Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques |
|
Comú |
|
AC1 |
Correcta visió, comprensió i coneixement del món del vi i del seu entorn mediàtic. |
|
AC2 |
Coneixements científics i tècnics dels processos d’elaboració del vi. |
|
AC3 |
Capacitat garantida en anàlisi sensorial de vins. |
|
AC4 |
Coneixement ampli de la realitat vitivinícola mundial. |
|
Professionalitzador |
|
AP3 |
Capacitat per gestionar els Recursos Humans d’una empresa vitivinícola. |
|
Recerca |
|
AR1 |
Correcta visió, comprensió i coneixement de la ciència que envolta la vi i del seu entorn mediàtic. |
|
AR4 |
L’excel•lència en l’estudi i coneixement de l’àmbit de recerca en enologia. |
|
AR5 |
La realització de recerques bibliogràfiques exhaustives en temes enològics altament especialitzats. |
|
AR6 |
Conèixer i comprendre els sistemes d’anàlisi estadística, tractament gràfic de dades i gestió d’informació aplicats al camp de la recerca en enologia. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals |
|
Comú |
|
BC1 |
Creativitat. Desenvolupar idees i projectes originals. |
|
BC2 |
Treballar autònomament amb iniciativa. |
|
BC6 |
Actuar amb un esperit crític i responsable. |
|
BC10 |
Treballar en equip i gestionar equips. |
|
BC13 |
Planificació i organització. |
|
BC14 |
Promoure una actitud orientada a la motivació per la qualitat. |
|
BC15 |
Sensibilitat pel medi ambient. |
|
BC16 |
Presa de decisions. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
|
Comú |
|
CC1 |
Domini de l’expressió i la compressió del/s idioma/es estrangers per al desenvolupament professional derivat del curs de postgrau. |
|
CC2 |
Ús de les eines específiques de TIC per al desenvolupament professional derivat del curs de postgrau. |
|
CC3 |
Desenvolupament d’una perspectiva global del món en l’àrea específica on s’ubica el postgrau. |
|
CC4 |
Desenvolupament d’habilitats informacionals. |
|
CC5 |
Desenvolupament de processos d’incorparació al món del treball (compte d’altres i/o empreneduria). |
Objectius |
Competències |
Coneixer la relació que existeix entre els components del raïm i del vi amb les sensacions organolèptiques. |
AC1 AC2 AC3 AR4
|
BC1 BC2 BC6
|
CC1 CC2 CC3 CC4 CC5
|
Coneixer i identificar els atributs sensorials positius i els defectes dels vins mitjançant l'anàlisi sensorial. |
AC1 AC2 AC3 AR4 AR5
|
BC1 BC2 BC14
|
|
Coneixer l'evolució dels components del raïm al llarg de la maduració i com es poden veure afectats pels sistema de verema i/o transport i per les malalties de la vinya. |
AC1 AC2 AC3 AR1 AR4 AR6
|
BC2
|
CC1 CC2 CC3 CC4 CC5
|
Coneixer totes les maquines i equips que s'utilitzen en l'elaboració del vi. |
AC1 AC2
|
|
|
Coneixer els processos i sistemes d'elaboració, filtració, clarificació, estabilització i criança dels diferents tipus de vins, així com els tests de diagnòstic. |
AC1 AC2 AC3
|
BC2 BC15
|
|
Decidir la data óptima de verema. |
AC1 AC2 AC3 AP3
|
|
|
Diagnosticar mitjançant l'anàlisi sensorial la qualitat d'un viper a poder pendre decissions de procediment d'elaboració i de destí. |
AC1 AC2 AC3
|
|
|
Utilitzar la maquinaria i els equips habituals de vinificació amb criteri. |
AC1 AC2 AC3
|
BC1 BC10 BC13 BC16
|
|
Elaborar tot tipus de vins i derivats. |
AC1 AC2 AC3 AC4
|
|
|
Tema |
Subtema |
TECNOLOGIA |
0. Introducció
1. Composició del raïm; Controls de maduressa
2. Les malaties de la vinya; Incidència enològica; Sistemes per a la detecció de la podridura.
3. Sistemes de verema i de transport de la verema.
4. Correccións del most.
5. Normativa de la CEE; sistemes de detecció de fraudes en les correccions del most.
6. Transformacions prefermentatives.
7. Influència de les condicions edafoclimàtiques, genètiques, culturals i enològiques sobre la qualitat del raïm i del vi.
