DADES IDENTIFICATIVES 2011_12
Assignatura (*) TECNOLOGIA DEL SERVEI DE VINS. HARMONIA DE VINS I MENJARS Codi 19214203
Ensenyament
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa Primer
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
NADAL ROQUET-JALMAR, MONTSERRAT
Adreça electrònica montserrat.nadal@urv.cat
Professors/es
NADAL ROQUET-JALMAR, MONTSERRAT
Web
Descripció general i informació rellevant Presentació dels vins en l'àmbit de la restauració i el turisme. Harmonia i maridatge de vins i menjars.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
Tecnologia del servei de vins.
1. Introducció.
La presentació dels vins en l’àmbit de la restauració i el turisme
2. La cava - celler del restaurant.

2.1-Compra de vins i classificació.
2.2- Condicions de guarda dels vins i evolució dels vins.
2.3- Merchandising, gestió, rotació dels vins i begudes
3. Funcions del sommelier.
3.1- Creació d’una carta de vins a restaurant.
3.2- Política de preus.
3.3- Temperatures de servei i la decantació dels vins.
4. Coneixements sobre els vins i presentació de vins. Descripcions de fitxes de tast en diferents idiomes

Part b: Harmonia de vins i menjars.
5. Coneixements base sobre la cuina tradicional i la nova cuina. Bases de l’harmonia de vins i menjars.
6. Harmonia d’afinitat i de contrast. Textures. Vins i espècies. El vi com a procés creatiu dels plats.
7. Selecció de menús i vins. Harmonia amb altres begudes: cerveses i destil•lats.
8. El turisme enològic.
pràctiques (del 16 a 20 de gener de 2012)
I - Tecnologia de servei: In situ en un restaurant “misse en place” de menjars i tast de vins. (1 dia)
II.- Experiència real de l’ “harmonia de vins i menjars” amb sommelier de Restaurant de reconegut prestigi. (1 dia) aula de tast
III. Harmonia de menjars i plats. Proves d’afinitat i de contrast (aula de tast) 2 dies
III- Exposició i presentació de vins en restaurant. Treball i presentació ppt (individual)
aula de classe
IV- Avantprojecte de Turisme enològic. Treball (per grups de dos)

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
2 0 2
Sessió Magistral
A10
12 11 23
Pràctiques a laboratoris
A10
10 8 18
Treballs
A10
B3
B4
2 22 24
Atenció personalitzada
3 0 3
 
Proves mixtes
A10
B3
B4
4 0 4
Proves orals
A10
C4
1 0 1
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Com ha de presentar i vendre el vi, l'enòleg
Sessió Magistral classes teoria amb presentacions ppt i navegació per internet
Pràctiques a laboratoris Tast i maridatges a l'aula de tast
Treballs Presentacions ppt i avantprojecte turisme enològic

Atenció personalitzada
Descripció
Resolució de dubtes i guió del treball personal de l'alumne

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Treballs
A10
B3
B4
- Treball Informe de pràctiques: 15%
- Treball Creació de carta menú de menjar i vins: 10%
- Avantprojecte de Turisme enològic: 25%
50
Proves orals
A10
C4
- Prova oral: presentació dels vins (aptitud comunicativa oral) 15% 15
Proves mixtes
A10
B3
B4
- 2 proves mixtes, parcial A i parcial B: preguntes curtes i conceptuals. 35% 35
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

les proves mixtes i orals han de superar el 5 per fer mitjana


Fonts d'informació

Bàsica Instituto Español Analistas Financieros, Curso de Bolsa y mercados financieros, ,

Felipe Gallego, Jesús, 1998. MANUAL PRÁCTICO DE RESTAURANTE, Ediciones Paraninfo S.A.,1ª ed., 11ª imp.(10/1998)

JOHNSON / ROBINSON , 2008. El vino. Atlas Mundial, Aula Magna, 1ª ed.

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent