DADES IDENTIFICATIVES 2015_16
Assignatura (*) ALIMENTS FUNCIONALS I INGREDIENTS BIOACTIUS Codi 13214207
Ensenyament
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa 1Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
MUGUERZA MARQUÍNEZ, MARIA BEGOÑA
Adreça electrònica begona.muguerza@urv.cat
Professors/es
MUGUERZA MARQUÍNEZ, MARIA BEGOÑA
Web
Descripció general i informació rellevant Conèixer les propietats dels ingredients bioactius i la seva funció en l'organisme. Avaluar la seva funcionalitat. Conèixer la legislació vigent sobre aliments funcionals i la percepció del consumidor. Discutir temes d'actualitat en nutrició.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
Tema 0 Introducción. Concepto de alimento e ingrediente funcional. Relación nutrición-salud. Tipos de alimentos funcionales. Características de los alimentos funcionales: funcionalidad fisiológica y funcionalidad tecnológica.
Tema 1 Regulación de los alimentos funcionales. Reglamentación europea. Diferencia alimento funcionl-Novel food. FUFOSE. Passclaim. EFSA. Dosieres para la aceptación de un claim. Evidencia científica. Caracterización de los ingredientes y alimentos funcionales.
Tema 2 Diseño de alimentos funcionales. Tendencias de consumo. Definición de dianas fisiológicas: sectores poblaciones, incidencias de patologías. Definición de la funcionalidad. Perfil nutricional: Concepto, perfiles nutricionales “adecuados”, mejora del perfil nutricional, diseño de alimentos funcionales más saludables.

Tema 3 Fitoesteroles. Definición. Evidencia científica.Aprobación como novel food. Aprobación por la EFSA como agente hipocolesteromiante.

Tema 4 Probióticos y prebióticos. Fibra alimentaria. Ejemplos de mercado.

Tema 5 Ácidos grasos. Ácidos grasos saturados. Grasas trans. Otros ácidos grasos con propiedades beneficiosas. Ácidos grasos mono y poliinsaturados. CLA. Desafíos tecnológicos. Ejemplos de mercado.

Tema 6 Antioxidantes. Uso de antioxidantes en un alimento funcional. Mecanismo de actuación. Medida de la eficacia: cuantificación y caracterización de los compuestos antioxidante. Medida de la capacidad antioxidante. Ejemplos de mercado.

Tema 7 Péptidos bioactivos. Funcionalidad. Obtención de péptidos bioactivos. Identificación de péptidos. Ejemplos de mercado.

Tema 8 Otros ingredientes funcionales. Uso de otros ingredientes funcionales más minoritarios. Características. Perspectivas de futuro.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A8
16 15 31
Debats
A8
8 15 23
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves mixtes
A8
4 15 19
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l'asignatura
Sessió Magistral Exposició dels continguts teòrics de l'assignatura
Debats Debats sobre temes diversos relacionats amb el contingut de l'assignatura.
Atenció personalitzada Atenció individualitzada de l'alumnat sobre aspectes/ dubtes sorgits durant el curs

Atenció personalitzada
Descripció
Departament de Bioquímica i Biotecnologia. Begoña Muguerza: Despatx 111. correu electronic: begona.muguerza@urv.cat

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Debats
A8
Preparació del tema a debatre, participació activa en el debat, treball en equip. 50%
Proves mixtes
A8
Contingut de les sessions magistrals 50 %
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

És requisit imprescindible per superar l'assignatura obtenir un mínim de 5 punts sobre 10 en l'examen tipus mixte.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista.

La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica

Hasler, C. M. (1998). Functional foods: Their role in disease prevention and health promotion. Scientific Status Summary. Food Tech. 52(11):63-70.

Roberfroid M.(2002). Aliments fonctionnels. Collection Sciences & Techniques agroalimentaires. Editions Tec&Doc. París.

Schmidl M.K. and T.P. Labuza.(2003). Essentials of functional foods. Aspen Press. Minnessota.

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent