DADES IDENTIFICATIVES | 2021_22 |
Assignatura | NUTRICIÓ I FISIOPATOLOGIA | Codi | 13675103 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 2n | |||||
Descriptors | Crèd. | Tipus | Curs | Període | ||||
6 | Obligatòria | Primer | AN |
Competències | Objectius d'aprenentatge | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tema | Subtema |
1. Homeòstasis i balanç energètic | Concepte d’homeòstasis. Descripció d’un model homeostàtic. Precisió i cost energètic de manteniment. Equació general del balanç energètic d’un organisme. Factors estables i modulació de l’equació del balanç energètic. Termogènesis. Eficiència energètica en l’utilització de substrats. |
2. Homeòstasis tèrmica | Reaccions bioquímiques i manteniment de la temperatura corporal, valor de Q10 de les reaccions. Importància de l'homeotèrmia. Concepte de temperatura corporal, variabilitat i manteniment. Paper de la calor residual i de la termogènesi obligatòria i adaptativa. Eficiència dels sistemes de manteniment de la temperatura corporal, influència sobre la generació de calor. Pèrdues globals d'energia, balanç energètic, equilibri entre producció i pèrdues de calor. Sistemes de manteniment de la temperatura, cost energètic. |
3. Taxa metabòlica | Taxa metabòlica, concepte. Modulació fisiològica. Taxa metabòlica basal, relacions alomètriques. Hipòtesi que expliquen la relació entre massa corporal i taxa metabòlica. Llei de superfícies. Homeotermia i flux de sang. |
4. Termogènesis |
Termogènesis. Concepte, formes de termogènesis. Termogènesis adaptativa i obligatòria. Termogènesis induïda per la dieta i termogènesis ‘pura’. Mecanismes de termogènesis. Hipòtesis, cicles fútils. Tremolor i termogènesis muscular no tremolosa. Termogènesis al teixit adipós marró, UCP1, estructura i funció. D’altres proteïnes desacobladores, possibles funciones. |
5. Control de la ingesta d’aliments |
Control de la ingesta d’energia. Sistemes de control de la ingesta de glúcids i lípids. Senyals gàstriques i intestinals. Paper de les hormones i pèptids intestinals. D’hipotàlem. Paper en el control del pes corporal. Neuropèptids: POMC, NPY, etc. Senyals perifèriques. |
6. El teixit adipós | Teixit adipós. Emmagatzematge d’energia i òrgan endocrí. Funcions dels adipòcits: endocrina, autocrina i paracrina. Citoquines. Control nerviós. Interaccions hormonals. Control de l’adipogènesi i de la lipòlisi. El teixit adipós i els processos inflamatoris. |
7. Dèficit energètic i proteic: malnutrició calòric-proteica i caquèxia |
Malnutrició calòric-proteica. Tipus. Mecanismes patogènics i conseqüències metabòliques. Tractament i recuperació. Caquèxia. Definició i tipus, orígens. Envelliment. Caquèxia del càncer i malalties consuntives. |
8. Interaccions glúcids-lípids energia: la síndrome metabòlica | Historia natural de la síndrome metabòlica: dieta primitiva, excés nutricional, protecció enfront de l’excés de nutrients, resistència a la insulina. Paper dels lípids i aminoàcids. La síndrome metabòlica, orígens i definició. Components, malalties associades. Relacions patogèniques entre els components de la síndrome metabòlica Dislipèmies. Lipotoxicitat. Aterosclerosis. Els lípids en la dieta. L’adipòcit, paper fisiològic i regulació. Diferenciació. Funcions endocrines, paracrines i immunes. L’adipòcit malalt, dany endotelial. |
9. Nutrició i malalties metabòliques | Concepte de malaltia metabòlica, tipus i varietats: malalties susceptibles de millora amb la dieta, efectes coadjuvants i contraindicacions. Estudis sistemàtics de les malalties metabòliques i adaptacions de la dieta al seu tractament. Paper global de la dieta com a element terapèutic. |
10. Nutrició i biota | Grandària, funcions i diversitat de la biota. Relacions amb la dieta. Efectes simbiòtics, comensals i parasíticos. Probiòtics. La formació de femta, les seves característiques i composició. Defensa: barreres contra la biota, sistema immune. Manteniment de la composició i alteracions de la biota. Malalties causades per alteracions de la biota. Mites i realitats. |