DADES IDENTIFICATIVES 2012_13
Assignatura (*) DIRECCIÓ DE MÀRQUETING Codi 165092109
Ensenyament
Direcció Estratègica de l'Empresa (2007)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Obligatòria Primer Únic anual
Llengua d'impartició
Català
Departament Gestió d'Empreses
Coordinador/a
GENÉ ALBESA, JAUME
Adreça electrònica jaume.gene@urv.cat
Professors/es
GENÉ ALBESA, JAUME
Web http://www.dge.urv.es
Descripció general i informació rellevant Proporcionar les eines de gestió per poder desenvolupar les quatre variables claus del Marketing Mix. El procés d'innovació, desenvolupament i llançament de nous productes, la fixació de preus de venda, la selecció de canals de distribució o el disseny de polítiques de comunicació són els conceptes principals que seran analitzats.
Com a conseqüència de l'extinció del pla d'estudis que estàs cursant, en aquesta assignatura es realitza a través de tutoria (excepte en els estudis de l'ETSE). Per a més informació cal consultar l'horari d'atenció personalitzada del professor.

Continguts
Tema Subtema
BLOC 1: DIRECCIÓ DE LÍNIES DE PRODUCTES I MARQUES Tema 1: El producte i el mix de producte
1.1. El concepte de producte
1.2. Dimensions d’un producte
1.3. Classificacions dels productes
1.4. Classificacions dels bens industrials
1.5. Naturalesa dels serveis
1.6. Decisions del mix de producte

Tema 2: Decisions de marca
2.1. ¿Què es una marca?
2.2. Patrimoni de la marca
2.3. La decisió del nom d’una marca
2.4. Decisions d’estratègia de marca
2.5. Decisions de reposicionament d’una marca

Tema 3: Decisions sobre l’embalatge i etiquetat
3.1. L’envàs i l’embalatge
3.2. Etiquetat

Tema 4: Desenvolupament de Nous productes
4.1. El desenvolupament de nous productes
4.2. El procés de desenvolupament de nous productes
4.3. Creativitat, innovació i generació d’idees
4.4. El procés d’adopció i difusió de nous productes
4.5. El cicle de vida d’un producte
BLOC 2: DECISONS SOBRE EL PREU Tema 5: Fixació del preu
5.1. Selecció dels objectius del preu
5.2. Determinació de la demanda
5.3. Estimació de costos
5.4. Anàlisis dels costos, preus y ofertes dels competidors
5.5. Selecció de la tècnica de fixació de preus
5.6. Selecció del preu final

Tema 6: Adaptació del preu
6.1. Fixació geogràfica dels preus
6.2. Descomptes ens els preus i altres reduccions
6.3. Preus promocions
6.4. Discriminació de preus
6.5. Fixació de preus per a nous productes
6.6. Fixació de preus a un mix de producte
BLOC 3: DIRECCIÓ DELS CANALS DE DISTRIBUCIÓ Tema 7: Decisions sobre el disseny del canal
7.1. Funcions i fluxos en els canals de màrqueting
7.2. Nivells de canals
7.3. Decisions sobre el disseny del canal
7.4. Decisions sobre la direcció del canal
7.5. La dinàmica dels canals

Tema 8: La venda majorista
8.1. Creixement i tipus de majoristes
8.2. Tendències en la venda majorista

Tema 9: La venda minorista
9.1. Tipus d’establiments minoristes
9.2. Tendències en la venda minorista
9.3. La franquícia

Tema 10: Merchandising
10.1. Concepte i necessitats del Merchandising
10.2. Distribució de l’espai de venda. El lineal
10.3. L’assortiment de productes
10.4. La rendibilitat i el Merchandising
BLOC 4: DIRECCIÓ DE LA COMUNICACIÓ Tema 11: Desenvolupament d’una comunicació efectiva
11.1. Identificació del públic objectiu
11.2. Definició dels objectius de comunicació
11.3. El disseny del missatge
11.4. Selecció dels canals de comunicació
11.5. L’establiment del pressupost de comunicació total de màrqueting

Tema 12: La decisió del mix de comunicació
12.1. Els instruments de comunicació
12.2. La publicitat
12.3. La promoció de vendes
12.4. La força de vendes
12.5. Les relacions públiques
12.6. Marketing directe
12.7. Marketing on-line

Tema 13:La publicitat
13.1. Disseny d’un pla publicitari
13.2. Elecció d’un mitjà publicitari
13.3. Elecció d’un suport publicitari
13.4. Valoració de l’eficàcia publicitària

Tema 14:La força de vendes
14.1. Disseny de la força de vendes
14.2. La direcció de la força de vendes
14.3. Principis de venda personal

Tema 15: El pla de marketing
15.1. Utilitat del pla de marketing
15.2. Elaboració del pla de marketing
15.3. Diagnòstic de la gestió comercial de l’empresa
15.4. Desenvolupament d’estratègies i tàctiques

Atenció personalitzada
Descripció

Avaluació
 
Altres comentaris i segona convocatòria

L'avaluació tant en primera com en segona convocatòria consistirà en un examen amb un pes del 100% de la nota final

DATES MÀXIMES 1ª CONVOCATÒRIA

Assignatures 1r Quadrimestre  –   BLOC 1: 23 novembre      BLOC 2:  1 febrer

Assignatures 2n Quadrimestre  –  BLOC 3: 5 abril                 BLOC 4: 31 maig

DATES  2ª CONVOCATÒRIA

Assignatures 1r Quadrimestre  –   del 10 al 14 de juny

Assignatures 2n Quadrimestre  –   del 17 al 21 de juny

Consulteu les dates al calendari d'exàmens de la guia docent.

-->

L'avaluació tant en primera com en segona convocatòria consistirà en un examen amb un pes del 100% de la nota final

DATES MÀXIMES 1ª CONVOCATÒRIA

Assignatures 1r Quadrimestre – BLOC 1: 23 novembre BLOC 2: 1 febrer

Assignatures 2n Quadrimestre – BLOC 3: 5 abril BLOC 4: 31 maig

DATES 2ª CONVOCATÒRIA

Assignatures 1r Quadrimestre – del 10 al 14 de juny

Assignatures 2n Quadrimestre – del 17 al 21 de juny

Consulteu les dates al calendari d'exàmens de la guia docent.


Fonts d'informació
Bàsica

Martín Armario, E. Marketing. Barcelona: Ariel, 1998.

Kotler, P. Dirección de Marketing. Madrid: Pearson Prentice Hall, 2006.

Esteban, A. Principios de Marketing. Madrid: ESIC, 1997.

Santesmases, M. Marketing, conceptos y estrategias. Madrid: Pirámide, 2001.

Publicacions del curs.

Complementària

Artal Castells, M. Dirección de ventas. Barcelona: Ariel, 1999.

Cohen, W. El plan de Marketing. Bilbao: Deusto, 1990.

Vázquez, R; Trespalacios, J.A. Estrategias de distribución comercial. Madrid: Thomson, 2006.

Díez de Castro. Merchandising. Madrid: Pirámide, 1996.

Luecke, R. Desarrollar la gestión de la creatividad y de la innovación. Barcelona. Ed. Deusto, 2004.

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent