Tema Subtema
Continguts teòrics
(45 hores)
TEMA 1: SISTEMES FISIOLÒGICS. HOMEÒSTASI.

TEMA 2: POTENCIAL D’ACCIÓ COM A MECANISME DE COMUNICACIÓ DEL SISTEMA NERVIÓS

1.- Sistema nerviós. Funcions principals.
2.- Excitabilitat elèctrica dels canals iònics : Característiques de les membranes de les neurones. Propietats funcionals dels canals sensibles als canvis elèctrics. Bases moleculars dels canals iònics. Diversitat de canals iònics.
3.- Transmissió sinàptica: Mecanismes cel·lulars de la transmissió química. Neurotransmissors : descripció, síntesi, emmagatzemament , alliberació i degradació dels principals neurotransmissors.
4.- Característiques del sistema nerviós central i autònom (o vegetatiu).
5.- Transducció sensorial.

TEMA 3: FISIOLOGIA DE LA CONTRACCIÓ EN MÚSCUL ESQUELÈTIC:

1. Múscul. Funcions dels músculs.
2. El calci com a factor de regulació de la contracció muscular.
3. Mecànica de la contracció del múscul esquelètic. Unitat motora.
4. Substrats oxidats pel múscul en relació a la pràctica d’exercici (intensitat i durada).
5. Funcions motores de la medul·la espinal i reflexos medul·lar.
6. Músculs cardíac i llis. Estudi comparatiu amb el múscul esquelètic.

TEMA 4: COR I SITEMA CIRCULATORI

1.- Generalitats cardíaques. Funcions del sistema cardiovascular. Components del sistema cardiocirculatori. Circulació de la sang. Control del sistema cardiocirculatori
2.- Activitat elèctrica del cor. Bases de l'excitació del cor. Potencials d'acció de les cèl•lules cardíaques. Origen i mecanisme de l'autoexcitació cardíaca. Sistema de conducció. Ordre de jerarquia dels marcapassos.
3.- Electrocardiograma. Origen i registre de l'electrocardiograma. Característiques de l'ECG normal. Tipus de derivacions i nomenclatures. Concepte i valoració de l'eix cardíac.
4.- Propietats del múscul cardíac. Contractilitat cardíaca. Funció del calci en la concentració de la fibra miocardíaca. Requeriments i fons d'ATP durant el cicle contracció-relaxació. Propietats mecàniques de la fibra miocardíaca.
5.- Fenòmens mecànics del cicle cardíac. Fases del cicle cardíac i funció de les vàlvules cardíaques. Correlació entre els diferents paràmetres en el cicle cardíac.
6.- Dinàmica cardíaca. Volum minut cardíac. Control del volum minut cardíac. Control de la freqüència: mecanismes intrínsecs, humorals i nerviosos. Regulació del volum sistòlic: precàrrega postcàrrega i contractilitat. Relacions entre VMC i retorn venós.
7.- Conceptes d'hemodinàmica. Flux, velocitat i secció. Relacions entre la pressió, resistència i cabal circulatori. Viscositat de la sang. Fluxos laminar i turbulent.
8.- Circulació arterial. Regiment de Regiment de flux. Gradient de pressió. Pressió màxima, mínima i pressió diferencial. Pressió mitjana. Propagació de l'ona de pressió. Mètodes de mesura de la pressió arterial. Pols arterial. Tensió a la paret arterial. Petites artèries i arterioles: vasoconstricció i vasodilatació.
9.-Circulació venosa. Funció venosa. Pressions i flux venós. Factors responsables del retorn venós. Pols venós.
10.- Circulació capil•lar i limfàtica. Disposició, estructura i propietats funcionals dels capil•lars. Regulació del to vascular: factors intrínsecs i extrínsecs. Permeabilitat de la paret capil•lar. Capil•lars limfàtics. Estructura i funció. Limfa. Origen, quantitat i composició. Formació d'edemes.
11.- Control local del flux sanguini. Mecanismes de control. Regulació local a curt termini. Regulació local a llarg termini.
12.- Regulació de la pressió arterial. Factors que determinen la pressió arterial. Mecanismes en els quals es basa la regulació de la pressió arterial. Acció dels SNS i SNP (curt termini) sobre els receptors. Desplaçament del líquid capil•lar. Sistema renina-angiotensina-aldosterona (termini mitjà). Participació del ronyó (llarg termini).
13.- Volèmia. Regulació. Magnitud de la volèmia. Variacions individuals. Causes de les variacions de la volèmia i reaccions compensadores. Mecanismes generales de regulació de la volèmia. Adaptació als canvis de volèmia

TEMA 5: SANG I SISTEMA IMMUNITARI.

