jurídicoculturals que afecten a la seva resolució.
Seminaris Els alumnes exposaran els seus treballs de forma sintètica d'un problema o situació jurídica concreta en àmbit familiar que tindrà la base en el treball que hauran elaborat.
Treballs L'alumne realitza un treball breu que analitzi la problemàtica jurídica d'un tema concret en matèria de família amb element d'estrangeria.

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
Descripció
L'alumne podrà decidir el treball que realiza per això podrà disposar d'una tutoria amb qualsevol de les dues professores amb cita previa concertada per correu electrònic.

Avaluació
  Descripció Pes
Seminaris L'exposició oral que l'alumne realitza del seu treball serà avaluada: l'interès del tema; l'enfoc jurídic; la controversia que es planteja; la possible solució o la manca d'aquesta, i les conclusions.
Es valora l-argumentaciço oral i la capacitat de sintesi.
30%
Treballs Alumne realitza del seu treball serà avaluada: l'interès del tema; l'enfoc jurídic; la controversia que es planteja; la possible solució o la manca d'aquesta, i les conclusions.
Es valora l'argumentació jurídica i la no jurídica sempre objectiva i ètica. Es valora les fonts utilitzades.
Es valora la redacció i la successió ordenada de l'argumentació, així com les conclusions o raonaments que se n'hagin extret de l'estudi.
70 )
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica

1. Material Legislatiu

BORRÁS, A.; BOUZA, N.; GONZÁLEZ CAMPOS, J.D.; VIRGOS, M.: Legislación básica de Derecho internacional privado español, 19ª ed., Madrid (Tecnos), 2009. (edició anual)

2. Materials recomanats en llengüa espanyola (UTILITZAR SEMPRE LA DARRERA EDICIÓ)

ESPLUGUES MOTA, C. - IGLESIAS BUHIGUES, J.L., Derecho internacional privado, Tirant lo blanc, 2008.

ABARCA JUNCO, P. (dirección): Derecho internacional privado, vol. I (con la colaboración de GONZÁLEZ CAMPOS, J.D.- GUZMÁN, M.- MIRALLES, P- VIRGOS, M.- PÉREZ, E.), 5ªed., Madrid, (UNED-Colex), 200, i vol. II (con la colaboración de GÓMEZ, M.- GUZMÁN, M. -MIRALLES, P.P.) 2ª ed., Madrid, 2004.

CALVO CARAVACA, A.L.; CARRASCOSA GONZÁLEZ, J.: Derecho Internacional Privado, vol. I, 7ªed.,Granada (Comares), 2006 i vol. II, 8ªed., Granada (Comares), 2007.

CALVO CARAVACA, A.L.; CARRASCOSA GONZÁLEZ, J., Curso de contratación internacional, Colex, 2003.

A. Borràs – S. Mernissi (ed), L’Islam jurídic i Europa. Institut català de la mediterrània, 1998.

Complementària

ABARCA JUNCO, P., “La regulación de la sociedad multicultural”, A.L. Calvo Caravaca – J.L. Iriarte Ángel (Ed.) Estatuto personal y multiculturalidad de la familia. Colex 2000, pàg. 163- 180.

BORRÁS RODRÍGUEZ, A., “La societat europea multicultural: la integració del món jurídic”, A. Borràs – S. Mernissi (ed), L’Islam jurídic i Europa. Institut català de la mediterrània, 1998, pàg.125-151.

CALVO CARAVACA, A.L. – CARRASCOSA GONZÁLEZ, J. (Dir.), Derecho internacional privado. Vol. II, Comares, (darrera edició)

DIAGO DIAGO, M. P., “Repercusiones de la nueva Mudawwana en la inmigración marroquí”, en: V.A., Musulmanes en Aragón del siglo XXI, Zaragoza, 2004, pàg. 141-165.

ARTERO MOLINO, I.M., “El Derecho a saber de los hijos adoptivos (contenidos y límites)”, RGD, vol. 681, 2001, pàg. 4967-4989.

BORRÁS RODRÍGUEZ, A., “Conferencia de La Haya de Derecho Internacional Privado: reunión de la comisión especial sobre la aplicación práctica del Convenio de La Haya de 1993 en materia de adopción internacional; REDI, 2000 (2), pàg. 653.

CALVO BABIO, F., “Reconocimiento en España de las adopciones constituidas en Rumanía: situaciones patológicas”, La Ley, 1998-V, D-241, p. 1585-1589.

CALVO CARAVACA, A.L., “Globalización y adopción inernacional”, A.L Calvo-P. Blanco, Globalización y Derecho, Colex, Madrid, 2003, pàg. 23-72.

CARRILLO CARRILLO, B.L., “Adopción internacional: condicionantes sociales y jurídicos”, A.L Calvo-P. Blanco, Globalización y Derecho, Colex, Madrid, 2003, pàg. 121-189.

CUARTERO RUBIO, M.V., “Adopción internacional y tráfico de niños”, BIMJ, nº 1840, 1 marzo 1999, pàg. 405 i ss.

DONAPETRY CAMACHO, B., “El secreto en la adopción y el anonimato de los padres naturales del adoptado y de los adoptantes”, La Ley, 1990-4, pàg. 996-1015.

DURÁN AYAGO, A., “El papel de las entidades colaboradoras de adopción internacional”, CALVO CARAVACA, A.L. – IRIARTE ÁNGEL, J.L., (Eds.) Mundialización y familia, Colex 2001, p. 325-346.

DURÁN AYAGO, A., “La filiación adoptiva en el ámbito internacional”, La Ley, nº 5272, 21 marzo 2001, p.2-14.

ESPINOSA CALABUIG, R., “Una nueva reforma en materia de adopción internacional en España”, RGD, 2000, nº 667, p. 4354.

GARRIGA MOLINA, M., La adopción y el derecho a conocer la filiación de origen. Un estudio legislativo y jurisprudencial. Aranzadi, 2000.

ORTEGA LLORCA, V., “El Derecho  a conocer la filiación de origen (II)”, a: V.A. Los hijos menores de edad en situación de crisis familiar. Asociación española de abogados de familia, Dykinson, 2002, pàg. 201-217.

RODRIGEZ BENOT, A., “La eficacia en España de las adopciones  simples constituidas al amparo de un ordenamiento extranjero (una relectura del art. 9.5 Cc a la luz del Convenio de la Haya de 29 mayo 1993)” CALVO CARAVACA, A.L. – IRIARTE ÁNGEL, JL (Ed.), Estauto personal y multiculturalidad de la familia. Colex 2000, p. 181-202.

RODRÍGUEZ BENOT, A., “El reconocimiento de las medidas de protección del menor en un entorno multicultural (un estudio comparado de la eficacia extraterritorial de la adopción y de la kafala), RGD, nº667, 2000, pàg. 4419-4447.

SALVADOR GUTIÉRREZ, S., “El Derecho  a conocer la filiación de origen (I)”, a: V.A. Los hijos menores de edad en situación de crisis familiar. Asociación española de abogados de familia, Dykinson, 2002, pàg. 163-200.

Dictamen sobre el document “La inmigración, la integración y el papel de la sociedad civil organizada”, DOCE C125, de 27 de maig de 2002.

ESPINAR VICENTE, J.M., El matrimonio y las familias en el sistema español de Derecho internacional privado, Civitas, Madrid, 1996.

ESPLUGUES MOTA, C., “Todos somos extranjeros en algún lugar del mundo: incidencia de la extranjería en el registro civil español”, Homenaje R. Arroyo, Madrid, 2003, pàg. 43-65.

FERNÁNDEZ ROZAS, J.C. – SÁNCHEZ LORENZO, S., Derecho internacional privado, Madrid, Civitas. (Darrera edició).

JUÁREZ PÉREZ, P., “Hacia un derecho internacional privado intercultural”, A.L Calvo Caravaca -P. Blanco, Globalización y Derecho, Colex, Madrid, 2003, pàg. 331-349.

LÓPEZ-MEDEL BASCONES, J., “Garantías de los derechos de los inmigrantes: referencia especial a la familia y educación”, Revista crítica de derecho inmobiliario, 2005, vol. 81, pàg. 1967-1980.

MAESTRE CASAS, P., “Multiculturalidad e internacionalización de valores: incidencia en el sistema español de derecho internacional privado”, A.L. Calvo Caravaca – J.L. Iriarte Ángel , (Eds.) Mundialización y familia, Colex 2001, pàg. 195-212.

PÉREZ VERA, E. (Dir.), Derecho internacional privado, vol.I i II, Madrid, UNED. (Darrera edició).

ROCA TRÍAS, E., “Famílies homosexuals: matrimoni, adopció i acolliment de menors”, RJC, 2006-1, pàg. 9-40.

RODRÍGUEZ BENOT, A., “Tráfico externo, derecho de familia y multiculturalidad en el ordenamiento español”, A. Rodríguez Benot, La multiculturalidad: especial referencia al Islam, Cuadernos de Derecho Judicial, CGPJ, Madrid 2002, pàg. 15-88.

SÁNCHEZ LORENZO, S., “Postmodernismo y Derecho Internacional privado”, REDI, 1994, nº2, pàg. 557 i ss.

AGUILAR BENÍTEZ DE LUGO, M., “La tutela y demás instituciones de protección del menor en DIPr.” BIMJ, 1996, nº 1766, pàg. 7-30.

DURÁN AYAGO, A., “La protección de menores en la era de la globalización: del conflicto de Leyes a las técnicas de flexibilización”, A.L Calvo-P. Blanco, Globalización y derecho, Colex, Madrid, 2003, pàg. 213-236.

ESPINAR VICENTE, J.M.,  “Comentario a la Sent. 604/1998 de la sala 1ª TS. Recurso en interés de la ley. Sustracción internacional de menores. Interpretación del art. 16 del Convenio de La Haya de 1980”, AC, 1999-2, pàg. 31-47.

FORNER DELAYGUA, J.J., “El acceso de los hijos a sus projenitores: el derecho de visitas”, CALVO CARAVACA, A.L. – IRIARTE ÁNGEL, J.L., (Eds.) Mundialización y familia, Colex 2001, pàg. 23-50.

GONZÁLEZ BEILFUSS, C. “Sustracción internacional de niños y ejercicio transnacional de los derechos de visita”, en: ADAM MUÑOZ, M.D. – GARCÍA CANO, S. (Dir.), Sustracción internacional de menores y adopción internacional, Colex 2004.

HERRANZ BALLESTEROS, M., “La sustracción internacional de menores. A próposito de la TC 120/2002, de 20 de mayo 2002”, RDP, octubre 2002, pàg. 754-770.

MOYA ESCUDERO, M., “El secuestro internacional de menores”, en: A. Rodríguez Benot, La multiculturalidad: especial referencia al Islam, Cuadernos de Derecho Judicial, CGPJ, Madrid 2002, pàg. 413-460.

MOYA ESCUDERO, M., Aspectos internacionales del derecho de visita de los menores. Comares, Granada, 1998.

PÉREZ BEVIÁ, J.A., “El Convenio entre España y Marruecos de 30 de mayo de 1997 sobre asistencia judicial, reconocimiento y ejecución de resoluciones judiciales en materia de custodia y derecho de visita y devolución de menores”, A.L Calvo Caravaca – J.L. Iriarte Ángel (Ed.), Estauto personal y multiculturalidad de la familia. Colex 2000, pàg. 139-162.

SEIJAS QUINTANA, J.A., “Consecuencias de la separación y el divorcio: el interes del menor. Alimentos. Guarda y custodia. Regimen de visitas. Aspectos internacionales. La via convencional como medio de solución de conflictos. Especial referencia a los convenios de La Haya, Luxemburgo y Bruselas”, Actualidad Civil, nº29, 1997, pàg. 637-662.

TRINIDAD GARCÍA, M.L., “Un caso de retención ilícita de menores por parte de padre nacional español”, RJ La Ley, nº 3532, 1994, pàg. 1-8.

AGUILAR BENÍTEZ DE LUGO, M., “La tutela y demás instituciones de protección del menor en Derecho internacional privado”, BIMJ, 1996, nº 1766, pàg. 7-30.

