DADES IDENTIFICATIVES 2009_10
Assignatura (*) ENOLOGIA GENERAL Codi 195131105
Ensenyament
Enologia (2006)
Cicle 2on
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
12 Obligatòria Primer Únic anual
Llengua d'impartició
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
ZAMORA MARÍN, FERNANDO
Adreça electrònica
Professors/es
Web
Descripció general i informació rellevant Desenvolupar els coneixements científics i tecnològics necessaris per a l’elaboració i l’anàlisi sensorial del vi.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
  Comú
  AC1 Correcta visió, comprensió i coneixement del món del vi i del seu entorn mediàtic.
  AC2 Coneixements científics i tècnics dels processos d’elaboració del vi.
  AC3 Capacitat garantida en anàlisi sensorial de vins.
  AC4 Coneixement ampli de la realitat vitivinícola mundial.
  Professionalitzador
  AP3 Capacitat per gestionar els Recursos Humans d’una empresa vitivinícola.
  Recerca
  AR1 Correcta visió, comprensió i coneixement de la ciència que envolta la vi i del seu entorn mediàtic.
  AR4 L’excel•lència en l’estudi i coneixement de l’àmbit de recerca en enologia.
  AR5 La realització de recerques bibliogràfiques exhaustives en temes enològics altament especialitzats.
  AR6 Conèixer i comprendre els sistemes d’anàlisi estadística, tractament gràfic de dades i gestió d’informació aplicats al camp de la recerca en enologia.
Tipus B Codi Competències Transversals
  Comú
  BC1 Creativitat. Desenvolupar idees i projectes originals.
  BC2 Treballar autònomament amb iniciativa.
  BC6 Actuar amb un esperit crític i responsable.
  BC10 Treballar en equip i gestionar equips.
  BC13 Planificació i organització.
  BC14 Promoure una actitud orientada a la motivació per la qualitat.
  BC15 Sensibilitat pel medi ambient.
  BC16 Presa de decisions.
Tipus C Codi Competències Nuclears
  Comú
  CC1 Domini de l’expressió i la compressió del/s idioma/es estrangers per al desenvolupament professional derivat del curs de postgrau.
  CC2 Ús de les eines específiques de TIC per al desenvolupament professional derivat del curs de postgrau.
  CC3 Desenvolupament d’una perspectiva global del món en l’àrea específica on s’ubica el postgrau.
  CC4 Desenvolupament d’habilitats informacionals.
  CC5 Desenvolupament de processos d’incorparació al món del treball (compte d’altres i/o empreneduria).

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Coneixer la relació que existeix entre els components del raïm i del vi amb les sensacions organolèptiques. AC1
AC2
AC3
AR4
BC1
BC2
BC6
CC1
CC2
CC3
CC4
CC5
Coneixer i identificar els atributs sensorials positius i els defectes dels vins mitjançant l'anàlisi sensorial. AC1
AC2
AC3
AR4
AR5
BC1
BC2
BC14
Coneixer l'evolució dels components del raïm al llarg de la maduració i com es poden veure afectats pels sistema de verema i/o transport i per les malalties de la vinya. AC1
AC2
AC3
AR1
AR4
AR6
BC2
CC1
CC2
CC3
CC4
CC5
Coneixer totes les maquines i equips que s'utilitzen en l'elaboració del vi. AC1
AC2
Coneixer els processos i sistemes d'elaboració, filtració, clarificació, estabilització i criança dels diferents tipus de vins, així com els tests de diagnòstic. AC1
AC2
AC3
BC2
BC15
Decidir la data óptima de verema. AC1
AC2
AC3
AP3
Diagnosticar mitjançant l'anàlisi sensorial la qualitat d'un viper a poder pendre decissions de procediment d'elaboració i de destí. AC1
AC2
AC3
Utilitzar la maquinaria i els equips habituals de vinificació amb criteri. AC1
AC2
AC3
BC1
BC10
BC13
BC16
Elaborar tot tipus de vins i derivats. AC1
AC2
AC3
AC4

Continguts
Tema Subtema
TECNOLOGIA 0. Introducció

1. Composició del raïm; Controls de maduressa

2. Les malaties de la vinya; Incidència enològica; Sistemes per a la detecció de la podridura.

3. Sistemes de verema i de transport de la verema.

4. Correccións del most.

5. Normativa de la CEE; sistemes de detecció de fraudes en les correccions del most.

6. Transformacions prefermentatives.

7. Influència de les condicions edafoclimàtiques, genètiques, culturals i enològiques sobre la qualitat del raïm i del vi.

8. Recepció i tractament de la verema.

9. Vinificació en blanc

10.Vinificacions especials en blanc: Hiperoxidació; Maceració Pelicular; Fermentació i criança en barrica del vi blanc.

11: Els compostos fenòlics en relació amb les sensacions organolèptiques i la capacitat del vi per envellir.

12. Vinificació en negre

13. Aturades de fermentació. Mesures preventives i curatives.

14. Criança i envelliment de vins.

15. Vinificació en rosat.

16. Elaboració de vins generosos.

17. Elaboració de vins espumosos i gasificats.

18. Destil.lats i altres derivats de la vinya i el vi.

19. La clarificació del vi. Estabilització del vi en front de precipitacions coloïdals.

20. Estabilització del vi en front de precipitacions de sals de ferro i coure.

21. Estabilització del vi mitjançant el fred.

22. Filtració del vi.

23. Els taps de suro.

24. L’embotellat del vi.
ANÀLISI SENSORIAL 1. Introducció a l'anàlisi sensorial..
2. Sentits que intervenen en el tast.
3. La vista.
4. Olfacte..
5. El gust..
6. Aplicacions de la degustació..
7. Degustació de vins blancs.
8. Degustació de vins rosats.
9. Degustació de vins negres..
10. Vins amb carbònic..
11. Defectes en el vi.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
0 0 0
 
Sessió Magistral
65 65 130
Seminaris
5 5 10
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
5 10 15
Pràctiques a laboratoris
60 105 165
Treballs
0 5 5
 
Atenció personalitzada
1.5 0 1.5
 
Proves de desenvolupament
3 0 3
Proves objectives de preguntes curtes
2 0 2
Proves pràctiques
6 0 6
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries
Sessió Magistral Exposició teòrica dels continguts.
Seminaris Discussió i anàlisi crític d’alguns temes d’especial interès.
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Resolució de problemes relacionats amb la vinificació.
Pràctiques a laboratoris a) Probes i tests d’estabilització del vi.
b) Anàlisi sensorial de vins.
Treballs Informe de les practiques de laboratori.

Atenció personalitzada
 
Treballs
Pràctiques a laboratoris
Seminaris
Sessió Magistral
Proves de desenvolupament
Proves pràctiques
Proves objectives de preguntes curtes
Descripció
L’alumne pot fer les consultes que cregui convenients durant l’horari d’atenció dels professors.

Avaluació
  Descripció Pes
Pràctiques a laboratoris Una o dues preguntes sobre els continguts pràctics. 10%
Treballs Informe de les pràctiques de laboratori. 10%
Proves de desenvolupament Preguntes llargues sobre el temari. Imprescindible aprobar aquest item per superar l’assignatura. 50%
Proves pràctiques Un o dos problemes. Imprescindible aprobar aquest item per superar l’assignatura. 10%
Proves objectives de preguntes curtes Preguntes curtes de raonament concret. Imprescindible aprobar aquest item per superar l’assignatura. 20%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica Bidan, P. i Bonneviale, J.R., Application à l'œnologie des progrès récents en microbiologie et en fermentation, OIV, París, 1988
Boulton, R.B., Principles and practices of winemaking, Chapman & Hall, New York, 1996
Delanoe, D. Maillard, C. i Maisondieu, D., Le vin de l'analyse à l'élaboration, Ed. Technologie et Documentation (Lavoisier), París, 1987
De Rosa, Tulio, Tecnología de los vinos blancos, Mundi-Prensa, Madrid, 1998
Flancy, C., Œnologie; Fondements scientifiques et technologiques, Ed. Lavoisier, París, 1998
Fleet, G.H., Wine microbiology and biotechnology, Harwood academic publishers, Sidney, 1993
Jackson, R. S., Wine science: principles and applications, Academic Press, San Diego, 1994
Lafon-Lafourcade, S., Wine and Brandy, Institut d'Œnologie de Bordeaux, Burdeos, 1983
Madrid, A., Manual de enologia Pràctica, Ed. A. Madrid Vicente, Madrid, 1987
Madrid, A; Cenzano, J.M. y Cenzano, A.M., Tecnología y legislación del vino y bebidas derivadas, Ed. Mundi Prensa, Madrid, 1994
Molina, Rafael, Clarificación de mostos y vinos, A. Madrid Vicente, ediciones, Madrid, 1994
Navarre, C., L'Œnologie, Collection Agriculture d'ajourd'hui. Ed. Lavoisier, Paris, 1988
Peynaud, E., Enologia pràctica, Ed. Mundi-Prensa, Madrid, 1989
Ribéreau-Gayon, J., Peynaud, E., Sudraud,P. y Ribérau-Gayon, P., Sciences et Techniques du vin, 4 toms, Ed. Dunod, Paris (1975-76)
Ribéreau-Gayon, P., Dubourdieu, D. Doneche, B., Lonvaud, A., Glories, Y. Bertrand, A., Maujean, A., Traité d'Œnologie. 2 Toms, Ed. Dunod, París, 1998
Suarez. y Iñigo, Microbiologia enològica, Mundi-Prensa, Madrid, 1990
Troost, G., Tecnologia del vino, Ed. Omega, Barcelona, 1992
Zamora, F., Elaboración y crianza del vino tinto, Mundi-Prensa. AMV Ed., Madrid, 2003
M. A. Amerine, Wine: their sensory evaluation, Ed. Freeman, New York, 1983
J. Bangorri Anguiano, La Cata de Vinos, Ed. Agricola Española, Madrid, 1985
G. Fribourg, La degustation: conaitre et comprendre le vin, Edisud, Aix-en-Provence, 1989
M. Leglise, Una initiation a la degustation des grans vins, Ed. Laffitte, Marseille, 1984
J. Rabourdin, Œnologie: Index de 1700 vocables de la degustation, Ed. Elvire, La Chapelle-Saint-Mesmin, 1989
M. Ruiz Hernández, La Cata y el conocimiento de los vinos, A. Madrid Vicente, Ediciones, 1995
S. Spurrier, La Degustation, Ed. Bordas, Paris, 1984
E. Peynaud, Enología práctica (primera parte), Mundi-Prensa, Madrid, 1984
E. Peynaud, El Gusto del Vino, Mundi-Prensa, Madrid, 1987
RS Jackson, Wine tasting, Academic Press, 2002
J. Sancho, Introducción al análisis de los alimentos, Edicions Universitat de Barcelona, 1999
J. Pich, La degustació: estudis sobre la percepció del gust i l’acceptació dels aliments, Ed. UIB, 2001

Complementària

Recomanacions

Assignatures que en continuen el temari
NOVES TENDÈNCIES EN L'ANÀLISI INSTRUMENTAL DEL VI/195131210
ECOLOGÍA DE MICROORGANISMES DURANT LA FERMENTACIÓ VÍNICA; APLICACIÓ DE TÈCNIQUES MOLECULARS/195131211
LA INVESTIGACIÓ EN ENOLOGIA A L'ESTAT ESPANYOL/195131212
SEMINARI CIENTÍFIC; NOVES TENDÈNCIES EN MICROBIOLOGIA ENOLÒGICA/195131214
EL COLOR DEL VI NEGRE/195131215

Assignatures que es recomana cursar simultàniament
COMPOSICIÓ I EVOLUCIÓ DEL VI/195131101
BIOLOGIA DE LA VINYA/195131102
BIOQUIMICA I MICROBIOLOGIA ENOLÒGIQUES/195131103
VITICULTURA/195131104
CULTURA VITIVINÍCOLA/195131107

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent