Tema Subtema
BLOC I: Unitat i diversitat del Mediterrani 1.1.- La unitat geogràfica. El sistema geogràfic mediterrani. Bioclima, paisatges i estructura territorial. Tipologia de les regions geogràfiques mediterrànies. El funcionament global del sistema geogràfic mediterrani.
1.2.- La diversitat cultural. El pòsit històric de las cultures mediterrànies. La irrupció de la idea de la unitat; el món romà com a arquetip d' un sistema mediterrani global. La tesis de Pirenne i la ruptura del sistema. La fractura del Mediterrani i l'evolució diferenciada regional. Característiques i matriu evolutiva del món islàmic. Dinàmica civilitzacional en el nord i al sud del Mediterrani.
BLOC II: Dinàmica històrica de les formacions econòmiques en el Meditterani. 2.1.- De la societat tradicional al desenvolupament o al subdesenvolupament. ¿Quina societat tradicional? Tipologies socials en el món mediterrani tradicional. L'economia mercantilista entre el cors i la desconnexió.
2.2.- Dinàmica del capitalisme europeu i el seu impacte en el Mediterrani. El desplaçament econòmic europeu cap el Nord i cap a l'Atlàntic.
2.3.- La formació social en el Imperi Otomà. De la dinàmica de la conquesta al bloqueig de la confrontació amb Europa. L'arquitectura religiosa, militar i social de l'Imperi Otomà. La política interior i exterior de la Sublima Porta. Les societats del Mediterrani oriental: Anatòlia, Món Balcànic i Món Àrab. Creixent fèrtil. El desert. Egipte. Les particularitats del Magrib otomà. Marroc i el seu món tradicional. De l'estabilització àrab a la decadència otomana. L'home malalt d'Europa.
2.4.- El fet colonial en el Mediterrani. La irrupció dels capitalismes europeus en las societats àrabs. Del sistema de capitulacions a la invasió colonial. L'impacte polític i ideològic, l'expedició de Napoleó. El paper clau d'Egipte. El colonialisme en el Magrib. La (difícil) modernització de les societats magrebís. El sistema econòmic del Magrib colonial i el seu funcionament.
BLOC III: La formació colonial dels Estats nacionals i els seus problemes. 3.1.- Descolonització i subdesenvolupament. La maduració ideològica dels nacionalismes àrabs. L'impacte de la I i de la II Guerra Mundials. La lluita per la independència i la diferent construcció de l' Estat Nacional. La tensió permanent entre nacionalisme i panarabisme. La primera generació de nacionalistes àrabs en el poder: Naserisme, Baasisme, Bourguibisme, FLNA, les monarquies. La via nacionalista cap el desenvolupament. Socialisme tercermundista i l'Estat autoritari: ¿Modernitat o tradició? L'esgotament del model. De l'emancipació al subdesenvolupament.
3.2.- L'estat burocràtic i les dificultats de la liberalització. L'esforç modernitzador de la burocràcia: modernització legislativa i institucional, la justícia, l'ensenyança, la sanitat, les obres públiques i la vertebració del país, la (contra?)reforma agrària, l'Estat empresari. La crisis de l'estatisme, les revoltes del pa. La difícil industrialització.
3.3.- L'impacte de la crisis d'Orient Mitjà: El sorgiment d'Israel. La guerra interminable i el seu impacte en el món àrab. La nova societat monoètnica; les sortides de sefardites i europeus. La deriva militarista d'Orient Mitjà. La frustració popular i l' involució identitària. Els problemes específics nacionals, econòmics i socials dels palestins. La posició dels grans en las negociacions de pau. La política europea. La cooperació.
BLOC IV: Perspectives actuals del Sud del Mediterrani. 4.1.- La reforma econòmica en les noves polítiques de desenvolupament. L'estructura del subdesenvolupament en el Magrib actual. Les polítiques de desenvolupament. Les negociacions amb el BM i el FMI i la perspectiva de la ortodòxia. La caiguda del mur de Berlín i la desaparició del socialisme real. La negociació dels protocols financers amb Europa. La difícil acceptació de la competència i les resistències a la modernització. Patrones de dinàmica sectorial de la modernització econòmica.
4.2.- El sistema econòmic del Mediterrani actual. El pes relatiu de les regions econòmiques del Mediterrani. Característiques de la seva dinàmica estructural diferenciada. La estructura dels fluxos comercials i l'orientació de les economies. Els fluxos d'inversió i el seu paper en les economies internes. El nou fenomen turístic. Sentit econòmic dels fluxos d'emigració. Els intents d'integració regional; la UMA, el procés d' Agadir.
BLOC V: La perspectiva de la cooperació. La reconstrucció del Mediterrani. 5.1.- El pacto del codesenvolupament i la cooperació: la Política Euromediterrània. El procés de Barcelona- Aspectes de seguretat. Aspectes econòmics. El diàleg cultural. Les perspectives i els problemes de l'associació euromediterrània. La Zona de Lliure Canvio i el seu impacte en l'economia interior.
5.2.- La cooperació europea: Principis, organització, instruments. Els programes MEDA. La política de Nou Veïnatge.
5.3.- La cooperació espanyola en el Mediterrani. Principis bàsics. Organització i instruments. Prioritats geogràfiques i sectorials. Els programes regionals: Programa Azahar, Programa del Patrimoni. El paper de les O.N.G.s.
5.4.- La cooperació espanyola al Marroc. El programa Indicatiu Nacional (PIN) europeu i l'Estratègia País de la cooperació espanyola al Marroc. Prioritats geogràfiques i sectorials. Programes sectorials: Governabilitat. Agricultura i sectors econòmics. Educació i formació professional. Sanitat. El PAIDAR i el desenvolupament de la Zona Nord.
5.5.- La cooperació espanyola a Tunísia. Situació econòmica i social de l' economia tunecina. Les seves relacions amb Europa i amb Espanya. L'Estratègia País de la cooperació espanyola. Sectors i programes.
5.6.- La cooperació espanyola en els territoris palestins. Situació econòmica i social dels territoris. La població Palestina i les seves perspectives. La cooperació internacional. Estratègia, sectors i programes de la Cooperació espanyola.
5.7.- La cooperació espanyola en altres zones del Mediterrani. Mauritània, Argèlia, Egipte, els Balcans.