ARENAS GARCÍA, R., “Dimensión internacional de la tutela por ministerio de la ley. (La protección de los menores desamparados en el DIPr. Español)”, RJC, nº 3, 1998, pàg. 349-385.

ASIN CABRERA, Mª.A., “La imagen del menor en el Derecho de familia islámico: problemas culturales de identidad e integración”, Derecho internacional y Relaciones internacionales en el mundo mediterráneo (Actas de las XVII Jornadas de la Asociación española de profesores de Derecho internacional y Relaciones internacionales), BOE, Madrid, 1999, pàg. 155-166.

BORRÁS RODRÍGUEZ, A. “El interés del menor como factor de progreso y unificación del Derecho internacional privado”, Revista Jurídica de Catalunya, 1994-4, pàg. 47-122.

CAPDEVILA, M. – FERRER, M., Els menors estrangers indocumentats no acompanyats, 2003.

CARRIÓ SAMPEDRO, A., “La actitud de la Fiscalía General del Estado ante la protección jurídica del menor extranjero. Consideración crítica de la Instrucció 3/2003”, La Ley, nº5940, 23-4-2004.

DURÁN AYAGO, A., “La protección de menores en la era de la globalización: del conflicto de leyes a las técnicas de flexibilización”, a: A.L Calvo Caravaca-P. Blanco Morales, Globalización y Derecho, Colex, Madrid, 2003, pàg. 213-236.

FÁBREGA RUIZ, C.F., “El tratamiento jurídico de los menores inmigrantes no acompañados a la luz del sistema español de protección de menores”, La Ley, nª6313, 7-9-2005.

FÁBREGA RUIZ, C.F., “Retorno de inmigrantes y emancipación de hecho”, La Ley, nº 5940, 26 de gener 2004, pàg. 1-9.

FÁBREGA RUIZ, C.F., Protección jurídica del menor inmigrante, Editorial Colex, 2001.

GONZÁLEZ PILLADO, E. – GRANDE SEARA, P., Aspectos procesales civiles de la protección del menor, Tirant lo blanc, 2004.

IRIARTE ÁNGEL, J.L., “Las medidas de protección de menores procedentes de países musulmanes en territoriao español”, La multiculturalidad: especial referencia al Islam, Cuadernos de Derecho Judicial, CGPJ, Madrid 2002, pàg. 363-410.

PÉREZ BEVIÁ, J. – GARCÍA CANO, S., “Contribución de la Conferencia de La Haya a la globalización de los derechos del niño”, a: A.L Calvo Caravaca-P. Blanco Morales, Globalización y Derecho, Colex, Madrid, 2003, pàg. 463 i ss.

RODRÍGEZ MATEOS, P., “La protección jurídica del menor en la Convención sobre los derechos del niño de 20 de noviembre de1989”, REDI, 1991, pàg. 465-498

RODRÍGUEZ MESA, M.J., “Tráfico de menores. Abandono de familia, menores e incapaces”, en: RUIZ RODRÍGUEZ, L.R. – NAVARRO GUZMÁN, J.I. (Coord.), Menores. Responsabilidad penal y atención psicosocial, Tirant lo blanch, 2004, pàg. 101-126.

Recomanacions

Assignatures que es recomana cursar simultàniament
DRETS HUMANS, CIUTADANIA EUROPEA I IMMIGRACIÓ/125221206
CONCEPTES BÀSICS D'ESTRANGERIA/125221205
MEDIACIÓ I RESOLUCIÓ DE CONFLICTES/125221111
MARC JURÍDIC DE LES MIGRACIONS/125221103
ABORDATGE COMUNITARI DE LES MIGRACIONS/125221213

Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
ESTRANGERIA I ADMINISTRACIÓ PÚBLICA/125221215
FAMÍLIA I XARXA SOCIAL EN ELS FLUXOS MIGRATORIS/125221209
MOBILITAT GEOGRÀFICA I MIGRACIONS/125221106
HISTÒRIA DE LES MIGRACIONS/125221101
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent