DADES IDENTIFICATIVES 2009_10
Assignatura (*) SEMINARI CIENTÍFIC; NOVES TENDÈNCIES EN MICROBIOLOGIA ENOLÒGICA Codi 195131214
Ensenyament
Enologia (2006)
Cicle 2on
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
5 Optativa Únic anual
Llengua d'impartició
Castellà
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
MAS BARON, ALBERTO
Adreça electrònica
Professors/es
Web
Descripció general i informació rellevant Coneixement dels avenços en microbiologia eno´lògica.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
  Comú
  AC2 Coneixements científics i tècnics dels processos d’elaboració del vi.
  Professionalitzador
  Recerca
  AR1 Correcta visió, comprensió i coneixement de la ciència que envolta la vi i del seu entorn mediàtic.
  AR2 Perfecta capacitació per incorporar-se productivament a un departament universitari per tal de desenvolupar les tasques pròpies d’una Tesis doctoral.
  AR3 La concepció, planificació, execució i direcció de projectes de R+D+I.
  AR4 L’excel•lència en l’estudi i coneixement de l’àmbit de recerca en enologia.
  AR5 La realització de recerques bibliogràfiques exhaustives en temes enològics altament especialitzats.
  AR6 Conèixer i comprendre els sistemes d’anàlisi estadística, tractament gràfic de dades i gestió d’informació aplicats al camp de la recerca en enologia.
  AR7 La presentació de resultats en format de literatura científica, d’acord amb els estàndards comunament acceptats.
  AR8 L’avaluació crítica de resultats de recerca enològica, pròpia o aliena.
Tipus B Codi Competències Transversals
  Comú
  BC1 Creativitat. Desenvolupar idees i projectes originals.
  BC2 Treballar autònomament amb iniciativa.
  BC3 Flexibilitat. Disponibilitat per a l’adaptació en ambients canviants.
  BC4 Resoldre problemes de manera efectiva.
  BC5 Transferibilitat. Aplicar coneixements i habilitats en entorns nous o no familiars i en contextos multidisciplinars relatius a la seva àrea específica.
  BC6 Actuar amb un esperit crític i responsable.
  BC9 Lideratge.
  BC10 Treballar en equip i gestionar equips.
  BC12 Aprendre a aprendre.
  BC13 Planificació i organització.
  BC14 Promoure una actitud orientada a la motivació per la qualitat.
  BC16 Presa de decisions.
Tipus C Codi Competències Nuclears
  Comú
  CC1 Domini de l’expressió i la compressió del/s idioma/es estrangers per al desenvolupament professional derivat del curs de postgrau.
  CC3 Desenvolupament d’una perspectiva global del món en l’àrea específica on s’ubica el postgrau.
  CC4 Desenvolupament d’habilitats informacionals.

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Conèixer de les noves tendencies en microbiologia enològica. AC2
AR1
AR2
AR3
AR4
AR5
AR6
AR7
AR8
BC1
BC2
BC3
BC4
BC5
BC6
BC10
BC12
BC13
BC14
BC16
CC1
CC4
Desenvolupar la capacitat en l'actualització de coneixements en el camp de la microbiologia. AC2
AR1
AR2
AR3
AR4
AR5
AR7
AR8
BC2
BC3
BC4
BC6
BC9
BC10
BC12
BC16
CC1
CC3
CC4

Continguts
Tema Subtema
1. Ecología de microorganismos durante la fermentación vínica: Levaduras, bacterias lácticas y acéticas.
2. Producción del “Aceto Balsamico Tradizionalle”: un modelo de estudio de interacción entre levaduras no Saccharomyces y bacterias acéticas.
3. Selección de microorganismos para su uso como cultivos iniciadores.
4. Técnicas moleculares: Presentación de técnicas y discusión de uso y aplicabilidad en enología.
5. Nuevos retos en microbiología enológica: Hibridación y modificación genética de microorganismos.
6. Genómica, transcriptómica y proteómica en microbiología enológica:
6.1. Metabolismo de las levaduras y su regulación.
6.2. Herramientas de biología molecular en el estudio de fisiología de las levaduras
6.3. Genómica funcional: Chips de DNA, métodos para el análisis funcional.
6.4. Metodologías post-genómicas

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Sessió Magistral
15 15 30
Debats
18 27 45
Presentacions / exposicions
19 28.5 47.5
 
Atenció personalitzada
1.5 0 1.5
 
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l’assignatura.
Sessió Magistral Explicació dels continguts teòrics.
Debats Discussió sobre temes concrets relacionats amb els continguts de l’assignatura via internet.
Presentacions / exposicions Exposició oral per part dels alumnes d'un tema concret o d'un treball (prèvia presentació escrita).

Atenció personalitzada
 
Sessió Magistral
Debats
Presentacions / exposicions
Descripció
L’alumne pot contactar vía correu electrònic amb els professors o bé durant els periodes d’atenció programats.

Avaluació
  Descripció Pes
Sessió Magistral Utilitzar els coneixements generals en l'elaboració del treball a exposar 20
Debats Participació activa en els debats 20
Presentacions / exposicions Exposició del treball a desenvolupar 60
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica
  • BOULTON, R.B. Principles and practices of winemaking. Chapman & Hall, Nueva York, 1996.
  • DELFINI, C. & V.F. FORMICA. Wine Microbiology, Science and Technology. Ed. Marcel Dekker, Nueva York, 2001.
  • FLEET, G.H. "Wine microbiology and biotechnology". Harwood academic publishers. Switzerland, 1993.
  • FUGELSANG, K.C. Wine microbiology. Ed. Chapman and Hall Enology Library, New York, 1997.
  • KURTZMAN, C P & FELL, J W. The yeasts: A taxonomic study Ed. Elsevier Science Pule. Co., Amsterdam, 1998.
  • RIBEREAU-GAYON, P, DUBOURDIEU, D, DONECHE, B, LONVAUD, A. Traité d’oenologie. Microbiologie du vin. Ed. Dunod, Paris, 1998. (versión en Inglés, 2000).
Complementària
  • Cordier, H; Francois, JM Genetic engineering of a yeast strain for hyperproduction of glycerol YEAST, 20: S221-S221 Suppl. 1 JUL 2003.
  • De Vero L., A. Pulvirenti, M. Gullo, P. Giudici. Sorting of mitochondrial DNA and proteins in Saccharomyces hybrids progeny. Annals of Microbiology. 2003. 53: (2) p. 219-231.
  • Ghislain, M; Talla, E; Francois, JM Identification and functional analysis of the Saccharomyces cerevisiae nicotinamidase gene, PNC1 YEAST, 19 (3): 215-224 FEB 2002.
  • Giudici P., C. Caggia, A. Pulvirenti, C. Zambonelli, S. Rainieri. Electroforetic profiles of hybrids between cryotolerant and non-cryotolerant Saccharomyces strains. Letters Appl. Microbiol. 27, 31-34, 1998.
  • Giudici P., C. Caggia, A. Pulvirenti, A. Rainieri. Karyotiping of Saccharomyces strains with different temperature profiles. J. Appl. Microbiol. 84, 811-819, 1998.
  • Giudici P., C. Caggia, A. Pulvirenti. Cryotolerant Saccharomyces strains and spoilage of refrigerated must. Ann. Microbiol.Enzimol., 49,155-161, 1999.
  • Giudici P., Gullo M., De Vero L., Masini G. Modello teorico per la valutazione dell’ età e della produttività massima di una batteria di aceto balsamico tradizionale di Reggio Emilia. Industrie delle Bevande n. 191 (2004): 234-237.
  • Giudici P., L. Solieri, A. Pulvirenti, S. Cassanelli. Strategies And Perspectives For Wine Yeasts Improvement. Applied microbiology and biotechnology. In press.
  • Giudici P., Pulvirenti A., De Vero L., Landi S., Gullo M. Cristallizzazione dell’aceto balsamico tradizionale. Industrie delle Bevande XXXIII ottobre 2004.
  • Giudici, P., Pulvirenti, A. Molecular Methods for identification of wine yeasts. In: “Biodiversity and Biotechnology of wine yeast” . Ed. M. Ciani, Managing Editor S.G. Pandalai. – Research Signpost 2002. India.
  • Gullo M., De Vero L., Caggia C., Giudici P. Sugar tolerance as technological trait of acetic acid bacteria for traditional balsamic vinegar. (submitted for publication).
  • Gullo M., De Vero L., Landi S., Giudici P. Pressione selettiva del mosto cotto sull’attività biologica dell’ABT. Industrie delle Bevande n.191 (2004): 229-234.
  • Hagen, I; Ecker, M; Lagorce, A; Francois, JM; Sestak, S; Rachel, R; Grossmann, G; Hauser, NC; Hoheisel, JD; Tanner, W; Strahl, S: Sed1p and Srl1p are required to compensate for cell wall instability in Saccharomyces cerevisiae mutants defective in multiple GPI-anchored mannoproteins. MOLECULAR MICROBIOLOGY, 52 (5): 1413-1425 JUN 2004.
  • Huet, C; Menendez, J; Gancedo, C; Francois, JM: Regulation of pyc1 encoding pyruvate carboxylase isozyme I by nitrogen sources in Saccharomyces cerevisiae. EUROPEAN JOURNAL OF BIOCHEMISTRY, 267 (23): 6817-6823 DEC 2000.
  • Pretorius, I.S. 2000. Tailoring wine yeast for the new millennium: novel approaches to the ancient art of winemaking. Yeast 16: 675-729.
  • Pulvirenti A. C. Caggia, C. Restuccia, P.Giudici, C. Zambonelli. Inheritance of mitochondrial DNA in interspecific Saccharomyces hybrids. Ann. Microbiol. 50, 61-64, 2000.
  • Rainieri S., P.Giudici, C. Zambonelli. Enological properties of Saccharomyces bayanus and Saccharomyces cerevisiae intraspecies hybrids. Food Technol. Biotechnol. 36, 51-53, 1998.
  • Rainieri, S. & I.S. Pretorius. 2000. Selection and improvement of wine yeasts. Annals of Microbiology 50: 15-31.
  • Pretorius, I.S. & F.F. Bauer. 2002. Meeting the consumer challenge through genetically customised wine yeast strains. Trends in Biotechnology 20:426-432.
  • Pretorius, I.S., M. du Toit & P. van Rensburg. 2003. Designer yeasts for the fermentation industry of the 21st century. Food Technology and Biotechnology 41: 3-10.
  • Ranieri S., C.Zambonelli, A. Pulvirenti, P. Giudici. Saccharomyces uvarum, a distinct group within Saccharomyces sensu stricto. FEMS Microbiol. Lett. 177, 177-185, 1999.
  • Ranieri S., C.Zambonelli, P. Giudici, L. Castellari. Characterisation of Thermotolerant Saccharomyces cerevisiae hybrids. Biotechnol. Letters, 20, 543-547, 1998.
  • Restuccia C, A. Pulvirenti, C. Caggia., P. Giudici. A b-glucosidase positive strain of Saccharomyces cerevisiae isolated from grape must. Ann. Microbiol. 2002 53, 47-53.
  • Solieri L., De Vero L., Gullo M., Antúnez O., Pérez-Ortín J.E,. Giudici P. Phenotypics Genetic and trascriptomic homogeneity of interspecific hybrids between Saccharomyces cerevisiae and Saccharomyces uvarum. (Submitted for publication).
  • Spagna G., R.N. Barbagallo, R. Palmeri, C. Restuccia, P. Giudici. Properties of endogenous beta-glucosidase of a Saccharomyces cerevisiae strain isolated from Sicilian musts and wines. Enzyme-and-Microbial-Technology. 2002; 31(7): 1036-1041.
  • Teste, MA; Enjalbert, B; Parrou, JL; Francois, JM The Saccharomyces cerevisiae YPR184w gene encodes the glycogen debranching enzyme FEMS MICROBIOLOGY LETTERS, 193 (1): 105-110 DEC 1 2000.
Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent