DADES IDENTIFICATIVES 2015_16
Assignatura (*) BIOQUÍMICA DE LA NUTRICIÓ Codi 13214118
Ensenyament
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Obligatòria Tercer 2Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
BRAVO VÁZQUEZ, FRANCISCA ISABEL
Adreça electrònica manuel.suarez@urv.cat
franciscaisabel.bravo@urv.cat
Professors/es
SUÁREZ RECIO, MANUEL
BRAVO VÁZQUEZ, FRANCISCA ISABEL
Web http://moodle.urv.net
Descripció general i informació rellevant Conèixer la funció i requeriments dels diferents nutrients i com els utilitza l'organisme. Discutir temes d'actualitat en nutrició

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
Nutrició i salut
Som el que mengem?
Classes de nutrients
Quantitat diària recomanada.
Investigació en nutrició
Sistema digestiu
Anatomia i fisiologia del sistema digestiu
Coordinació dela digestió
Fibra
Flora intestinal
Nutrients implicats en el balanç hídric i electrolits Aigua
Sodi
Potassi
Clor
Nutrients amb funcions antioxidants Conceptes de radical lliure i estrés oxidatiu
Vitamina E
Vitamina C
Seleni
Altres components de la dieta antioxidants
Vitamina A i funció visual La funció visual
Vitamina A
Altres funcions de la vitamina A
Nutrients implicats en el correcte funcionament dels ossos Estructura de l'os i procès de remodelat
Calci i fòsfor
Vitamina D
Vitamina K
Fluor
Nutrients que actuen com coenzims en reaccions del metabolisme i en la formació de la sang Paper dels micronutrients en el metabolisme energètic
Vitamines del complex B
Iode
Ferro
Zinc
Coure
Manganès
Magnesi
Crom
Cobalt
Pes corporal Pes ideal i composició corporal
Equilibri energètic i necessitats energètiques
Control del pes corporal i obesitat
Nutrició dels carbohidrats utilitzables Classificació nutricional i nomenclatura
Índex glucèmic
Aliments rics en glúcids
Digestió i absorció dels glúcids de la dieta. Distribució i metabolisme
Alteracóns en la nutrició de glúcids
Nutrició dels lípids Consum, digestió i absorció. Distribució i metabolisme.
Àcids grassos omega-3 i omega-6.
Rol dels lípids de la dieta en les malalties cardiovasculars
Nutrició nitrogenada Balanç nitrogenat.
Essencialitat dels aminoàcids.
Els aminoàcids com a substrats energètics.
Qualitat de les proteïnes.
Malnutrició proteica.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A8
A10
21 28 49
Avantprojecte
A13
B6
15 22 37
Seminaris
A8
B6
11 15 26
Resolució de problemes, exercicis
A8
A10
A13
7 10 17
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves mixtes
A8
A13
B6
4 15 19
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura
Sessió Magistral Exposició dels continguts de l'assignatura
Avantprojecte Presentació d'un nutrient relacionat amb la seva funció en l'organisme
Seminaris Treball en profunditat d'un tema (monogràfic).
Resolució de problemes, exercicis Plantejament i resolució individual o en equip de questions o un cas pràctic relacionat amb la nutrició, aplicant els coneptos teòrics apresos en l'assignatura
Atenció personalitzada Resolució de dubtes i assessorament en l'exposició oral

Atenció personalitzada
Descripció
Departament de Bioquímica i Biotecnologia. Begoña Muguerza: Despatx 111. correu electronic: begona.muguerza@urv.cat telèfon: 977 55 95 21 Manuel Suarez Despatx 105. correu electronic: manuel.suarez@urv.cat telefon: 977 55 84 86

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Avantprojecte
A13
B6
Contingut i forma d'una exposició oral 20%
Seminaris
A8
B6
Comentaris i crítica d'articles científics 15%
Resolució de problemes, exercicis
A8
A10
A13
Resolució de casos plantejats a classe 15%
Proves mixtes
A8
A13
B6
Contingut de les sessions magistrals 50%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

És requisit imprescindible per superar l'assignatura obtenir un mínim de 5 punts sobre 10 en l'examen tipus mixte. Així mateix serà necessari realitzar la presentació oral. Es realitzarà una prova mixta parcial, que si s'aprova permetrà eliminar aquesta part de la matèria i presentar-se al'examen de primera convocatòria només amb la meitat del temari. La segona convocatòria consistirà en un examen final i es mantindran les notes de la presentació oral, seminaris i problemas.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica THOMPSON, J I MANORE, M, Nutrition: An applied approach, Pearson Education Inc., Benjamin Cummings, 2005
BRODY, T, Nutritional biochemistry, Academic Press, San Diego , 1999
BENDER, D.A., Introduction to nutrition and metabolism, 2nd ed. London Taylor and Francis , 1997

Complementària ALEMANY, M., Obesidad y nutrición, Alianza Editorial, Madrid 1992
ALEMANY, M, Enciclopedia de las Dietas y la Nutrición, 2 edició. Ed. Planeta, Barcelona, 1999
BJÖRNTORP, P., BRODOFF, B.N, Obesity., J.B. Lippincott Co., Philadelphia, 1992
COMBS, G.F, The Vitamins, Academic Press, San Diego, 1998
ENSMINGER , A. H, Foods & nutrition encyclopedia, 2nd ed . CRC, Boca Raton, Florida, 1994
GARCÍA SEGOVIA, P, MARTÍNEZ MONZO, Nutrición humana, , 2001
GARROW, J. S. i W. P. T. JAMES , Human nutrition and dietetics, 9th ed., Churchill Livingstone, Edinbourgh, 1994
HERNÁNDEZ RODRÍGUEZ, M. i SASTRE GALLEGO A., Tratado de nutrición, Díaz de Santos, Madrid, 1999
LINDER, M.C, Nutrición: aspectos bioquímicos, metabólicos y clínicos, Eunsa, Pamplona, 1988
MACRAE, R., SADLER, M.J., Encyclopaedia of food science, food technology and nutrition. 8 volums, Academic Press, London, 1993
MARTÍNEZ, J.A.: , Fundamentos teórico-prácticos de nutrición y dietética, McGraw-Hill Interamericana, Madrid, 1998

MAS, A., AZCUÉ, J.: Metales en sistemas biològicos. Colección LCT nº 74; Promociones y Publicaciones Univeritarias, Barcelona, 1993

MATAIX VERDÚ, J: Nutrición y alimentación humana, 2 volums, , Editorial Díaz de Santos, 2002

MERTZ, W.: Trace elements in human and animal nutrition. Vols. 1 i 2. Academic Press, San Diego, 1982

MORRISON, G., HARK L. . Medical nutrition and disease. 2nd ed. Malden, Mas Blackwell Science cop. 1999

PHIPPS, D.A.: Metals and metabolism. Clarendon Press. Oxford, 1976

SADLER, M. Encyclopedia of human nutrition (3 vol), 1999

SERRA, L.: Nutrición y salud pública métodos, bases científicas y aplicaciones. Masson, Barcelona, 1995

SORIGUER ESCOFET, F.J.C.:La Obesidad. Díaz de Santos, Madrid, 1994.

UNDERWOOD, E.J.: Trace elements in human and animal nutrition. Academic Press, New York, 1977

THOMPSON, J I MANORE, M: Nutrition: An applied approach, Pearson Education Inc., Benjamin Cummings, 2005

VÁZQUEZ, C., A.I. DE COS, C. LÓPEZ-NOMDEDEU. Alimentación y nutrición manual teórico-práctico. Madrid Díaz de Santos cop. 1998 .

WATERLOW, J.C.: Protein-energy malnutrition. Edward Arnold, London, 1992.

Recomanacions

Assignatures que en continuen el temari
BIOQUÍMICA DELS ALIMENTS/13214204
ALIMENTS FUNCIONALS I INGREDIENTS BIOACTIUS/13214207
DIETES I NUTRICIÓ/13214208


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
METABOLISME I LA SEVA REGULACIÓ/13214119
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent