Tema Subtema
Tema 1. Introducció a la Nutrició Molecular Concepte de nutrició molecular enfront del concepte clàssic de Nutrició. Regulació gènica i interaccions nutrients-gens. Tipus de regulació per nutrients. Mètodes d'investigació en nutrició molecular: aplicació de les tecnologies genòmiques i post-genòmiques. Tendències de la nutrició molecular: nutrigenòmica i nutrigenètica.
Tema 2. Nutrigenòmica. Paper dels nutrients sobre l'expressió gènica Regulació gènica per carbohidrats. Els receptors nuclears com a sensors metabòlics. Regulació gènica per greixos: àcids grassos, colesterol. Regulació gènica per aminoàcids. Regulació gènica per vitamines.
Tema 3. Nutrigenètica. Dieta i polimorfismes genétics. Diferències genètiques en la percepció del gust. Sensibilitat al gust amarg.
Tema 4. Nutrigenòmica i epigenètica. Dieta i metilació del DNA. Niacin status, poly (ADP-ribose) metabolisme i inestabilitat genòmica. Dieta i miRNAs.
Tema 5. Nutrigenòmica i longevitat Processos associats amb l'envelliment.Teoria de l'envelliment basada en les ROS d'origen mitocondrial. Efecte de la restricció calòrica i la restricció proteica en la longevitat.
Tema 6. Microbiota Microbiota i la seva acció immunomoduladora a nivell intestinal