Tema Subtema
Tema 1. Dret constitucional
1.- La interpretació de la constitució: La interpretació de les normes constitucionals: qüestions generals. La dimensió política de la constitució i els seus efectes sobre la interpretació. Els mètodes de la interpretació constitucional.

2.- Els drets fonamentals: Sistemàtica constitucional. Titularitat i condicions d’exercici dels drets. Contingut, eficàcia i límits. Classificació i garanties. La suspensió dels drets. En especial, la protecció de dades: estudi de cas.

3.- La protecció dels drets fonamentals: el procediment preferent i sumari. El recurs d’empara davant del Tribunal Constitucional: objecte, legitimació, procediment, efectes de la sentència. Estudi de cas.

4.- El control de constitucionalitat de les lleis: la qüestió d’inconstitucionalitat. Objecte, legitimació, procediment, efectes de la sentència. Estudi de cas.

Tema 2. L’accés al Tribunal Europeu de Drets Humans 1.- El Sistema Europeu de protecció de Drets Humans. Principals característiques. La presentació de demandes davant del TEDH. El procediment davant del TEDH. L’aplicació de les sentències del TEDH.
Tema 3. L’accés al Tribunal de Justícia de la Unió Europea

1.- Característiques essencials del control jurisdiccional del compliment del dret de la Unió Europea: L’organització del TJUE. El sistema de recursos davant del TJUE. El procediment davant del TJUE. Vies no jurisdiccionals de tutela dels drets dels particulars.

2.- El recurs d’anul·lació: Actes susceptibles d'ésser anul·lats. Supòsits. Legitimació activa. Efectes de la sentència. L'excepció d’il·legalitat.

3.- El recurs per omissió: Supòsits. Legitimació activa i passiva. Efectes de la sentència.

4.- El recurs per responsabilitat extracontractual: Supòsits. Legitimació activa i passiva. Efectes de les sentències.

5.- La qüestió prejudicial: Naturalesa. Normes susceptibles de reenviament prejudicial. Objecte del reenviament. Condicions que han de complir els òrgans jurisdiccionals per plantejar una qüestió prejudicial. Efectes.

Tema 4. Litigació internacional i interterritorial en Dret privat 1.- Procediments de dret privat transnacional davant de la jurisdicció espanyola. Legitimació. Cooperació jurídica internacional. Prova del Dret estranger.
2.- Resolució de litigis internacionals en dret de familia. El divorci entre estrangers i entre espanyols i estrangers i qüestions vinculades (menors, aliments, REM). Fonaments d’una demanda i documentació.

3.- Resolució de litigis internacionals en dret patrimonial. Responsabilitat extracontractual. Drets reals.

4.- Exequàtur: tipologia i formularis. El títol executiu europeu. Procediment monitori europeu, escassa quantia.

5.- Conflictes de lleis interns a Espanya. La prova del veïnatge civil.
Tema 5. Règim d’estrangeria i nacionalitat 1.- Estrangeria i ciutadania de la Unió. Règims jurídics d’estrangeria. Laproblemàtica de les situacions internes.

2.- Drets dels estrangers a Espanya. Especial referència a l’assistènciajurídica gratuïta de l’estranger.

3.- Entrada i permanència: estada, residència i residència i treball. Règimsespecials de treball i de residència. La residència per motius d’interèseconòmic.

4.- Modificacions i renovacions de les autoritzacions. Àmbit competencial requisits i tràmit.

5.- L’expedient d’adquisició de la nacionalitat. Vies d’adquisició i qüestions del procediment.