1.- Anàlisi de la sang mesures quantitatives de les cèl·lules sanguínies
2.-Hematopoesi Producció de les hematies. Regulació de la eritropoesi. Citocinesi
3.- Destrucció de les hematies ,mecanismes i sistemes de determinació.
4.- Anèmies causes més freqüents. Bases fisiològiques del metabolisme del ferro. Porfíries.
5.- Funcions de les plaquetes. Biologia molecular dels factors de la coagulació i vies de la hemostàsia. Metabolisme de l’endoteli vascular. Avaluació de les alteracions de la hemostàsia.
6.- Fibrinòlisi i trombosi. Components i mecanisme d’acció.
7.- Immunitat innata. Resposta inicial al patògens. Mecanismes de reconeixement . Complement. Respostes a la infecció i síntesi de citosines. Interrelacions entre la resposta innata i la resposta específica. La immunitat a les mucoses.
8.- Resposta immunitària específica. Activació i diferenciació dels limfòcits T. Mecanismes d’acció. Activació dels limfòcits B. Distribució i funcions de les immunoglobulines. Regulació de la resposta immunitària. Memòria immunològica.
9.- Manipulació de la resposta immunitària. Regulació extrínseca de la immunitat en diferents situacions.


TEMA 6: SISTEMA RESPIRATORI

1.- Estructura i funcions de l’aparell respiratori. Gasos de l’atmosfera. Necessitats d’oxigen i d’eliminació de CO2. Vies respiratòries superiors. Funcions vinculades : Olfacció. Fonació. Nas, faringe , laringe, tràquea, bronquis, i alvèols. Membrana alveolar. Flux vasculars als pulmons.
2.- Transport de gasos per les vies respiratòries. Pressions dels gasos . Pressions durant els moviments ventilatoris. Inspiració i expiració com a conseqüència de moviments toràcics. Moviments normals i forçats. Volums i capacitats pulmonars. Espirometria
3.- Pressions pleurals durant la mobilitat ventilatòria. Respiració externa. Intercanvis de gasos. Lleis dels gasos. Transport d’oxigen. Hemoglobina. Sangs oxigenada i desoxigenada. Respiració interna. Dissociacions de l’Oxihemoglobina.
4.- Relació ventilació perfusió.
5.- Transport plasmàtic de CO2. Hemoglobina i CO2. Pressions parcials dels gasos. Eliminació de l’excés d’àcid i de CO2. Controls de la Respiració. Regulació nerviosa en respiracions de repòs. Regulació en respiracions d’esforç.
6.- Control químic de la respiració. Respostes a hipòxia , hipercàpnia , i hipocàpnia . Pressions dels gasos segons alçada. Adaptacions a l’alçada. Fases de l’adaptació.

TEMA 7: SISTEMA EXCRETOR

1.- Estructura i funcions del sistema excretor renal. El ronyó com a glàndula i regulador metabòlic. Ronyó i tensió arterial. Vascularitzacions renals . La nefrona com a unitat funcional. Tipus de cèl•lules de glomèrul i resta de la nefrona. L’aclariment de la sang com a origen de la formació de la orina.
2.- Glomèrul i filtrat glomerular. Composició del filtrat. Membrana i pressió de filtració. Forces que intervenen en el filtrat glomerular. Regulació del filtrat glomerular. Volum del filtrat glomerular.
3. Fenòmens de reabsorció i secreció tubulars.. Composició del líquid en els túbuls proximal, descendent, Nansa de Henle , ascendent , distal, i col•lector. Transportadors. Cotransportadors. Antitransportadors. Aport energètic .Permeabilitat tubular en les diferents localitzacions
4.- Regulació extrarenal de la composició del líquid a túbul i conducte col•lector. Dilució i concentració . Sistema renina –angiotensina- aldosterona com a regulador de la composició urinària i de la tensió arterial. Orígens, síntesis , controls de secreció i accions de pèptids natriurètic, renina, angiotensina , i aldosterona
5.- Orígens , síntesi, controls de secreció i accions de hormona antidiürètica i angiotensina II, Micció . Orina Fisiològica. Diüresi, característiques normals. Components inorgànics i orgànics de la orina. Exploracions físiques i clíniques de la funció renal. Fisiopatologia bàsica del trastorns de la diüresi.
6.- Equilibri Àcid-base


TEMA 8: APARELL DIGESTIU

1.Funcions generals. Control nerviós i hormonal. Moviments digestius: masticació. Deglució, fases i mecanismes. Activitats motores de l'estómac. vòmit. Funcions motores de l'intestí prim. Activitats motores del còlon. Defecació.
2. Secrecions de l’aparell digestiu. Secreció salival: composició i funcions de la saliva; regulació de la secreció salival. Secreció gàstrica: composició del suc gàstric; mecanisme de secreció del ClH: regulació de la secreció gàstrica. Secreció intestinal: regulació de la secreció intestinal. Secreció exocrina del pàncrees: regulació.
3. Circulació enterohepàtica. Funcions digestives hepàtiques. Composició de la bilis (sals, pigments, lípids). Significació funcional dels components biliars. Regulació de la secreció i excreció hepàtica. Funcions i regulació de la bufeta biliar.
4. Digestió d'hidrats de carboni, proteïnes i lípids. Digestió bucal: masticació i insalivació dels aliments. Digestió gàstrica. Digestió pancreàtica i intestinal.
5. Absorció d'hidrats de carboni, proteïnes i lípids. Absorció d'aigua i electròlits. Absorció de vitamines.
6. Intestí gros. Activitats de secreció i absorció. Flora intestinal. Fermentació i putrefacció. Funcions immunològiques del tub digestiu


TEMA 9: SISTEMA ENDOCRI

1. Introducció al sistema endocrí. Organització i funcions. Efectes autocrí i paracrí. Concepte d'hormona. Tipus d'hormones. Emmagatzemament i secreció hormonal. Receptors i mecanismes d'acció hormonals. Relació jeràrquica del sistema endocrí amb el sistema nerviós.
2. Hipotàlem-hipòfisi. Sistema porta. Hipotàlem . Hormones i factors hipotalàmics. L'hipotàlem com a substrat del sistema circadiari i de les respostes neuroendocrines integrades. Hormones de l'adenohipòfisi. Accions. Regulació.
3. Adenohipòfisi. Hormones de l'adenohipòfisi. Classificació general bioquímica. Hormona del creixement o somatòtropa. Accions metabòliques . Accions generals. Regulació de la seva secreció. Factors insulinoides de creixement. Somatomedina. Altres hormones amb efecte sobre el creixement de l'individu. Creixement i esteroides sexuals.
4. Glàndula tiroide. Metabolisme general del iode. El iode a l'estructura fol·licular. Tiroglobulina. Síntesi de la tiroglobulina : fases i regulació . La secreció de les hormones tiroïdals. Regulació local i regulació general de les funcions tiroïdals per l'hormona tireòtropa. Receptors de la tireòtropa.
5. Transport plasmàtic de les hormones tiroïdals. Accions de les hormones tiroïdals. Mecanismes d'acció de les hormones tiroïdals i origen principal de la triiodotironina. Efectes de l'excés i defecte d'hormones tiroïdals.. Regulació de l'eix hipotàlem-hipòfisi-tiroïdal. Exploració de les funcions tiroïdals.
6. Glàndules suprarenals. Morfologia i embriologia suprarenals en relació a la seva funcionalitat. Les secrecions de medul•la i escorça suprarenals. Hormones de la medul•la: funció i control de la seva secreció. Hormones de l 'escorça mineralocorticoide. Síntesi, secreció i accions. Esteroides sexuals.
7. Els glucocorticoides. Síntesi, secreció. Cortisol: efectes metabòlics. Efectes antiinflamatoris. Efectes sobre poblacions cel•lulars de la sang i immunitaris. Altres efectes. Regulació de la seva secreció. Ritme circadiari. Reaccions d'estrès. Valoració de les secrecions suprarenals.
8. Pàncrees endocrí. Cèl•lules dels illots de Langerhans. Pàncrees exocrí i funcions endocrines. Insulina. Síntesi de precursors. Secreció de la insulina. Accions metabòliques i generals de la insulina.
9. Accions de la insulina al teixit hepàtic i a d'altres teixits. Conseqüències metabòliques de l'efecte d'insulina. Regulació de la secreció d'insulina. Homeòstasi de la glucèmia. Reacció contra la hipoglucèmia.
10. El glucagó. Síntesi, secreció. Accions metabòliques. Regulació. Glucagó entèric i d'altres hormones de l'eix entero-insular. Síndromes d'hipoglucèmia i hiperglucèmia. Valoració de l'homeòstasi de la glucèmia. C-pèptid. Proinsulina. Amilina.
11. Altes glàndules. Neuropèptids. Glàndula pineal: melatonina. Accions sobre gònades i d'altres efectes. Interacció llum-secrecions hormonals. Nucli supraquiasmàtic i hipotàlem com a integrants del sistema circadiari. Jet-lag o síndrome del canvi de fus horari.

TEMA 10: APARELL REPRODUCTOR

1. Gònades. Generalitats. Embriologia fonamental de la gònada masculina. Funció gametògena. Maduració de les cèl•lules precursores dels espermatozous. Funcions de les cèl•lules de Sertoli. Efectes hormonals sobre maduració i nutrició de les cèl•lules de l'ejaculació.
2. Ejaculació. Substrat funcional. Característiques fisiològiques de l'esperma. Espermograma i fertilitat. Regulació de la funció gametògena per les hormones de la hipòfisi. Accions de la testosterona en els espermatozous. Retrocontrol de la gametogènesi sobre hipotàlem i hipòfisi. La funció gametògena durant la vida del baró.
3. Funció andrògena de la gònada masculina. L'esteroidogènesi a les cèl•lules intersticials de Leydig. Accions paracrines de la testosterona. Metabòlits andrògens de la testosterona. Transport plasmàtic de la testosterona.
4. Accions generals de la testosterona. Efectes anabolitzants. Mecanismes d'acció. Prolactina, IGF-I i d'altres hormones amb efectes a la gònada masculina. La secreció d'andrògens durant la vida del baró. Exploració de les funcions reproductores masculines.
5. Gònada femenina. Generalitats i embriologia. Funció gametògena. Dotació fol•licular. Cicle femení. Maduració de l'estructura fol•licular. Ovulació. Luteïnització. Menstruació.
6. El cos luti com a glàndula. Regulació i interacció ovari-hipotàlem-hipòfisi. Sincronisme. Secreció de gonadotrofines, estradiol i progesterona durant el cicle femení.
7. Canvis morfològics de l'aparell reproductor femení en correlació amb els canvis hormonals. Estradiol: accions endocrines i paracrines. Transport plasmàtic. Mecanisme d'acció. Estradiol i sistema nerviós central.
8. Progesterona. Secreció. Accions. Temperatura basal. Secreció de moc i cicle. Dies fèrtils. Prolactina. Secreció i accions. Regulació de la secreció de prolactina. Hiperprolactinèmia.
9. El desenvolupament femení. Menarquia. Pubertat femenina. Telarquia. Exploració de la funció ovàrica. Determinacions hormonals i funció ovàrica. Pubertat masculina. El desenvolupament masculí. Canvis anatomofuncionals.
10. Control de la fertilitat. Climateris masculí i femení. Síndrome clínic i hormonal.

TEMA 11: SISTEMA NERVIOS

1.- Biologia molecular de la visió, olfacte, gust i dolor.
2.- Fisiologia del dolor.
3.- Funcions motores del tronc de l'encèfal. Control del to muscular i de la postura.
4.- Control cortical de les funcions motores. Organització del moviment motor. Funcions del cerebel. Fisiologia del cerebel. Funcions i connexions dels ganglis bassals.
5. - Funcions superiors cerebrals.


Continguts pràctics (18 hores) Pràctiques relacionades amb el contingut teòric. Es realitzaran a l'aula d'informàtica i a l’aula de lliteres.


A) PRÀCTIQUES (es realitzaran a la facultat de medicina L-3001)


1-ECG realitzar un ECG i determina l’eix elèctric del cor i la freqüència cardíaca.
2- Pressió Arterial (PA) i localitzar els focus cardíacs Mesura la PA amb dos mètodes i en repòs i exercici i localitzaran els focus cardíacs.
3- Espirometria i exploració respiratòria. El realitzarà una espirometria i la valoraran i després s’escoltarà amb el fonendoscopi el murmuri vesicular.
4-Reflexe s’avaluen i es realitzen diferent reflexes.

B) PRÀCTIQUES DE SIMULACIÓ AULA INFORMÀTICA

1. Muscular
2. Grups Sanguinis i Índex Eritrocitaris
3. Fisiologia del sistema Renal
4. Endocrí


Seminaris
(12 hores)
Sessions de seminaris per ampliar o introduir nous coneixements: Supòsits pràctics/ estudi de casos en aules-seminaris i/o on-line