DADES IDENTIFICATIVES 2009_10
Assignatura (*) CULTURA VITIVINÍCOLA Codi 195131107
Ensenyament
Enologia (2006)
Cicle 2on
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
4.5 Obligatòria Primer Únic anual
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
MAS BARON, ALBERTO
Adreça electrònica
Professors/es
Web http://http://www.sre.urv.es/web/amb/index.html
Descripció general i informació rellevant Aspectes culturrals i porfessionals de la vitivinicultura a nivell mundial

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
  Comú
  AC1 Correcta visió, comprensió i coneixement del món del vi i del seu entorn mediàtic.
  AC2 Coneixements científics i tècnics dels processos d’elaboració del vi.
  AC3 Capacitat garantida en anàlisi sensorial de vins.
  AC4 Coneixement ampli de la realitat vitivinícola mundial.
  Professionalitzador
  AP1 Perfecta capacitació per incorporar-se productivament a l’equip de gestió econòmica d’un celler.
  AP2 L’assessorament en afers legals, econòmics i financers.
  AP4 Coneixements amplis en la normativa i legislacions vitivinícoles europees i mundials.
  AP5 Capacitat per a dissenyar plans estratègics de mercat.
  AP6 Capacitat per dirigir el departament d’exportació.
  AP7 La planificació, programació, direcció, organització, racionalització i control de tots els processos propis d’una indústria vitivinícola.
  AP8 Capacitat per dirigir degustacions públiques de vins destinades a la promoció dels productes de l’empresa.
  Recerca
  AR5 La realització de recerques bibliogràfiques exhaustives en temes enològics altament especialitzats.
  AR6 Conèixer i comprendre els sistemes d’anàlisi estadística, tractament gràfic de dades i gestió d’informació aplicats al camp de la recerca en enologia.
  AR8 L’avaluació crítica de resultats de recerca enològica, pròpia o aliena.
Tipus B Codi Competències Transversals
  Comú
  BC1 Creativitat. Desenvolupar idees i projectes originals.
  BC2 Treballar autònomament amb iniciativa.
  BC3 Flexibilitat. Disponibilitat per a l’adaptació en ambients canviants.
  BC4 Resoldre problemes de manera efectiva.
  BC5 Transferibilitat. Aplicar coneixements i habilitats en entorns nous o no familiars i en contextos multidisciplinars relatius a la seva àrea específica.
  BC6 Actuar amb un esperit crític i responsable.
  BC7 Considerar l’ètica i la integritat intel•lectual com a valors essencials a la pràctica professional.
  BC8 Autoestima professional. Comprendre el valor del propi coneixement i del seu impacte a la societat c¡/comunitat.
  BC12 Aprendre a aprendre.
  BC16 Presa de decisions.
Tipus C Codi Competències Nuclears
  Comú
  CC1 Domini de l’expressió i la compressió del/s idioma/es estrangers per al desenvolupament professional derivat del curs de postgrau.
  CC4 Desenvolupament d’habilitats informacionals.
  CC5 Desenvolupament de processos d’incorparació al món del treball (compte d’altres i/o empreneduria).

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Coneixement de les principals regions productores de vi de tot el mon, de les seves característiques productives i de les tipologies del vin produits. AC1
Coneixement de les implicacions sobre la salut del consum de vi. AC1
Coneixement de l'impacte mediambiental de l'industria vitivinícola i dels sistemes de depuració destinats a minimitzar l'impacte. AC2
AP1
AP4
AP7
BC4
Conèixer la Història de la Viticultura i Enologia. AC1
AC2
AC4
Identificar els compostos presents als vi i la seva relació amb la salut humana. AC2
AR5
AR6
AR8
BC1
BC4
BC6
CC4
Coneixer les implicacions gastronòmiques del consum de vi. AC3
AC4
AP8
BC4
BC6
Coneixer les implicacions econòmiques a nivell mundial del comerç del vi i els seus derivats. AC3
AC4
AP4
AP5
AP6
AP8
BC2
BC4
BC5
BC12
Coneixer el treball d'enoleg i el seu reconeixement social i legal a l'Estat espanyols i la Unió Europea. AC1
AC2
AC4
AP2
AP4
BC2
BC3
BC6
BC7
BC8
BC16
CC5
Coneixer les principals regions vitivinícoles AC1
AC2
AC3
AC4
AP5
AP6
BC1
BC2
BC3
BC4
BC5
BC6
BC7
CC1
CC5

Continguts
Tema Subtema
El vi al llarg de la història Inici de la oproducciñó del vi. El vi a l'èpcoa romana. L'edat Mitjana. El descobriment del nou món i la especialització agrària. El reptes actuals.
Vi i salut L'alcohol: metabolització i efectes. Metabolisme i efectes de components secundaris. Antioxidants. Productes i additius tecnolòpics. Toxines d'origen microbià i fúngic.
Medi ambient Efectes de la indústria enològica sobre el medi ambient. Tractament de residus. Aigúes residuals.
Vi i gastronomia Maridatges. Revistes especialitzades. Utensilis per la degustació dle vi.
Vitivinicultura mundial Asopectes econòmics. Producció mundial. Importacions i exportacions. La situació del vi espanyol
Coneixement de vins del mon Denominacions d'origen espanyoles. França. Principals païssos productors europeus. Nous països productors. Vins especials.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
8 0 8
 
Sessió Magistral
18 18 36
Seminaris
12 24 36
Pràctiques a laboratoris
15 15 30
 
Atenció personalitzada
3 0 3
 
Proves objectives de preguntes curtes
1 0 1
Proves objectives de tipus test
2 0 2
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Introducció al mon del vi: introducció històrica
Sessió Magistral Impartició de classes per especialistes
Seminaris Discussió sobre un tema preparat prèviament sobre una zona o pais productor
Pràctiques a laboratoris Degsutació de vins. Anàlisi crític i comercial.

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
Pràctiques a laboratoris
Sessió Magistral
Activitats Introductòries
Descripció
Hores de visita a cioncretar a traves de correu electrònic: albert.mas@urv.cat

Avaluació
  Descripció Pes
Pràctiques a laboratoris examen tipus test 40%
Proves objectives de preguntes curtes Resolució de problemes, associació de conceptes 20%
Proves objectives de tipus test Elecció múltiple amb una sola resposta correcta. Preguntes fallades resten la part proporcional. 40%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica

Bravo, F. Y Bravo, J.M: Consumo moderado de bebidas alcohólicas: salud y civilización. Inesiba, Madrid, 1993.

Bujan, J. La Guía de la nueva cultura del vino. Rubes editorial, Barcelona, 2004.

Bujanda, L. Efectos del vino en la salud. Prous Science, Barcelona, 2001

Butlletí anual O.I.V.

Chiras D. Environmental Science. A framework for Decision Making. The Benjamin/Cummings Publishing Company, Inc., CA, 1988.

Ciurana, J. Els vins de Catalunya. Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca. Generalitat de Catalunya, Barcelona. 1980

Empresa Nacional MERCASA: Alimentación en España 2003 (serie anyal). MERCASA, Madrid, 2003.

Garcia M.J., J.L. Aleixandre. Tratamiento y depuración de efluentes en enología. Vitivinicultura, 1-2, 1993.

Giralt, E. Vinyes i vins: Mil anys d’història. Universitat de Barcelona, 1993.

Grande Covian, F., El vino en la nutrición humana. CRDO Campo de Borja, Zaragoza, 1995

Hubrecht Duijker. Atlas de los vinos d'Espanya. Ed. Plaja & Janés. Barcelona, 1992.

Rochard, J.. Los efluentes vinícolas. Técnicas de reducción de la carga contaminante. Revista Enologia de ACE, 4art trimestre 1994.

Umwin, T. El viño y la viña. Geografía histórica de la viticultura y el comercio del vino. Tusquets editores. Barcelona, 2001

Vallee, B. L., El alcohol en el mundo occidental. Investigación y Ciencia, 263: 56-61, 1998.

 

 http://www.acenologia.com/

Complementària

Recomanacions

Assignatures que en continuen el temari
ECONOMIA I GESTIÓ DE L'EMPRESA VITIVINÍCOLA/19042010
VINS ESCUMOSOS I GASIFICATS/19042101
ANÀLISI SENSORIAL APROFUNDIDA/19042208
VINIFICACIONS ESPECIALS/19042214

Assignatures que es recomana cursar simultàniament
VITICULTURA/19042002
ENOLOGIA GENERAL/19042007

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent