DADES IDENTIFICATIVES 2009_10
Assignatura (*) LA INVESTIGACIÓ EN ENOLOGIA A L'ESTAT ESPANYOL Codi 195131212
Ensenyament
Enologia (2006)
Cicle 2on
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa Únic anual
Llengua d'impartició
Castellà
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
MAS BARON, ALBERTO
Adreça electrònica albert.mas@urv.cat
Professors/es
MAS BARON, ALBERTO
Web http://http://www.sre.urv.es/web/amb/index.html
Descripció general i informació rellevant Coneixement de la Recerca en Enologia a espanya

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
  Comú
  AC1 Correcta visió, comprensió i coneixement del món del vi i del seu entorn mediàtic.
  AC2 Coneixements científics i tècnics dels processos d’elaboració del vi.
  AC4 Coneixement ampli de la realitat vitivinícola mundial.
  Professionalitzador
  Recerca
  AR1 Correcta visió, comprensió i coneixement de la ciència que envolta la vi i del seu entorn mediàtic.
  AR2 Perfecta capacitació per incorporar-se productivament a un departament universitari per tal de desenvolupar les tasques pròpies d’una Tesis doctoral.
  AR3 La concepció, planificació, execució i direcció de projectes de R+D+I.
  AR4 L’excel•lència en l’estudi i coneixement de l’àmbit de recerca en enologia.
  AR5 La realització de recerques bibliogràfiques exhaustives en temes enològics altament especialitzats.
  AR6 Conèixer i comprendre els sistemes d’anàlisi estadística, tractament gràfic de dades i gestió d’informació aplicats al camp de la recerca en enologia.
  AR7 La presentació de resultats en format de literatura científica, d’acord amb els estàndards comunament acceptats.
  AR8 L’avaluació crítica de resultats de recerca enològica, pròpia o aliena.
Tipus B Codi Competències Transversals
  Comú
  BC1 Creativitat. Desenvolupar idees i projectes originals.
  BC2 Treballar autònomament amb iniciativa.
  BC3 Flexibilitat. Disponibilitat per a l’adaptació en ambients canviants.
  BC4 Resoldre problemes de manera efectiva.
  BC6 Actuar amb un esperit crític i responsable.
  BC10 Treballar en equip i gestionar equips.
  BC12 Aprendre a aprendre.
  BC13 Planificació i organització.
Tipus C Codi Competències Nuclears
  Comú
  CC1 Domini de l’expressió i la compressió del/s idioma/es estrangers per al desenvolupament professional derivat del curs de postgrau.
  CC2 Ús de les eines específiques de TIC per al desenvolupament professional derivat del curs de postgrau.
  CC4 Desenvolupament d’habilitats informacionals.

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Conèixer la realitat científica a l'estat espanyol de l'àmbit vitivinícola. AC1
AR2
AR4
AR5
AR7
AR8
BC1
BC2
BC3
BC4
BC12
BC13
CC1
CC2
CC4
Sensibilitzar-se amb la innovació i la recerca en el camp vitivinícola. AC1
AC2
AR4
AR5
BC3
BC4
BC12
BC13
CC2
Interpretar experiències de recerca del camp espanyol en relació a Europa i el món. AC4
AR1
AR2
AR3
AR6
AR7
AR8
BC1
BC2
BC3
BC4
BC6
BC10
BC12
BC13
CC1
CC2
CC4

Continguts
Tema Subtema
1. Estructura del Programa de Doctorado.
2. La investigación en microbiología enológica.
3. La investigación en análisis químico y sensorial.
4. La investigación en química y composición del vino.
5. La investigación en ingeniería y tecnología enológicas.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Sessió Magistral
10 10 20
Debats
10 15 25
Presentacions / exposicions
11 16.5 27.5
 
Atenció personalitzada
1.5 0 1.5
 
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l’assignatura.
Sessió Magistral Explicació dels continguts teòrics.
Debats Discussió sobre temes concrets relacionats amb els continguts de l’assignatura via internet.
Presentacions / exposicions Exposisció oral per part dels alumnes d'un tema concret o d'un treball (prèvia presentació escrita).

Atenció personalitzada
 
Sessió Magistral
Debats
Presentacions / exposicions
Descripció
L’alumne pot contactar vía correu electrònic amb els professors o bé durant els periodes d’atenció programats. Correu electrònic del responsable del curs: albert.mas@urv.cat

Avaluació
  Descripció Pes
Sessió Magistral Anàlisis de la participació en el curs 20
Debats Partcipació activa en els debats 20
Presentacions / exposicions Treball sobre les diferents línies de recerca a l'estat espanyol 60
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica
  • BOULTON R.B., SINGLETON V.L., BISSON L.F., KUNKEE R.E. Principles and practices of winemaking. Ed. Chapman & Hall, Nueva York, 1996. Traducción al español ‘Teoría y práctica de la elaboración del vino’, Ed. Acribia, Zaragoza, 2002.
  • FLANCY; C. Enología: Fundamentos científicos y tecnológicos. Ed Claude Flancy, Mundiprensa, Madrid, 2000.
  • FLEET, G.H. Wine microbiology and biotechnology. Ed. Harwood Academic Publishers. Suiza, 1993.
  • RIBEREAU-GAYON, P., DUBOURDIEU, D. DONECHE B.,LONVAUD A. Traité d’Enologie. Ed. Dunod, Paris, 1998 (versión en francés). Handbook of Enology. Ed. John Wiley & Sons, Londres, 2000 (versión en inglés).
Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent