Tema Subtema
1. Introducció Context; el concepte d’aliment funcional; al·legacions nutricionals i de salut, criteris i reglamentació; disseny d’aliments funcionals; exemples de components bioactius; generalitats: diana, dosi i seguretat
2. Prebiòtics i probiòtics; fibra alimentària i fructoologosacàrids - microflora autòctona: Breu introducció a la microflora autòctona: Funció, Objectius de la intervenció dietètica sobre la flora autòctona, Biodiversitat, Metabolisme del glúcids i dels xenobiòtics.
- probiòtics: Definició, Característiques desitjables-Criteris de selecció dels microorganismes probiòtics, Efectes biològics sobre l’home, Probiòtic i seguretat
- prebiòtics: Definició i criteria, beneficis nutricionals, tipus: inulina i oligofructosa, GOS, oligosacàrids de la soja, lactulosa, al·legacions.
3. Àcids grassos Tipus: àcids grassos poliinsaturats omega 3 i omega 6. Àcids grassos conjugats. Funcions beneficioses. Fonts naturals. El seu ús com aliments funcionals
4. Compostos fenòlics Classificació. Efectes més enllà de la seva capacitat antioxidant. Flavonoides. Fitoestrògens.
5. Pèptids bioactius Definició. Fonts i mètodes de obtenció. Efectes fisiològics i mecanismes d’acció.
6. Fitoesterols Definició, efectes i mecanismes d’acció. Altres fitoquímics: glucosilonats i xenobiòtics.
7. Altres compostos bioactius - Altres nutrients no essencials usats en l’alimentació funcional: lecitina, L-carnitina, fosfolípids...
- Perspectives de futur: descobriment de nous compostos bioactius, aplicació en l’alimentació funcional.