DADES IDENTIFICATIVES | 2012_13 |
Assignatura | BIOLOGIA I FISIOLOGIA DE LA VINYA | Codi | 19214105 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 1r | |||||
Descriptors | Crèd. | Tipus | Curs | Període | ||||
6 | Obligatòria | Segon | Anual |
Competències | Resultats d'aprenentage | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tema | Subtema |
TEMA 1: Introducció. |
Introducció a la viticultura. Breu història de la vinya i del vi. La fil.loxera i les seves repercussions. |
TEMA 2: Ampelografia |
La família de les Vitàcies. El gènere Vitis. Rol de les espècies americanes. Morfologia i anatomia de la vinya. |
TEMA 3: Mètodes ampelografics |
Els mètodes i caràcters ampelogràfics. Mètode ampelomètric de Galet. Codi ampelogràfic internacional de l’OIV. |
TEMA 4: Caracterització varietal |
La identificació de varietats i portaempelts. Caràcters agronòmics i culturals. |
TEMA 5 Reproducció |
Reproducció sexual i asexual. El treball en el viver. Categories i comercialització del material vegetal. |
TEMA 6: Selecció genètica i sanitària |
Heterogeneïtat genètica i sanitària del gènere Vitis. La millora vegetal. La selecció clonal. La millora sanitària. Diagnosi i sanejament de les virosis. Característiques principals de les malalties víriques. |
TEMA 7: Cicle biològic |
Cicle biològic de la vinya. Cicle vegetatiu: El plor. La brotada. El creixement. L’agostament. Cicle reproductor: La iniciació floral. La floració. El quallat. La fructificació. El repòs hivernal. La latència dels borrons. |
TEMA 8: Fisiologia de la maduració |
Fases del procés de maduració del raïm. Fisiologia de la maduració. Maduració fenòlica. Determinació de la data de verema. |
TEMA 9: Fisiologia de la nutrició |
Fisiologia de la nutrició. Funció dels elements minerals en la vinya i necessitats al llarg del cicle anual. La clorosi fèrrica. |
TEMA 10: Fisiologia hídrica |
Fisiologia hídrica en la vinya. Necessitats hídriques durant el cicle vegetatiu. Causes de l’estrès hídric i mesures. Repercusions del reg en la composició del raïm i del vi. |
TEMA 11: Fotosíntesi i creixement |
Fotosíntesi. Respiració. Factors interns i externs que influeixen en l’eficàcia fotosintètica. Fotorespiració. Mesures de la superfície foliar i vigor del cep. |
TEMA 12: Qualitat de la verema |
Repercussions de la modifcació del ratio vegetació/ producció en la maduració del raïm. Maneig de la poda i vegetació per obtenir un raïm de qualitat. Efectes de mesoclima i microclima en la composició del raïm. Factors del medi i culturals que afecten la producció d'aromes i fenols. |