DADES IDENTIFICATIVES 2011_12
Assignatura (*) ESPECTROSCÒPIA MOLECULAR Codi 13012033
Ensenyament
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
4.5 3 1.5 Troncal Tercer Primer
Llengua d'impartició
Català
Departament Química Física i Inorgànica
Coordinador/a
RODRÍGUEZ FORTEA, ANTONIO
Adreça electrònica antonio.rodriguezf@urv.cat
Professors/es
RODRÍGUEZ FORTEA, ANTONIO
Web http://www.quimica.urv.es/~w3qf/DOCENCIA/DEM/index.html
Descripció general i informació rellevant L'espectroscòpia és la branca de la Química Física que estudia la interacció entre la radiació electromagnètica i la matèria. El resultat d'aquesta interacció (espectre) ens proporciona informació sobre l'estructura electrònica de la matèria. El principal objectiu d'aquesta assignatura és saber interpretar espectres.
Com a conseqüència de l'extinció del pla d'estudis que estàs cursant, en aquesta assignatura es realitza a través de tutoria (excepte en els estudis de l'ETSE). Per a més informació cal consultar l'horari d'atenció personalitzada del professor.

Continguts
Tema Subtema
Capítol 1. Espectroscòpia: Generalitats Llei fonamental de l'espectroscòpia. Mètode experimental. Interacció radiació-matèria. Interacció del camp elèctric de la radiació amb les propietats elèctriques de la matèria. Deducció d'espectres. Factors dels quals depenen els espectres.
Capítol 2. Espectroscòpia atòmica I Addició de moments angulars. Moment angular orbital total. Moment angular de spin total. Interacció spin-òrbita. Acoblament Russell-Saunders. Acoblament j-j. Estats derivats d'una configuració. Ordre energètic: regles de Hund.
Capítol 3. Espectroscòpia atòmica II Introducció. Regles de selecció. Espectre de l'hidrogen. Espectres dels metalls alcalins. Espectres d'altres àtoms. Efectes de capms externs: efecte Zeeman, efecte Paschen-Back, efecte Stark.
Capítol 4. Espectroscòpia de rotació i vibració de molècules diatòmiques Introducció. Aproximació de Born-Oppenheimer. Separació de moviments nuclears. Ordre de magnitud. Població de nivells. Regles de selecció. Espectres de vibració i rotació en l'aproximació de l'oscil·lador harmònic i el rotor rígid. Millora de la solució. Espectres de vibració i rotació incloent anharmonicitat, acoblament vibració-rotació i distorsió centrífuga.
Capítol 5. Espectroscòpia de vibració de molècules poliatòmiques Mecànica clàssica de la vibració. Mecànica quàntica de la vibració. Regles de selecció. Determinació de la simetria dels modes normals de vibració. Assignació de bandes. Freqüències de grups. Espectroscòpia d'infrarroig i Raman.
Capítol 6. Espectroscòpia electrònica molecular Introducció. Termes electrònics moleculars: molècules diatòmiques i poliatòmiques. Transicions electròniques. Regles de selecció. Principi de Franck-Condon. Progressions. Fluorescència i fosforescència. Espectroscòpia fotoelectrònica.

Atenció personalitzada
Descripció
Atenció individualitzada a l'alumne, ja sigui presencial (al despatx) o per correu electrònic, per resoldre els dubtes relacionats amb els continguts, la preparació del treball i/o la resolució de problemes.

Avaluació
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Tant la primera convocatòria com la segona consistiran en una única prova final (100% de la nota), amb una part de teoria (60%) i una part de problemes (40%). Es condició necessària per aprovar l'assignatura que la nota en cadascuna d'aquestes dues parts sigui igual o superior a 4 sobre 10.


Fonts d'informació
Bàsica A. Requena, J. Zúñiga, Espectroscopía, Pearson Educación S. A., Madrid, 2004
J. Planelles, I. Climente, J. G. Díaz, Espectroscopia, Pub. Universitat Jaume I, Castelló de la Plana, 2002
I. N. Levine, Espectroscopía Molecular, AC, Madrid, 1980
J. C. Paniagua, P. Alemany, Química Quàntica (Tercera Part), Llibres de l'Índex. Ediciones de la Tempestad S.L., Barcelona, 2003
J. Morcillo, J. M. Orza, Espectroscopía. Estructura y espectros atómicos, Alhambra, Madrid, 1972
T. P. Softley, Atomic Spectra, Oxford University Press (Oxford University Primers, n. 19), Oxford, 1994
J. M. Hollas, Modern Spectroscopy, John Wiley & Sons, 2a. edició, Chichester, 1995
R. Chang, Principios básicos de Espectroscopía, AC, Madrid, 1977
E. B. Wilson, J. C. Decius, P. C. Cross, Molecular Vibrations, Dover Publications, New York, 1980
D. C. Harris, M. D. Bertolucci, Symmetry and Spectroscopy, Dover Publications, New York, 1990
A. Requena, J. Zúñiga, Química Física. Problemas de Espectroscopía, Pearson Educación S. A., Madrid, 2007
L. Carballeira, I. Pérez, Problemas de Espectroscopía Molecular, Netbiblo, S. L., La Coruña, 2008

Complementària G. Herzberg, Atomic Spectra and Atomic Structure, Dover Publications (2nd edition), New York, 1944
G. Herzberg, Molecular Spectra and Molecular Structure. I. Spectra of Diatomic Molecules., Van Nostrand Reinhold Company Inc., New York, 1950
D. P. Craig, T. Thirunamachandran, Molecular Quantum Electrodynamics, Dover Publications, New York, 1998
F. A. Cotton, La Teoría de Grupos aplicada a la Química, Limusa, Mèxic, 1977

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent