DADES IDENTIFICATIVES | 2012_13 |
Assignatura | NUTRICIÓ I IMMUNITAT | Codi | 14224208 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 1r | |||||
Descriptors | Crèd. | Tipus | Curs | Període | ||||
3 | Optativa | Primer |
Competències | Resultats d'aprenentage | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tema | Subtema |
Tema 1. | Introducció a la immunologia. Cèl•lules i teixits implicats en el sistema immune. Molècules implicades: Complex prinipal d'histocompatibilitat, molècules d'adhesió, anticossos, sistema del complement, citocines. |
Tema 2. | Resposta immune inespecífica: fagocitosi, inflamació, proteïnes de la fase aguda, interferó, cèl•lules citolítiques naturals. |
Tema 3. | Resposta immune específica: limfòcit T i limfòcit B. Activació, diferenciació i producció de cèl•lules i molècules efectores. |
Tema 4. | Les immunodeficiències. |
Tema 5. | Les reaccions d’hipersensibilitat. |
Tema 6. | L’autoimmunitat i l’autotolerància. |
Tema 7. | L’al•loimmunitat. |
Tema 8. | Epiteli intestinal: funció immunològica.Tolerància oral als aliments. |
Tema 9. | Nutrició i immunitat. Factors dietètics que alteren la resposta immune. Paper dels lípids, proteïnes, vitamines i minerals de la dieta en la resposta immune. Malnutrició proteico-calòrica. |
Tema 10. | Nutrició i immunitat en l'estat de l'envelliment, diabetis, càncer, drogadicció. |
Tema 11. | Immunonutrició: conceptes bàsics. Aliments funcionals: probiòtics i prebiòtics. |