DADES IDENTIFICATIVES | 2021_22 |
Assignatura | PERSPECTIVES DE LA NUTRICIÓ MOLECULAR | Codi | 13675101 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 2n | |||||
Descriptors | Crèd. | Tipus | Curs | Període | ||||
3 | Obligatòria | Primer | AN |
Competències | Objectius d'aprenentatge | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tema | Subtema |
Tema 1. Introducció a la Nutrició Molecular | Concepte de nutrició molecular enfront del concepte clàssic de Nutrició. Regulació gènica i interaccions nutrients-gens. Tipus de regulació per nutrients. Mètodes d'investigació en nutrició molecular: aplicació de les tecnologies genòmiques i post-genòmiques. Tendències de la nutrició molecular: nutrigenòmica i nutrigenètica. |
Tema 2. Nutrigenòmica. Paper dels nutrients sobre l'expressió gènica | Regulació gènica per carbohidrats. Els receptors nuclears com a sensors metabòlics. Regulació gènica per greixos: àcids grassos, colesterol. Regulació gènica per aminoàcids. Regulació gènica per vitamines. |
Tema 3. Nutrigenètica. Dieta i polimorfismes genétics. | Diferències genètiques en la percepció del gust. Sensibilitat al gust amarg. |
Tema 4. Nutrigenòmica i epigenètica. | Dieta i metilació del DNA. Niacin status, poly (ADP-ribose) metabolisme i inestabilitat genòmica. Dieta i miRNAs. |
Tema 5. Nutrigenòmica i longevitat | Processos associats amb l'envelliment.Teoria de l'envelliment basada en les ROS d'origen mitocondrial. Efecte de la restricció calòrica i la restricció proteica en la longevitat. |
Tema 6. Microbiota | Microbiota i la seva acció immunomoduladora a nivell intestinal |