8. Recepció i tractament de la verema.
9. Vinificació en blanc
10.Vinificacions especials en blanc: Hiperoxidació; Maceració Pelicular; Fermentació i criança en barrica del vi blanc.
11: Els compostos fenòlics en relació amb les sensacions organolèptiques i la capacitat del vi per envellir.
12. Vinificació en negre
13. Aturades de fermentació. Mesures preventives i curatives.
14. Criança i envelliment de vins.
15. Vinificació en rosat.
16. Elaboració de vins generosos.
17. Elaboració de vins espumosos i gasificats.
18. Destil.lats i altres derivats de la vinya i el vi.
19. La clarificació del vi. Estabilització del vi en front de precipitacions coloïdals.
20. Estabilització del vi en front de precipitacions de sals de ferro i coure.
21. Estabilització del vi mitjançant el fred.
22. Filtració del vi.
23. Els taps de suro.
24. L’embotellat del vi. |
ANÀLISI SENSORIAL |
1. Introducció a l'anàlisi sensorial..
2. Sentits que intervenen en el tast.
3. La vista.
4. Olfacte..
5. El gust..
6. Aplicacions de la degustació..
7. Degustació de vins blancs.
8. Degustació de vins rosats.
9. Degustació de vins negres..
10. Vins amb carbònic..
11. Defectes en el vi. |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe |
Hores fora de classe |
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
0 |
0 |
0 |
|
Sessió Magistral |
|
65 |
65 |
130 |
Seminaris |
|
5 |
5 |
10 |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
|
5 |
10 |
15 |
Pràctiques a laboratoris |
|
60 |
105 |
165 |
Treballs |
|
0 |
5 |
5 |
|
Atenció personalitzada |
|
1.5 |
0 |
1.5 |
|
Proves de desenvolupament |
|
3 |
0 |
3 |
Proves objectives de preguntes curtes |
|
2 |
0 |
2 |
Proves pràctiques |
|
6 |
0 |
6 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
|
Sessió Magistral |
Exposició teòrica dels continguts. |
Seminaris |
Discussió i anàlisi crític d’alguns temes d’especial interès. |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
Resolució de problemes relacionats amb la vinificació. |
Pràctiques a laboratoris |
a) Probes i tests d’estabilització del vi.
b) Anàlisi sensorial de vins.
|
Treballs |
Informe de les practiques de laboratori. |
|
Treballs |
Pràctiques a laboratoris |
Seminaris |
Sessió Magistral |
Proves de desenvolupament |
Proves pràctiques |
Proves objectives de preguntes curtes |
|
Descripció |
L’alumne pot fer les consultes que cregui convenients durant l’horari d’atenció dels professors. |
|
|
Descripció |
Pes |
Pràctiques a laboratoris |
Una o dues preguntes sobre els continguts pràctics. |
10% |
Treballs |
Informe de les pràctiques de laboratori. |
10% |
Proves de desenvolupament |
Preguntes llargues sobre el temari. Imprescindible aprobar aquest item per superar l’assignatura. |
50% |
Proves pràctiques |
Un o dos problemes. Imprescindible aprobar aquest item per superar l’assignatura. |
10% |
Proves objectives de preguntes curtes |
Preguntes curtes de raonament concret. Imprescindible aprobar aquest item per superar l’assignatura. |
20% |
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
|
Bàsica |
Bidan, P. i Bonneviale, J.R., Application à l'œnologie des progrès récents en microbiologie et en fermentation, OIV, París, 1988
Boulton, R.B., Principles and practices of winemaking, Chapman & Hall, New York, 1996
Delanoe, D. Maillard, C. i Maisondieu, D., Le vin de l'analyse à l'élaboration, Ed. Technologie et Documentation (Lavoisier), París, 1987
De Rosa, Tulio, Tecnología de los vinos blancos, Mundi-Prensa, Madrid, 1998
Flancy, C., Œnologie; Fondements scientifiques et technologiques, Ed. Lavoisier, París, 1998
Fleet, G.H., Wine microbiology and biotechnology, Harwood academic publishers, Sidney, 1993
Jackson, R. S., Wine science: principles and applications, Academic Press, San Diego, 1994
Lafon-Lafourcade, S., Wine and Brandy, Institut d'Œnologie de Bordeaux, Burdeos, 1983
Madrid, A., Manual de enologia Pràctica, Ed. A. Madrid Vicente, Madrid, 1987
Madrid, A; Cenzano, J.M. y Cenzano, A.M., Tecnología y legislación del vino y bebidas derivadas, Ed. Mundi Prensa, Madrid, 1994
Molina, Rafael, Clarificación de mostos y vinos, A. Madrid Vicente, ediciones, Madrid, 1994
Navarre, C., L'Œnologie, Collection Agriculture d'ajourd'hui. Ed. Lavoisier, Paris, 1988
Peynaud, E., Enologia pràctica, Ed. Mundi-Prensa, Madrid, 1989
Ribéreau-Gayon, J., Peynaud, E., Sudraud,P. y Ribérau-Gayon, P., Sciences et Techniques du vin, 4 toms, Ed. Dunod, Paris (1975-76)
Ribéreau-Gayon, P., Dubourdieu, D. Doneche, B., Lonvaud, A., Glories, Y. Bertrand, A., Maujean, A., Traité d'Œnologie. 2 Toms, Ed. Dunod, París, 1998
Suarez. y Iñigo, Microbiologia enològica, Mundi-Prensa, Madrid, 1990
Troost, G., Tecnologia del vino, Ed. Omega, Barcelona, 1992
Zamora, F., Elaboración y crianza del vino tinto, Mundi-Prensa. AMV Ed., Madrid, 2003
M. A. Amerine, Wine: their sensory evaluation, Ed. Freeman, New York, 1983
J. Bangorri Anguiano, La Cata de Vinos, Ed. Agricola Española, Madrid, 1985
G. Fribourg, La degustation: conaitre et comprendre le vin, Edisud, Aix-en-Provence, 1989
M. Leglise, Una initiation a la degustation des grans vins, Ed. Laffitte, Marseille, 1984
J. Rabourdin, Œnologie: Index de 1700 vocables de la degustation, Ed. Elvire, La Chapelle-Saint-Mesmin, 1989
M. Ruiz Hernández, La Cata y el conocimiento de los vinos, A. Madrid Vicente, Ediciones, 1995
S. Spurrier, La Degustation, Ed. Bordas, Paris, 1984
E. Peynaud, Enología práctica (primera parte), Mundi-Prensa, Madrid, 1984
E. Peynaud, El Gusto del Vino, Mundi-Prensa, Madrid, 1987
RS Jackson, Wine tasting, Academic Press, 2002
J. Sancho, Introducción al análisis de los alimentos, Edicions Universitat de Barcelona, 1999
J. Pich, La degustació: estudis sobre la percepció del gust i l’acceptació dels aliments, Ed. UIB, 2001
|
|
Complementària |
|
|
Assignatures que en continuen el temari |
NOVES TENDÈNCIES EN L'ANÀLISI INSTRUMENTAL DEL VI/195131210 | ECOLOGÍA DE MICROORGANISMES DURANT LA FERMENTACIÓ VÍNICA; APLICACIÓ DE TÈCNIQUES MOLECULARS/195131211 | LA INVESTIGACIÓ EN ENOLOGIA A L'ESTAT ESPANYOL/195131212 | SEMINARI CIENTÍFIC; NOVES TENDÈNCIES EN MICROBIOLOGIA ENOLÒGICA/195131214 | EL COLOR DEL VI NEGRE/195131215 |
|
Assignatures que es recomana cursar simultàniament |
COMPOSICIÓ I EVOLUCIÓ DEL VI/195131101 | BIOLOGIA DE LA VINYA/195131102 | BIOQUIMICA I MICROBIOLOGIA ENOLÒGIQUES/195131103 | VITICULTURA/195131104 | CULTURA VITIVINÍCOLA/195131107 |
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|