DADES IDENTIFICATIVES 2009_10
Assignatura (*) COMPTABILITAT, ÀNALISI COMPTABLE I FINANCER Codi 195131201
Ensenyament
Enologia (2006)
Cicle 2on
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
4.5 Optativa Únic anual
Llengua d'impartició
Català
Departament Gestió d'Empreses
Coordinador/a
VIDAL GIBERT, MARÍA ISABEL
Adreça electrònica
Professors/es
Web
Descripció general i informació rellevant Es conèixer el procés comptable per tal de poder confeccionar els estats financers i arribar a interpretar-los, amb la finalitat de poder avaluar la situació actual i les perspectives de l’empresa, advertint dels seus riscs, punts febles i les seves avantatges i punts forts.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
  Comú
  Professionalitzador
  AP2 L’assessorament en afers legals, econòmics i financers.
  AP7 La planificació, programació, direcció, organització, racionalització i control de tots els processos propis d’una indústria vitivinícola.
  Recerca
  AR7 La presentació de resultats en format de literatura científica, d’acord amb els estàndards comunament acceptats.
Tipus B Codi Competències Transversals
  Comú
  BC2 Treballar autònomament amb iniciativa.
  BC4 Resoldre problemes de manera efectiva.
  BC6 Actuar amb un esperit crític i responsable.
  BC8 Autoestima professional. Comprendre el valor del propi coneixement i del seu impacte a la societat c¡/comunitat.
  BC11 Assertivitat. Comunicar de manera clara i sense ambigüitats tant a audiències expertes com no expertes.
  BC13 Planificació i organització.
  BC14 Promoure una actitud orientada a la motivació per la qualitat.
  BC16 Presa de decisions.
Tipus C Codi Competències Nuclears
  Comú
  CC3 Desenvolupament d’una perspectiva global del món en l’àrea específica on s’ubica el postgrau.
  CC4 Desenvolupament d’habilitats informacionals.
  CC5 Desenvolupament de processos d’incorparació al món del treball (compte d’altres i/o empreneduria).

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Còneixer la diferent normativa comptable AP2
BC13
CC4
CC5
Conèixer i aplicar els conceptes comptables AP2
AP7
AR7
BC2
BC4
BC6
BC13
CC5
Conèixer i interpretar els estats financers AP2
AP7
AR7
BC2
BC4
BC6
BC8
BC11
BC13
BC14
BC16
CC3
CC4
CC5

Continguts
Tema Subtema
1.LA INFORMACIÓ ECONÒMICA: UNA EINA PER PENDRE DECISIONS.

1.1 La comptabilitat com a sistema de informació
1.2 Tipus de comptabilitat
1.3 La normalització comptable
1.4 El PGC recentment aprovat
2. ELS COMPTES ANUALS

2.1 Balanç
2.2 El compte de pèrdues i guanys
2.3 Els canvis de patrimoni net de l’exercici
2.4 L’estat de flux d’efectiu
2.5 La memòria
3. L’ANÀLISI PATRIMONIAL

3.1 Estructura de balanç
3.2 Elements d’actiu
3.3 Elements de passiu
3.4 Masses patrimonials
3.5 Patrimoni net
3.6 L’evolució de l’empresa al llarg del temps
4. L’ANÀLISI FINANCER

4.1 L’equilibri financer
4.2 El fons de maniobra
4.3 El període mitjà de maduració
4.4 Ratis financers
4.5 L’estat de flux d’efectiu
5. L’ANÀLISI ECONÒMICA

5.1 Concepte d’ingrés i despesa
5.2 Interpretació dels resultats
5.3 El llindar de rendibilitat
5.4 Ratis econòmics
6. L’ANÀLISI DE LA RENDIBILITAT

6.1 La rendibilitat econòmica
6.2 La rendibilitat financera
6.3 El Palanquejament financer.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
20 40 60
 
Debats
0 5 5
Supòsits pràctics/ estudi de casos
2 20 22
Resolució de problemes, exercicis
0 15 15
 
Atenció personalitzada
3.5 7 10.5
 
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Es realitzarà una introducció de cada un dels temes per tal de que l'alumne a posteriori pogui desenvolupar els coneixements
Debats Es treuran a debat temes per tal de que l'alumne desenvolupi i adquireixi coneixements i participi de manera virtual
Supòsits pràctics/ estudi de casos Per finalitzar l'assignatura es realitzarà un cas global d'empresa
Resolució de problemes, exercicis Es proposaran activitats practiques per tal de que l’alumne desenvolupi els seus coneixements teòrics.

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
Supòsits pràctics/ estudi de casos
Descripció
Es realitzarà l’orientació i atenció de l’alumne en els seus dubtes al llarg de tot el curs

Avaluació
  Descripció Pes
Supòsits pràctics/ estudi de casos Es realitzarà un estudi global d'empresa amb la seva presentació a classe 60
Resolució de problemes, exercicis S'han de realitzar els diferents exercicis proposats a l'aula i entregar-los dins del termini establert 30% de la qualificació final
Altres

Participació en els debats proposats a l'aula

10% de la qualificació final
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Es realitarà una prova única de tot el contingut de l'assignatura amb la qualificació del 100%, per els alumnes que no hagin pogut seguir o no hagin superat l'assignatura al llarg del quadrimestre


Fonts d'informació

Bàsica


- Borrador del Nou Pla General Comptable

- Real Decret 1643/1990 de 20 de desembre, pel que s'aprova el PGC

- Ordre del Ministeri d'Economia i Hisenda de 11 de maig de 2001, pel que s'aproven les normes d'adaptació del PGC a les empreses vitivinícoles.

Complementària

Recomanacions


 
Altres comentaris
Donat que estem en un període de canvi normatiu del Pla General Comptable, i en el moment d’elaboració d’aquesta guia docent encara no ha sortit publicat el Nou Pla General Comptable, es preveu que en el desenvolupament del curs s’introdueixin modificacions en el programa i en la bibliografia del mateix
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent