Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques |
|
Comú |
|
Professionalitzador |
|
Recerca |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals |
|
Comú |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
|
Comú |
Objectius |
Competències |
Coneixement de les principals regions productores de vi de tot el mon, de les seves característiques productives i de les tipologies del vin produits. |
|
|
|
Coneixement de les implicacions sobre la salut del consum de vi. |
|
|
|
Coneixement de l’impacte mediambiental de l’industria vitivinícola i dels sistemes de depuració destinats a minimitzar l’impacte. |
|
|
|
Tema |
Subtema |
1. |
Aspectes històrics de l’enologia. |
2. |
Vi i salut:
- Introducció general. Antioxidants al vi.
- Metabolisme de l’alcohol i de l’acetaldehid.
- Metabolisme i efectes de substancies secundàries (urea i carbamat d’etil, micotoxines, amines, compostos sofrats...).
|
3. |
Vi i medi ambient: Impacte mediambiental de les practiques vitivinícoles. Mesures de control i tractament de residus. |
4. |
Vi i gastronomia: Maridatges. Revistes especialitzades i creació d’opinió. Utensilis de consum. |
5. |
Vitivinicultura mundial:
- Aspectes econòmics i comercials. Consum i producció als paisos més significatius.
- Coneixement de zones vitivinícoles mundials més importants: França, Italia, Califòrnia, Australia, Sudáfrica, Xile, Argentina,...
- Coneixement de vins especials: vins botrititzats, fortificats, especiats…
- Coneixement de zones vitivinícoles espanyoles: Rioja, Xerés i Montilla, Galicia, Castella-Lleó, La Manxa, Aragó, etc.
|
6. |
La professió d'enòleg. |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe |
Hores fora de classe |
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
|
Sessió Magistral |
|
19 |
19 |
38 |
Debats |
|
5 |
5 |
10 |
Pràctiques a laboratoris |
|
15 |
7.5 |
22.5 |
Treballs |
|
0 |
27 |
27 |
Presentacions / exposicions |
|
5 |
0 |
5 |
|
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
|
Proves de Desenvolupament |
|
1 |
3 |
4 |
Proves objectives de preguntes curtes |
|
1 |
3 |
4 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Presentació de l’assignatura. |
Sessió Magistral |
Exposició teòrica dels continguts. |
Debats |
Activitat on dos o més grups defensen unes postures contràries sobre un tema determinat. |
Pràctiques a laboratoris |
Degustació de vins de diferents origens. |
Treballs |
Elaboració d’un treball específic. |
Presentacions / exposicions |
Presentació del treball específic. |
|
Sessió Magistral |
Pràctiques a laboratoris |
Treballs |
Presentacions / exposicions |
|
Descripció |
L’alumne pot fer les consultes que cregui convenients durant l’horari d’atenció dels professors. |
|
|
Descripció |
Pes |
Treballs |
Treball específic. |
50% |
Presentacions / exposicions |
Presentació i exposició oral d’un treball específic. |
Juntament amb "Treball" |
Proves de Desenvolupament |
Desenvolupament d’un tema. |
25% |
Proves objectives de preguntes curtes |
Preguntes conceptuals. |
25% |
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
|
Bàsica |
|
- Bravo, F. Y Bravo, J.M: Consumo moderado de bebidas alcohólicas: salud y civilización. Inesiba, Madrid, 1993.
- Bujan, J. La Guía de la nueva cultura del vino. Rubes editorial, Barcelona, 2004.
- Bujanda, L. Efectos del vino en la salud. Prous Science, Barcelona, 2001.
- Butlletí anual O.I.V.
- Chiras D. Environmental Science. A framework for Decision Making. The Benjamin/Cummings Publishing Company, Inc., CA, 1988.
- Ciurana, J. Els vins de Catalunya. Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca. Generalitat de Catalunya, Barcelona. 1980.
- Empresa Nacional MERCASA: Alimentación en España 2003 (serie anyal). MERCASA, Madrid, 2003.
- Garcia M.J., J.L. Aleixandre. Tratamiento y depuración de efluentes en enología. Vitivinicultura, 1-2, 1993.
- Giralt, E. Vinyes i vins: Mil anys d’història. Universitat de Barcelona, 1993.
- Grande Covian, F., El vino en la nutrición humana. CRDO Campo de Borja, Zaragoza, 1995
- Hubrecht Duijker. Atlas de los vinos d'Espanya. Ed. Plaja & Janés. Barcelona, 1992.
- Rochard, J.. Los efluentes vinícolas. Técnicas de reducción de la carga contaminante. Revista Enologia de ACE, 4art trimestre 1994.
- Umwin, T. El viño y la viña. Geografía histórica de la viticultura y el comercio del vino. Tusquets editores. Barcelona, 2001
- Vallee, B. L., El alcohol en el mundo occidental. Investigación y Ciencia, 263: 56-61, 1998.
- http://www.acenologia.com/
|
Complementària |
|
|
|