DADES IDENTIFICATIVES 2013_14
Assignatura (*) TECNOLOGIA DEL SERVEI DE VINS. HARMONIA DE VINS I MENJARS Codi 19214203
Ensenyament
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa Primer
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
NADAL ROQUET-JALMAR, MONTSERRAT
Adreça electrònica montserrat.nadal@urv.cat
Professors/es
NADAL ROQUET-JALMAR, MONTSERRAT
Web
Descripció general i informació rellevant Presentació dels vins en l'àmbit de la restauració i el turisme. Harmonia i maridatge de vins i menjars.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
Tecnologia del servei de vins.
1. Introducció.
La presentació dels vins en l’àmbit de la restauració i el turisme
2. La cava - celler del restaurant.

2.1-Compra de vins i classificació. /2.2- Condicions de guarda dels vins. / 2.3-Gestió, rotació dels vins i begudes. Política de preus.
3. Funcions del sommelier.
3.1- Creació d’una carta de vins a restaurant. 3.2-Misse en place en el restaurant. 3.3-Temperatures de servei i la decantació dels vins.
4. Coneixements sobre els vins i presentació de vins hedònica. Descripcions i notes de tast en diferents idiomes. Presentació de vins en l’àmbit de la restauració.
5. Jornades i activitats enolúdiques en cellers. Moviment Slow Food i mercats de proximitat.
Rutes del vi.
6. Harmonia de vins i menjars Coneixements base sobre la cuina tradicional i la nova cuina. Bases de l’harmonia de vins i menjars.
7. Harmonia d’afinitat i de contrast. Textures. Vins i espècies. El vi com a procés creatiu dels plats.
8. Selecció de menús i vins. Harmonia amb altres begudes: cerveses i destil•lats.
pràctiques (es realitzaran progressivament al llarg de l'assignatura, una per setmana segons calendari) I. Tecnologia de servei: In situ en un restaurant “misse en place” . (sortida a restaurant de Tarragona)
II. Experiència real sobre l’harmonia de vins i menjars. Proves d’afinitat i de contrast. (En aula tast, 2 dies).
III. Exposició i presentació de vins hedònica (realitzada com enòleg o propietari).
IV. Visita a un centre enolúdic.
V. Debats exposicó a classe de treball individual.


Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
2 0 2
Sessió Magistral
A10
12 11 23
Pràctiques a laboratoris
A10
10 8 18
Treballs
A10
B3
B4
2 22 24
Atenció personalitzada
3 0 3
 
Proves mixtes
A10
B3
B4
4 0 4
Proves orals
A10
C4
1 0 1
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Com ha de presentar i vendre el vi, l'enòleg
Sessió Magistral classes teoria amb presentacions ppt i navegació per internet; amb debats i fòrums
Pràctiques a laboratoris Tast i maridatges a l'aula de tast
Treballs informes de pràctiques i Prova de desenvolupament amb preguntes curtes resposta a problemes
Atenció personalitzada Tutorització i Consultes dels treballs

Atenció personalitzada
Descripció
Resolució de dubtes i guió del treball personal de l'alumne

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Treballs
A10
B3
B4
Informes de pràctiques sobre vins i maridatge: 15%
Viista centre d’activitats enolúdiques: 10%
25
Proves orals
A10
C4
-Prova oral: presentació dels vins (aptitud comunicativa oral) i fitxa escrita del vi 25%

-Debats i fòrums a classe i presentació de menú i de carta de vins 25%
50
Proves mixtes
A10
B3
B4
Prova mixta: preguntes curtes i de deesnvolupament 25
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Les proves mixtes i orals han d'obtenir el 5 com a mínim per fer mitjana

En primera convocatòria, les diferents proves mixtes fan mitjana per sobre de 4; en cas contrari, s'ha de presentar l'alumne amb aquesta part en segona convocatòria.

En segona convocatòria el parcial a recuperar ha de superar la nota de 5.

Es prohibeix l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dadesdurant la realització de les proves a excepció del consentiment exprés del professor."


Fonts d'informació

Bàsica Instituto Español Analistas Financieros, Curso de Bolsa y mercados financieros, ,

Felipe Gallego, Jesús, 1998. MANUAL PRÁCTICO DE RESTAURANTE, Ediciones Paraninfo S.A.,1ª ed., 11ª imp.(10/1998)

JOHNSON / ROBINSON , 2008. El vino. Atlas Mundial, Aula Magna, 1ª ed.

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent