Tema Subtema
I. INTRODUCCIÓ A LA BIOLOGIA (3 TEMES)
1. La biologia en la història de la ciència. Teories sobre l'origen de la vida. Evidències experimentals relacionades amb l'evolució prebiòtica. Composició de l'atmosfera terrestre primitiva. Síntesi primària de compostos orgànics. Els orígens de la fotosíntesi i el canvi d'una atmosfera reductora a una d'oxidant. L'aparició de les cèl·lules.
2. La cèl·lula generalitzada. Teoria cel·lular. Cèl·lules eucariotes, cèl·lules procariotes i virus. Característiques generals de les cèl·lules animals i vegetals. Classificació dels organismes: l'espècie. Origen de les espècies. L'espècie: definicions morfològiques i genètiques. Principals nivells taxonòmics dels organismes.
3. Funcions fonamentals dels organismes. Metabolisme: nutrició, respiració i síntesi. Autoperpetuació: homeòstasi, reproducció i adaptació.
II. GENÈTICA (14 TEMES)

4. Reproducció asexual i parasexual. Recombinació bacteriana: transformació, transducció i conjugació. Plasmidis. Transposó. Construcció de mapes genètics en procariotes.
5. Reproducció sexual. Característiques generals dels cicles biològics sexuals. Distribucions cromosòmiques en la meiosi.
6. Principis mendelians I. Definicions bàsiques de la genètica clàssica. Lleis de Mendel. Entrecreuaments monohíbrids (llei de la segregació). Fenòmens d’expressió gènica i Mendelisme complex. Construcció d'arbres genealògics. Patrons de transmissió d'al·lels autosòmics i recessius en diverses generacions.
7. Principis mendelians II. Transmissió independent. Entrecreuaments dihíbrids. Representació d'entrecreuaments polifactorials. Probabilitat i proves estadístiques.
8. Relacions de dominància i al·lels múltiples en organismes diploides. Codominància i al·lels múltiples. Grups sanguinis. Incompatibilitats Rh i ABO. Gens d'histocompatibilitat i formació d'anticossos. Trasplantaments.
9. Sistemes de determinació del sexe. Sistemes haploide-diploide. Sistemes de cromosomes sexuals. Sistemes de gen únic. Determinació del fenotip sexual. Intersexes. Factors ambientals.
10. Herència lligada al sexe. Característiques generals del parell cromosòmic XY. Gens del cromosoma X, patrons de transmissió. Gens del cromosoma Y, patró de transmissió. Corpuscle de Barr. Hipòtesi de Lyon i conseqüències genètiques.
11. Lligament i recombinació de gens. Gens lligats i grup de lligament. Lligament complet. Lligament incomplet i recombinació. Detecció de lligament entre dos gens. Freqüència de quiasmes i freqüència de classes de recombinant. Entrecreuaments dobles.
12. Mutacions del genoma. Mecanisme de producció. Poliploïdia. Aneuploïdia. Mosaics cromosòmics. Cariotips anormals per canvis numèrics en l'espècie humana.
13. Mutacions cromosòmiques. Mecanismes de producció. Inversions. Translocacions. Delecions. Duplicacions. Conseqüències dels canvis estructurals per a l'aparellament meiòtic i la formació de gàmetes. Anàlisi cromosòmic. Consell genètic.
14. Mutacions puntuals o gèniques. Freqüència espontània de mutació. Mutàgens físics i químics. Sistemes de reparació de les mutacions.
III. BIOLOGIA CEL·LULAR (13 TEMES)

15. Mètodes d’estudi de les cèl·lules (I). Introducció històrica a l’estudi de les cèl·lules. Microscopis òptic i electrònic: tipus de microscopis i les seves aplicacions. Tècniques de preparació del material biològic per a l’observació microscòpica: anàlisi de cèl·lules vives i mortes, microinjecció i micromanipulació.
16. Mètodes d’estudi de les cèl·lules (II). Fraccionament cel·lular. Cultius cel·lulars (cèl·lules mare i organoids). Tècniques de localització i quantificació microscòpica de molècules específiques: citometria de flux, citoquímica, immunocitoquímica, immnunofluorescència i autoradiografia; aplicacions en patologia.
17. Membrana plasmàtica. Estructura. Composició química i organització molecular. Activitat fisiològica: permeabilitat. Especialitzacions de la superfície cel·lular. Biogènesi.
18. Matriu citoplasmàtica i Citoesquelet. Estructura. Composició química. Activitat fisiològica. Constituents cel·lulars relacionats.
19. Reticle endoplasmàtic. Estructura. Composició química. Activitat fisiològica. Estrès del Reticle endoplasmàtic i patologies derivades. Biogènesi.
20. Complex de Golgi. Estructura. Composició química. Activitat fisiològica i alteracions associades a patologies. Biogènesi.
21. Lisosomes i Endosomes. Tipus. Estructura. Composició química. Activitat fisiològica. Malalties de dipòsit lisosòmic. Biogènesi.
22. Peroxisomes. Tipus. Estructura. Composició química. Activitat fisiològica. Patologies humanes associades. Biogènesi.
23. Mitocondris. Estructura. Composició química. Activitat fisiològica. Patologies humanes derivades de la disfunció mitocondrial. Biogènesi.
24. Nucli interfàsic: embolcall i matriu nuclear. Estructura. Composició i organització del material genètic. Nuclèol: biogènesi del ribosoma citoplasmàtic i altres funcions nucleolars destacades.
25. Cicle cel·lular. Recanvi i creixement cel·lular. Fases del cicle cel·lular. Interfase. Mecanismes de regulació del cicle cel·lular. Cicle cel·lular en cèl·lules cancerígenes. Necrosi i Apoptosi.
26. Divisió cel·lular: mitosi. Descripció de les etapes del procés. Paper funcional de l'aparell mitòtic. Conseqüències del procés de la mitosi.
27. Meiosi i reproducció sexual. Significació genètica i Etapes. Primera divisió: meiòtica; entrecreuament i recomanació. Durada i localització de la meiosi. Diferències essencials entre la divisió meiòtica i mitòtica.
IV. BIOLOGIA DEL DESENVOLUPAMENT (7 TEMES)
28. Oogènesi. Localització. Canvis nuclears i citoplasmàtics en l'oogènesi. Membranes ovulars.
29. Espermatogènesi. Localització. Canvis nuclears i citoplasmàtics en l'espermatogènesi. Espermatogènesi i maduració funcional de l'espermatozoide.
30. Fecundació. Aproximació de l'espermatozoide a l'òvul. Viabilitat de l'esperma. Viabilitat de l'òvul. Descripció del procés de fecundació. Reacció acrosòmica. Conseqüències de la fecundació i bloqueig de la polispèrmia (reacció cortical). Tècniques de fecundació assistida i de fecundació in vitro.
31. Segmentació. Característiques generals. Peculiaritats de les divisions cel•lulars durant la segmentació. Canvis bioquímics i activitat dels gens durant la durant la segmentació. Formació de la blàstula.
32. Gastrulació. Característiques generals. Canvis bioquímics i activitat dels gens durant la gastrulació.
33. Neurulació. Moviments morfogenètics i inducció embrionària. Formació del tub neural com conseqüència de una inducció embrionària. Canvis bioquímics i activitat dels gens durant la neurulació.
34. Fenòmens intercel·lulars i intracel·lulars en el desenvolupament embrionari. Determinació i diferenciació cel·lular. Formació del patró.
PROGRAMA PRÀCTIC 1. Introducció al maneig dels microscopis òptic i estereoscòpic.
2. Introducció a l'estructura cel·lular I: cèl·lula procariota i cèl·lula eucariota.
3. Introducció a l'estructura cel·lular II: cèl·lula animal (cèl·lules sanguínies) i cèl·lula vegetal.
4. Estudi dels processos de divisió cel·lular: mitosi i meiosi.
5. Estudi de la gametogènesi: ovogènesi i espermatogènesi.
6. Cariotips i anomalies cromosòmiques més freqüents.
7. Determinació dels grups sanguinis i la seva herència.
8. Detecció de polimorfismes en el gen TAS2R38.
9-10. Drosophila melanogaster. Observació del mutants. Primer encreuament. Observació de larves. Eliminació dels pares. Resolució de problemes
11-12. Drosophila melanogaster. Observació dels resultats del primer encreuament. Segon encreuament. Observació de larves del segon encreuament. Eliminació dels pares. Problemes. Estudi dels resultats del segon encreuament.
13. PROVA: avaluació dels continguts impartits.





SEMINARIS 1. Introducció a la microscòpia electrònica.
2. Biologia del càncer i consell genètic.
3. Herència autosòmica i Herència lligada al sexe. Herència dominant vs. herència recessiva.
4. Genoma humà i mutagènesi.
5. Òmiques.
6. PROVA: avaluació dels continguts.