IDENTIFYING DATA 2007_08
Subject Code 205151215
Study programme
Nanociència i Nanotecnologia (2006)
Cycle 2nd
Descriptors Credits Type Year Period
2.5 Optativa Only annual
Language
Anglès
Department Química Analítica i Química Orgànica
Coordinator
E-mail
Lecturers
Web http://http://www.ub.edu/nanotec/assignatures.php
General description and relevant information Objectius: 1. Introduir els conceptes físics bàsics per poder comprendre el funcionament de dispositius i màquines moleculars. 2. Discutir les diferències entre el funcionament d'enginys moleculars i els seus anàlegs macroscòpics. 3. Proporcionar una visió de conjunt dels diferents procediments per a la preparació i l'estudi del funcionament d'enginys moleculars. 4. Relacionar la tipologia del enginys moleculars amb el seu mètode de síntesi. 5. Proporcionar un coneixement de les fonts bibliogràfiques rellevants en l'àmbit. Continguts: 1.- Dispositius i màquines. Estratègies de miniaturització: metodologia ascendent (bottom up) . Dispositius i màquines a nivell molecular i supramolecular. 2.- Arquitectura molecular: organització tridimensional d’àtoms mitjançant la formació d’enllaços covalents. Isomers i conformers. Química supramolecular: organització tridimensional de molècules mitjançant forces intra i intermoleculars (no covalents). 3.- Moviment molecular: translació, rotació i vibració. Rotacions impedides. Transferència d’energia entre diferents tipus de moviment. Interacció amb el medi. Interacció amb la radiació. 4.- Processos de reconeixement molecular i transferència d’informació. Tansferència electrònica: fonaments teòrics. Processos de transferència electrònica i d’energia fotoinduïts. 5.- Fils moleculars. Antenes moleculars. Interruptors. Memòries, portes lògiques i sistemes relacionats. 6.- Concepte de màquina molecular. Aport d’energia. Tipus de moviment. Control del moviment. 7.- Màquines moleculars en sistemes biològics. 8.- Sistemes amb moviment mecànic espontani: rotors, engranatges, frens, helixs i giroscòpis. 9.- Moviments relacionats amb obertura, tancament i translocació. Moviments rotatoris. Moviments d’inserció i desinserció. Moviments lineals. Moviments en catenans i rotaxans. Quiralitat topològica. Màquines moleculars basades en molècules senzilles, catenans i rotaxans, ciclodextrines, cristalls líquids. 10.- Del nivell molecular al material. Màquines moleculars a la nanoescala. Nanopartícules. Llançaderes. Músculs artificials. Aplicacions.

Competences
Type A Code Competences Specific
  Research
Type B Code Competences Transversal
  Research
Type C Code Competences Nuclear
  Research

Learning aims
Objectives Competences
Introduir els conceptes físics bàsics per poder comprendre el funcionament de dispositius i màquines moleculars.
Discutir les diferències entre el funcionament d'enginys moleculars i els seus anàlegs macroscòpics.
Proporcionar una visió de conjunt dels diferents procediments per a la preparació i l'estudi del funcionament d'enginys moleculars.
Relacionar la tipologia del enginys moleculars amb el seu mètode de síntesi.
Proporcionar un coneixement de les fonts bibliogràfiques rellevants en l'àmbit.

Contents
Topic Sub-topic
1. Dispositius i màquines. Estratègies de miniaturització: metodologia ascendent (bottom up) . Dispositius i màquines a nivell molecular i supramolecular.
2. Arquitectura molecular: organització tridimensional d’àtoms mitjançant la formació d’enllaços covalents. Isomers i conformers. Química supramolecular: organització tridimensional de molècules mitjançant forces intra i intermoleculars (no covalents).
3. Moviment molecular: translació, rotació i vibració. Rotacions impedides. Transferència d’energia entre diferents tipus de moviment. Interacció amb el medi. Interacció amb la radiació.
4. Processos de reconeixement molecular i transferència d’informació. Tansferència electrònica: fonaments teòrics. Processos de transferència electrònica i d’energia fotoinduïts.
5. Fils moleculars. Antenes moleculars. Interruptors. Memòries, portes lògiques i sistemes relacionats.
6. Concepte de màquina molecular. Aport d’energia. Tipus de moviment. Control del moviment.
7. Màquines moleculars en sistemes biològics.
8. Sistemes amb moviment mecànic espontani: rotors, engranatges, frens, helixs i giroscòpis.
9. Moviments relacionats amb obertura, tancament i translocació. Moviments rotatoris. Moviments d’inserció i desinserció. Moviments lineals. Moviments en catenans i rotaxans. Quiralitat topològica. Màquines moleculars basades en molècules senzilles, catenans i rotaxans, ciclodextrines, cristalls líquids.
10. Del nivell molecular al material. Màquines moleculars a la nanoescala. Nanopartícules. Llançaderes. Músculs artificials. Aplicacions.

Planning
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours Hours outside the classroom (**) Total hours
Introductory activities
0 0 0
 
Lecture
20 0 20
 
Personal tuition
0 0 0
 
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Methodologies
Methodologies
  Description
Introductory activities
Lecture

Personalized attention
 
Description

Assessment
  Description Weight
 
Other comments and second exam session

Sources of information

Basic K.E. Drexler, Engines of Creation, The Coming Era of Nanotechnology, Anchor Press, 1986
J.-P. Sauvage and C.O. Dietrich-Buchecker, Eds, Molecular Catenanes, Rotaxanes and Knots, Wiley-VCH, 1999
F. Diederich and P. Stang, Eds., Templated Organic Synthesis, Wiley-VCH, 2000
J. F. Stoddart, Ed., Molecular Machines Special Issue, Acc. Chem. Res. 34(6), Acc. Chem. Res., 2001
B. L. Feringa, Ed., Molecular Switches, Wiley-VCH, 2001
J.-P. Sauvage, Ed., Molecular Machines and Motors, Structure & Bonding 99, Structure & Bonding, 2001
M. Schliwa, Ed., Molecular Motors, Wiley-VCH, 2002
V. Balzani, M. Venturi, A. Credi, Molecular Devices and Machines, Wiley-VCH, 2003

Complementary

Recommendations