Tema Subtema
1.- Introducció a la Fitoteràpia. Definició. La planta medicinal i les parts d’interès. La droga i els preparats fitoteràpics. Aspectes històrics de la utilització medicinal de plantes.
2.- Recol•lecció i conservació de les drogues. Variabilitat de factors geogràfics i climatològics. Qualitat i estandardització. Farmacopees.
3.- Preparats galènics de plantes. Decoccions i infusions. Maceracions. Olis i bàlsams. Formes farmacèutiques de plantes medicinals.
4.- Seguretat i eficàcia dels productes fitoteràpics. Controvèrsia de la investigació clínica amb preparats fitoteràpics. Interaccions amb medicaments i amb aliments. Seguretat en embaràs i infància. Intoxicacions per plantes.
5.- Marc legal i regulació de la fitoteràpia. Registre i distribució. Publicitat i promoció.
6.- Fitoquímica. Els principis actius de les plantes medicinals. Compostos del metabolisme primari. El metabolisme secundari: compostos fenòlics, terpens i alcaloides. Principals característiques físico-químiques.
7.- Fitoteràpia de l’aparell digestiu. Estimulants de la gana i la digestió. Enzims digestius. Plantes laxants i purgants. Plantes antidiarreiques. Plantes emètiques i antiemètiques.
8.- Fitoteràpia del metabolisme. Plantes hipoglucemiants. Plantes hipolipemiants. Plantes hepatoprotectores.
9.- Fitoteràpia i obesitat. Plantes saciants. Plantes anorexígenes. Inhibidors de l’absorció i la síntesi de greixos.
10.- Fitoteràpia de les afeccions del sistema nerviós. Sedants i tranquil•litzants. Estimulants del SNC.
11.- Plantes que actuen sobre el sistema cardiovascular. Cardiotònics. Vasoconstrictors i vasodilatadors. Plantes en la insuficiència venosa.
12.- Plantes procedents d’altres cultures. L’etnomedicina. Plantes utilitzades en la medicina ayurvèdica. Les plantes procedents de la medicina tradicional xinesa.