Tema Subtema
1. Nutrició al llarg de la vida


1.1. Introducció:
Conceptes de necessitat i recomanació. Determinació de les necessitats i establiment de les recomanacions. Interpretació i utilització de les taules de recomanacions.
Recomanacions nutricionals en l’edat adulta. Recomanacions dietètiques i dieta nutricionalment equilibrada.

1.2. Nutrició en la dona gestant:
Característiques fisiològiques i metabòliques de la gestació i que condicionen els requeriments nutricionals. Necessitats i recomanacions nutricionals. Consells alimentaris.

1.3. Nutrició en la dona alletant:
Característiques fisiològiques i metabòliques de l’alletament. Aspectes nutricionals de la llet materna en vers a la llet de vaca: glúcids, lípids, nitrogen proteic i no proteic, micronutrients. Cost energètic de la producció de llet. Necessitats i recomanacions nutricionals. Consell alimentari.

1.4. Nutrició en el primer any de vida:
Característiques fisiològiques i metabòliques de l’alletament. Aspectes nutricionals de la llet materna en vers a la llet de vaca: glúcids, lípids, nitrogen proteic i no proteic, micronutrients. Cost energètic de la producció de llet. Necessitats i recomanacions nutricionals. Consell alimentari.

1.5. Nutrició en la infància i l’adolescència:
Objectius de l’alimentació i nutrició infantil. Corba de creixement infantil. Necessitats i recomanacions nutricionals durant la infància. Consell alimentari. La pubertat: canvis fisiològics i metabòlics. Recomanacions nutricionals i consell alimentari. Principals problemes nutricionals en l’adolescència.

1.6. Nutrició en l’edat avançada:
Canvis fisiològics associats al procés d’envelliment i la seva repercussió nutricional.
Necessitats i recomanacions nutricionals en les persones grans. Algunes consideracions en relació a les recomanacions actuals de micronutrients. Consell alimentari.