DADES IDENTIFICATIVES | 2021_22 |
Assignatura | INTOLERÀNCIES I AL·LÈRGIES ALIMENTÀRIES | Codi | 13675225 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 2n | |||||
Descriptors | Crèd. | Tipus | Curs | Període | ||||
3 | Optativa | AN |
Competències | Objectius d'aprenentatge | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tema | Subtema |
1. Reaccions adverses als aliments. Intoleràncies. | Tema 1: Introducció a les reaccions adverses als aliments. Classificació de les reaccions adverses. Prevalença. Tema 2: Intoleràncies alimentàries. Dèficits enzimàtics. Intolerància farmacològica. Reaccions d’hipersensibilitat als additius. |
2. Reaccions al.lèrgiques | Tema 3: Fisiologia del sistema immunitari. Sistema immunitari i respostes immunitàries Th1 i Th2. Sistema immunitari intestinal i tolerància oral. Reactivitat encreuada. Tema 4: Hipersensibilitat. Reaccions d’hipersensibilitat. Cèl·lules implicades. Mediadors solubles. |
3. Al.lèrgia als aliments | Tema 5: Al.lèrgia als aliments. Factors predisposants. Al·lergògens alimentaris. Classificació i propietats dels principals al·lergògens alimentaris. Tema 6: Expressió clínica de les reaccions adverses als aliments. Manifestacions dèrmiques. Manifestacions gastrointestinals. Manifestacions respiratòries. Anafilaxi. Tema 7: Diagnòstic i tractament de les reaccions adverses als aliments. Mètodes diagnòstics in vitro i in vivo. Bases del tractament farmacològic de les al·lèrgies alimentàries. Prevenció. Seguretat alimentària. Tema 8: Al.lèrgies alimentàries a l’edat infantil: Al·lèrgia a les proteïnes de la llet de vaca. Classificació. Prevalença. Diagnòstic. Manifestacions clíniques. Tema 9: Al.lèrgies alimentàries a la població adulta. Al·lèrgies i manifestacions més freqüents. Reactivitat encreuada entre aliments i proteïnes vegetals i animals. Reactivitat encreuada entre aliments. |
4. Malaltia elíaca |
Tema 10: Malaltia celíaca. Factors predisposants. Diagnòstic. Manifestacions clíniques |