DADES IDENTIFICATIVES | 2023_24 |
Assignatura | CIÈNCIA I TECNOLOGIA DELS ALIMENTS | Codi | 14224102 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 1r | |||||
Descriptors | Crèd. | Tipus | Curs | Període | ||||
5 | Obligatòria | Segon | 1Q |
Competències | Resultats d'aprenentage | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tema | Subtema |
Tema 1 | Introducció a la tecnologia dels aliments, conceptes i definicions. Objectius de la tecnologia dels aliments. |
Tema 2 | Diagrames de flux, operacions preparatives en la indústria alimentària: rentat pelat, reducció de la mida, classificació, mescles, separació. |
Tema 3 | Bases de la conservació en la indústria alimentària. Factors i causes del deteriorament dels aliments. |
Tema 4 | Mètodes de conservació a la indústria alimentària. 4.1 Ús de baixes temperatures: refrigeració i congelació. 4.2 Ús d'altes temperatures: cocció, escaldat, pasteurització i esterilització. 4.3 Mètodes basats en la modificació de l'aigua: Evaporació, deshidratació i liofilització. |
Tema 5 | Fermentacions i tecnologies enzimàtiques. |
Tema 6 | Tractaments químics dels aliments. Additius. |
Tema 7 | Tecnologies emergents a la indústria alimentària. Ús de radiacions i altres noves tecnologies. |
Tema 8 | Envasat i etiquetatge dels aliments. Estocatge i distribució. |
Tema 9 | Tecnologia dels principals aliments del mercat: - Tecnologia de cereals, fruites i verdures. Tecnologia d'olis i greixos. - Tecnologia de carn i peix. - Tecnologia de la llet i derivats. - Tecnologia dels ovoproductes. - Tecnologia d'aliments fermentats: begudes alcohòliques, productes làctics, olives i confitats, cafè i xocolata. - Tecnologia dels productes carnis i de les conserves de pesat. |