DADES IDENTIFICATIVES 2009_10
Assignatura (*) VITICULTURA Codi 195131104
Ensenyament
Enologia (2006)
Cicle 2on
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
9 Obligatòria Primer Únic anual
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
VILLARROYA SERAFINI, AGUSTIN
Adreça electrònica
Professors/es
Web
Descripció general i informació rellevant Conèixer els fonaments tècnics i els principals criteris en la realització de les diferents operacions del conreu i presa de decissions de l'explotació vitícola.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
  Comú
  AC2 Coneixements científics i tècnics dels processos d’elaboració del vi.
  AC4 Coneixement ampli de la realitat vitivinícola mundial.
  Professionalitzador
  Recerca
Tipus B Codi Competències Transversals
  Comú
  BC1 Creativitat. Desenvolupar idees i projectes originals.
  BC2 Treballar autònomament amb iniciativa.
  BC3 Flexibilitat. Disponibilitat per a l’adaptació en ambients canviants.
  BC4 Resoldre problemes de manera efectiva.
  BC5 Transferibilitat. Aplicar coneixements i habilitats en entorns nous o no familiars i en contextos multidisciplinars relatius a la seva àrea específica.
Tipus C Codi Competències Nuclears
  Comú

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Conèixer la realitat vitícola mundial. AC4
BC2
Conèixer les característiques pròpies de les diferents varietats viniferes. AC4
BC4
Conèixer les característiques pròpies dels diferents portaemplets. AC4
BC1
BC4
Conèixer les tècniques pròpies per dur a terme la plantació d'una vinya. AC2
AC4
BC2
BC4
Conèixer les tècniques necessàries per la correcta conducció del vinyar. AC4
BC1
BC4
Conèixer els sistemes adients per la protecció dels cultius. AC4
BC4
BC5
Conèixer els sistemes de verema i la seva organització. AC4
BC2
BC3

Continguts
Tema Subtema
Viticultura. 1. Història i evolució del conreu vitícola.
2. Estudis previs a la plantació (edafo-climatics, topogràfics, d'evolució de mercat…).
3. Labors preparatòries a la plantació.
4. Disseny i traçat d'una plantació.
5. Elecció del portaempelt i de la varietat.
6. La plantació (descripció de les operacions i tecniques).
7. Formació de la plantació, labors i tecniques d'empelt.
8. Sistemes de conducció (descripció i criteris d'elecció).
9. La poda en verd (fonament i criteris de valoració del seu interes).
10. Operacions del conreu del sol (descripció i criteris d'actuació).
11. Nutrició i adobat del conreu vitícola (fonaments i tecnologia de l'adobat).
12. El regim hídric (necessitats hidríques, regulació i incidència sobre la qualitat).
13. Protecció fitosanitària (importancia, fonaments i tecnologia empreada).
14. La verema (factors que condicionen la data, sistemes, organització del treball).
Patologia i Tractaments. 15. Factors que influeixen en la protecció contra les plagues de la vinya. medi físic, accions agronòmiques i medi sociològic i comercial. Clau per a l'identificació de les principals plagues.
16. Insectes. àcars. Nematodes: tylenchids. dorylaimids. Cargols.
17. vertebrats. ocells, rosegadors, conills i llebres (orytolagus cunuculus l. i lepus eupopeus.
18. Fongs i bacteris. Virosi. Alteracions no parasitàries.
19. Productes fitosanitaris. plaguicides. conceptes generals. insecticides. acaricides. fungicides. fitorreguladors.
20. Protecció integrada. concepte de protecció integrada. bases de la protecció integrada de la vinya. Realització pràctica de la protecció integrada.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Sessió Magistral
79 98.75 177.75
Debats
5 5 10
Presentacions / exposicions
5 5 10
Treballs
0 26 26
 
Atenció personalitzada
1.25 0 1.25
 
Proves de desenvolupament
1 3 4
Proves objectives de preguntes curtes
0.5 3 3.5
Proves objectives de tipus test
0.1 1 1.1
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l’assignatura.
Sessió Magistral Exposició teòrica dels continguts.
Debats Debats que fomenten la capacitat crítica i analítica dels alumnes.
Presentacions / exposicions Presentació d’un treball específic.
Treballs Realització d’un treball específic.

Atenció personalitzada
 
Sessió Magistral
Debats
Treballs
Descripció
L’alumne pot fer les consultes que cregui convenients durant l’horari d’atenció dels professors.

Avaluació
  Descripció Pes
Presentacions / exposicions Presentació d’un treball específic. Juntament amb "Treballs"
Treballs Realització d’un treball específic. 10%
Proves de desenvolupament Desenvolupament d’un tema. 30%
Proves objectives de preguntes curtes Preguntes conceptuals. 30%
Proves objectives de tipus test Preguntes tipus test sobre el temari. 30%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica
  • Champagnol, F. Elements de physiologie de la vigne et la viticulture génerale. Edita l'autor Montpellier, 1984.
  • Dominguez Vivancos, A. Tratado de fertilización. Mundi- Prensa Libros S.A. Madrid 1997.
  • Fregoni, M. Vitocultura generale. Editorial REDA, Roma 1987.
  • Galet, P. Precis de viticulture. Editorial Déhan, Montpellier 2000.
  • Hidalgo, L. Tratado de viticultura general. Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 1999.
  • Hidalgo, L. Ingeniería y mecanización Vitícola.. Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 2001.
  • Hidalgo, L. Poda de la Vid. Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 1999.
  • Huglin, P./Schneider, C. Biologie et ecologie de  la vigne. Editorial TEC&DOC, Paris, 1998.
  • Marro, M. Principi di viticultura. EDAGRICOLE, Bologna 1986.
  • Martínez de Toda, F. Biología de la Vid. Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 1991.
  • Martínez de Toda, F. Mecanización integral del viñedo. Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 1995.
  • Mº Agricultura. Los parasitos de la vid. Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 1998.
  • Nat.Plant Food Ins. Manual de fertilizantes.Editorial LINUSA, Madrid 1999.
  • Madrid A. Fertilizantes. Editor A.Madrid Vicente, Madrid 1996.
  • Reynier, A. Manuel de viticulture. Editorial TEC&DOC, Paris, 1999.
  • Servei d'Extensió Agraria. El conreu de la vinya a Catalunya.  Edit. DARP/Caixa de Catalunya, Barcelona 1990.
Complementària
  • Internet.
Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent