DADES IDENTIFICATIVES 2007_08
Assignatura COMPONENTS BIOACTIUS DELS ALIMENTS Codi 195131213
Ensenyament
Enologia (2006)
Cicle 2on
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa Únic anual
Llengua d'impartició
Anglès
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
BLADÉ SEGARRA, MARIA CINTA
Adreça electrònica mariacinta.blade@urv.cat
Professors/es
BLADÉ SEGARRA, MARIA CINTA
Web http:////moodle.urv.net
Descripció general i informació rellevant Coneixement dels components biactius dels aliments i dels seus efectes fisiològics.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
  Comú
  AC1 Correcta visió, comprensió i coneixement del món del vi i del seu entorn mediàtic.
  Professionalitzador
  Recerca
  AR1 Correcta visió, comprensió i coneixement de la ciència que envolta la vi i del seu entorn mediàtic.
  AR2 Perfecta capacitació per incorporar-se productivament a un departament universitari per tal de desenvolupar les tasques pròpies d’una Tesis doctoral.
Tipus B Codi Competències Transversals
  Comú
  BC5 Transferibilitat. Aplicar coneixements i habilitats en entorns nous o no familiars i en contextos multidisciplinars relatius a la seva àrea específica.
  BC11 Assertivitat. Comunicar de manera clara i sense ambigüitats tant a audiències expertes com no expertes.
Tipus C Codi Competències Nuclears
  Comú
  CC1 Domini de l’expressió i la compressió del/s idioma/es estrangers per al desenvolupament professional derivat del curs de postgrau.
  CC3 Desenvolupament d’una perspectiva global del món en l’àrea específica on s’ubica el postgrau.

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Conèixer i entendre el concepte de component bioactiu d'un aliment i d'aliment funcional AC1
AR1
BC5
CC1
Aprofundir en els efectes fisiològics dels compostos fenòlics a partir de la lectura d'articles científics i de la seva exposició oral AR2
BC5
BC11
CC1
CC3

Continguts
Tema Subtema
1. Components actius i aliments funcionals
2. Compostos fenòlics. Efectes fisiològics
3. àcids grassos omega-3 i omega-6
4. Probiòtics i prebiòtics
5. fiotesterols

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
2 2 4
 
Presentacions / exposicions
5 25 30
Fòrums de discussió
10 30 40
 
Atenció personalitzada
1 0 1
 
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l’assignatura.
Presentacions / exposicions Exposició oral per part dels alumnes d'un tema concret o d'un treball (prèvia presentació escrita).
Fòrums de discussió Entorn virtual Moodle

Atenció personalitzada
 
Fòrums de discussió
Presentacions / exposicions
Descripció
L’alumne pot contactar vía correu electrònic i vía Moodle amb els professors o bé durant els periodes d’atenció programats.

Avaluació
  Descripció Pes
Presentacions / exposicions Exposició d'un artícle científic sobre activitat biològica d'un compost fenòlic 70%
Fòrums de discussió Participació en els debats de l'entorn Moodle 30%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica
  • Alimentos funcionales G.Mazza Ed. Acribia, 2000.
  • Functionals-foods American Diet Association 1999,99,1278.
  • Clinical nutrition, 7, functional foods-more than just nutrition 2002 CMAS 166(12)1555-63.
Complementària

Recomanacions


 
Altres comentaris
Es necessari tenir coneixements generals de bioquímica