DADES IDENTIFICATIVES 2006_07
Assignatura CULTURA VITIVINÍCOLA Codi 195131107
Ensenyament
Enologia (2006)
Cicle 2on
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
4.5 Obligatòria Primer Únic anual
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquimica i Biotecnologia
Coordinador/a
MAS BARON, ALBERTO
Adreça electrònica
Professors/es
Web
Descripció general i informació rellevant Conèixer la vitivinicultura mundial, les implicacions del vi en la salut i les implicacions mediambientals de l’elaboració del vi.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
  Comú
  Professionalitzador
  Recerca
Tipus B Codi Competències Transversals
  Comú
Tipus C Codi Competències Nuclears
  Comú

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Coneixement de les principals regions productores de vi de tot el mon, de les seves característiques productives i de les tipologies del vin produits.
Coneixement de les implicacions sobre la salut del consum de vi.
Coneixement de l’impacte mediambiental de l’industria vitivinícola i dels sistemes de depuració destinats a minimitzar l’impacte.

Continguts
Tema Subtema
1. Aspectes històrics de l’enologia.
2. Vi i salut:
- Introducció general. Antioxidants al vi.
- Metabolisme de l’alcohol i de l’acetaldehid.
- Metabolisme i efectes de substancies secundàries (urea i carbamat d’etil, micotoxines, amines, compostos sofrats...).
3. Vi i medi ambient: Impacte mediambiental de les practiques vitivinícoles. Mesures de control i tractament de residus.
4. Vi i gastronomia: Maridatges. Revistes especialitzades i creació d’opinió. Utensilis de consum.
5. Vitivinicultura mundial:
- Aspectes econòmics i comercials. Consum i producció als paisos més significatius.
- Coneixement de zones vitivinícoles mundials més importants: França, Italia, Califòrnia, Australia, Sudáfrica, Xile, Argentina,...
- Coneixement de vins especials: vins botrititzats, fortificats, especiats…
- Coneixement de zones vitivinícoles espanyoles: Rioja, Xerés i Montilla, Galicia, Castella-Lleó, La Manxa, Aragó, etc.
6. La professió d'enòleg.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Sessió Magistral
19 19 38
Debats
5 5 10
Pràctiques a laboratoris
15 7.5 22.5
Treballs
0 27 27
Presentacions / exposicions
5 0 5
 
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves de Desenvolupament
1 3 4
Proves objectives de preguntes curtes
1 3 4
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l’assignatura.
Sessió Magistral Exposició teòrica dels continguts.
Debats Activitat on dos o més grups defensen unes postures contràries sobre un tema determinat.
Pràctiques a laboratoris Degustació de vins de diferents origens.
Treballs Elaboració d’un treball específic.
Presentacions / exposicions Presentació del treball específic.

Atenció personalitzada
 
Sessió Magistral
Pràctiques a laboratoris
Treballs
Presentacions / exposicions
Descripció
L’alumne pot fer les consultes que cregui convenients durant l’horari d’atenció dels professors.

Avaluació
  Descripció Pes
Treballs Treball específic. 50%
Presentacions / exposicions Presentació i exposició oral d’un treball específic. Juntament amb "Treball"
Proves de Desenvolupament Desenvolupament d’un tema. 25%
Proves objectives de preguntes curtes Preguntes conceptuals. 25%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica
  • Bravo, F. Y Bravo, J.M: Consumo moderado de bebidas alcohólicas: salud y civilización. Inesiba, Madrid, 1993.
  • Bujan, J. La Guía de la nueva cultura del vino. Rubes editorial, Barcelona, 2004.
  • Bujanda, L. Efectos del vino en la salud. Prous Science, Barcelona, 2001.
  • Butlletí anual O.I.V.
  • Chiras D. Environmental Science. A framework for Decision Making. The Benjamin/Cummings Publishing Company, Inc., CA, 1988.
  • Ciurana, J. Els vins de Catalunya. Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca. Generalitat de Catalunya, Barcelona. 1980.
  • Empresa Nacional MERCASA: Alimentación en España 2003 (serie anyal). MERCASA, Madrid, 2003.
  • Garcia M.J., J.L. Aleixandre. Tratamiento y depuración de efluentes en enología. Vitivinicultura, 1-2, 1993.
  • Giralt, E. Vinyes i vins: Mil anys d’història. Universitat de Barcelona, 1993.
  • Grande Covian, F., El vino en la nutrición humana. CRDO Campo de Borja, Zaragoza, 1995
  • Hubrecht Duijker. Atlas de los vinos d'Espanya. Ed. Plaja & Janés. Barcelona, 1992.
  • Rochard, J.. Los efluentes vinícolas. Técnicas de reducción de la carga contaminante. Revista Enologia de ACE, 4art trimestre 1994.
  • Umwin, T. El viño y la viña. Geografía histórica de la viticultura y el comercio del vino. Tusquets editores. Barcelona, 2001
  • Vallee, B. L., El alcohol en el mundo occidental. Investigación y Ciencia, 263: 56-61, 1998.
  • http://www.acenologia.com/
Complementària
  • Internet.
Recomanacions