DADES IDENTIFICATIVES 2009_10
Assignatura (*) TREBALL DE FI DE MÀSTER Codi 195131110
Ensenyament
Enologia (2006)
Cicle 2on
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
30 Obligatòria Primer Únic anual
Llengua d'impartició
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Ciències Mèdiques Bàsiques
Enginyeria Química
Química Analítica i Química Orgànica
Coordinador/a
MAS BARON, ALBERTO
Adreça electrònica albert.mas@urv.cat
fernando.zamora@urv.cat
miriam.lampreave@urv.cat
olga.busto@urv.cat
montserrat.mestres@urv.cat
cristina.reguant@urv.cat
jmcanals@urv.cat
gemma.beltran@urv.cat
josemanuel.guillamon@urv.cat
mjesus.torija@urv.cat
ricardo.cordero@urv.cat
estibaliz.mateo@urv.cat
Professors/es
MAS BARON, ALBERTO
ZAMORA MARÍN, FERNANDO
LAMPREAVE FIGUERAS, MÍRIAM
BUSTO BUSTO, OLGA
MESTRES SOLÉ, MARIA MONTSERRAT
REGUANT MIRANDA, CRISTINA
CANALS BOSCH, JUAN MIGUEL
BELTRAN CASELLAS, GEMMA
GUILLAMÓN NAVARRO, JOSÉ MANUEL
TORIJA MARTÍNEZ, MARÍA JESÚS
CORDERO OTERO, RICARDO ROMÁN
MATEO ALESANCO, ESTÍBALIZ
Web
Descripció general i informació rellevant Participació activa en un proyecte de recerca en el que l'estudiant haurà de realitzar un treball de recerca original i presentar-ho oralment i per escrit.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
  Comú
  AC1 Correcta visió, comprensió i coneixement del món del vi i del seu entorn mediàtic.
  AC2 Coneixements científics i tècnics dels processos d’elaboració del vi.
  Professionalitzador
  Recerca
  AR1 Correcta visió, comprensió i coneixement de la ciència que envolta la vi i del seu entorn mediàtic.
  AR3 La concepció, planificació, execució i direcció de projectes de R+D+I.
  AR4 L’excel•lència en l’estudi i coneixement de l’àmbit de recerca en enologia.
  AR5 La realització de recerques bibliogràfiques exhaustives en temes enològics altament especialitzats.
  AR6 Conèixer i comprendre els sistemes d’anàlisi estadística, tractament gràfic de dades i gestió d’informació aplicats al camp de la recerca en enologia.
  AR7 La presentació de resultats en format de literatura científica, d’acord amb els estàndards comunament acceptats.
  AR8 L’avaluació crítica de resultats de recerca enològica, pròpia o aliena.
Tipus B Codi Competències Transversals
  Comú
  BC1 Creativitat. Desenvolupar idees i projectes originals.
  BC2 Treballar autònomament amb iniciativa.
  BC4 Resoldre problemes de manera efectiva.
  BC6 Actuar amb un esperit crític i responsable.
  BC10 Treballar en equip i gestionar equips.
  BC12 Aprendre a aprendre.
  BC16 Presa de decisions.
Tipus C Codi Competències Nuclears
  Comú
  CC1 Domini de l’expressió i la compressió del/s idioma/es estrangers per al desenvolupament professional derivat del curs de postgrau.
  CC2 Ús de les eines específiques de TIC per al desenvolupament professional derivat del curs de postgrau.
  CC4 Desenvolupament d’habilitats informacionals.

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Realitzar un estudi específic de recerca dins del camp de la vitivinicultura. AC2
AR3
AR4
AR5
AR6
AR7
AR8
BC1
BC2
BC4
BC6
BC12
CC1
CC2
CC4
Ésser capaç de redactar en anglès i en forma d'articule científic esl resultats de la seva recerca. AC2
AR1
AR4
AR5
AR6
AR7
AR8
BC4
BC6
BC10
BC12
CC1
CC2
CC4
Ésser capaç de presentar oralment els resultats de la seva recerca i de discutir amb els membres d'un tribunal sobre el mateixos. AC1
AC2
AR1
AR3
AR4
AR8
BC2
BC4
BC6
BC12
BC16
CC4

Continguts
Tema Subtema
Els estudiants seran adscrits a un dels grups de recerca que participan en el màster en funció de les disponibilitats dels grups i de la formació previa del estudiant. .

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
11 16.5 27.5
 
Pràcticum
200 400 600
Treballs
50 0 50
 
Atenció personalitzada
35 35 70
 
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Assignar el tema de recerca a l'alumne i donar-li les referències bibliogràfiques imprescindibles.
Treballs Els alumnes hauran de presentar un artícle científic en anglès amb els reusltats originals de la seva recerca.

Atenció personalitzada
 
Pràcticum
Descripció
L'alumne tindra accès a consultar i discutir metodologies i resultats amb el seu tutor de forma individual i personalitzada. El tutor amb la peridicitat que consideri adient haura de conversar amb l'alumne i analitzar el seu grau de compliment del objectius.

Avaluació
  Descripció Pes
Treballs L'avaluació es fara mitjançant el judici d'un tirbunal específic que analitzarà l'artícle científic del estudiant, la seva presentació oral i la capacitat de defensa del resultats per par de l'alumne. 100%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

En cas de no superar l'avaluació, el tribunal indicarà al estudiant les raons de la no superació per que aquest faci el necessari per poder superar l'avaluació en la segona convocatoria.


Fonts d'informació

Bàsica

L'alumne haura de trobar l'iformació específica dins de la literatura científica específica del mon de la vitivinicultura.

Només a nivell informatiu s'inclou una llista de les principals revistes científiques que haurien de consultar:

- J. Agric. Food Chem

- J. Sci. Food Agric.

- Am. J. Enol. Vitic.

- J. Food Sci.

- Appl. Environ. Microbiol.

- Aust. Grape. Winemak. J.

Complementària

Recomanacions

Assignatures que es recomana cursar simultàniament
TRACTAMENTS PREFERMENTATIUS I POSTFERMENTATIUS EN L'ELABORACIÓ DE VINS/195131209
NOVES TENDÈNCIES EN L'ANÀLISI INSTRUMENTAL DEL VI/195131210
ECOLOGÍA DE MICROORGANISMES DURANT LA FERMENTACIÓ VÍNICA; APLICACIÓ DE TÈCNIQUES MOLECULARS/195131211
COMPONENTS BIOACTIUS DELS ALIMENTS/195131213
SEMINARI CIENTÍFIC; NOVES TENDÈNCIES EN MICROBIOLOGIA ENOLÒGICA/195131214
EL COLOR DEL VI NEGRE/195131215

Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
COMPOSICIÓ I EVOLUCIÓ DEL VI/195131101
BIOLOGIA DE LA VINYA/195131102
BIOQUIMICA I MICROBIOLOGIA ENOLÒGIQUES/195131103
VITICULTURA/195131104
ENOLOGIA GENERAL/195131105
ANÀLISI I CONTROL QUÍMIC ENOLÒGIC/195131106
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent