Tema Subtema
1.- Introducció. Concepte i àmbit d'estudi de la Bioquímica. Nivells d'estudi: organisme complet, cèl.lules aïllades, orgànols subcel.lulars, molècules. Mètodes d'estudi: in vivo, in vitro
2.- Éssers vius: Components químics dels éssers vius. Macromolècules i elements. Elements inorgànics en estructures biològiques: macrocomponents i elements traça. L'aigua en els éssers vius: importància dels enllaços d'hidrogen. Glúcids. Monosacàrids, disacàrids. polisacàrids i heteropolisacàrids. Glucoproteïnes. Lípids. Lipoproteïnes. Aminoàcids. Pèptids i proteïnes.
3.- Estructura de les proteïnes. Nivells de complexitat. Estructura tridimensional. Estructura primària: concepte i determinació. Estructura primària. Estructura secundària. Estructura terciària: concepte, forces que l'estabilitzen. Desnaturalització i renaturalització. Estructura quaternària: proteïnes oligomèriques. Dissociació. Cooperativitat entre subunitats. Tipus de proteïnes.
4.- Dinàmica de proteïnes. Unió de lligands a proteïnes. Cooperativitat i al.losterisme. Models. Unió de l'oxigen a la mioglobina i a l'hemoglobina: cinètica i regulació per 2,3 bisfosfo glicerat. Efecte Bohr.
5.- Enzims. Els enzims com a biocatalitzadors. Factors que afecten l'activitat enzimàtica. Interaccions enzim-substrat, models. Especificitat. Mecanismes de la catàlisi enzimàtica. Cinètica enzimàtica. Coenzims i cofactors: conceptes.Cosubstrats.
Modulació de l'activitat enzimàtica. Inhibició i tipus. Modificacions no covalents i covalents: fosfo-desfosforilació. Variacions de la concentració de l'enzim: recanvi. Enzims al.lostèrics. Efectors homotròpics i heterotròpics.
6.- La membrana biològica. Components de la membrana. Model del mosaic fluid. Variabilitat en la constitució de les membranes biològiques. Les proteïnes de membrana amb activitat enzimàtica. Pas a través de les membranes biològiques.
7.- Àcids nucleics. Nucleòtids i nucleòsids. ADN. ARN. Nucleòtids i nucleòsids. L'ADN: composició, estructura i propietats físiques, químiques i biològiques. L'ADN de les cèl.lules eucariotes: paper de les histones. Els ARN: composició i principals tipus.
8.- Replicació. Transcripció. Traducció. Regulació de l'expressió gènica. Mecanisme de la replicació en procariotes. Reparació de l'ADN. Transcripció. Transcripció en procariotes. Modificacions post-transcripcionals. Maduració i processament de l'ARNm precursor.El codi genètic. Traducció. Ribosomes bacterians i d'eucariotes. Mecanisme de la traducció. Modificacions post-traduccionals. Energètica de la síntesi de proteïnes. Regulació de l'expressió gènica. Gens constitutius i gens adaptatius. Control per repressió. L'operó lac.
9.- Aproximació termodinàmica als éssers vius. Cadena respiratòria i fosforilació oxidativa. Els éssers vius com a sistemes termodinàmics oberts. El grup fosfat i l'ATP com a intermediaris energètics comuns. Reaccions acoblades. Fosforilació a nivell de substrat i fosforilació oxidativa.
Acoblament entre el transport d'electrons i la síntesi d'ATP. Paper de les llançadores. Transport d'ATP, ADP i fosfat inorgànic a través de la membrana mitocondrial. Transport d'electrons en el cloroplast i fosforilació fotosintètica. La fotosíntesi. Fotosistemes.

10-. Concepte de metabolisme. Organització. Vies i cicles metabòlics. Anabolisme i catabolisme. Control del flux metabòlic. Concepte d'homeostasi. Digestió i absorció de substrats en els mamífers.
11.- Cicle dels àcids tricarboxílics. Paper central en el metabolisme intermediari. Paper central en el metabolisme intermediari. Reaccions del cicle. Rendiment energètic. Fonts de l'Acetil CoA. Reaccions anapleròtiques. Naturalesa amfibòlica del cicle. Regulació del cicle.
12.- Metabolisme glucídic. Esquema general. Glucolisi. Gluconeogènesi. Via Embden-Meyerhof-Parnas. Balanç global i importància energètica universal. Fases de la glicòlisi. Producció de lactat. Rendiment energètic i regulació general. Via de les pentoses. Biosíntesi de glícids. Gluconeogènesi. Cicles entre substrats. El glicogen com a reserva energètica. Fotosíntesi. Pigments. Plantes C3 i Cicle de Calvin. Ruta de les plantes C4
13.- Metabolisme de lípids. Beta-oxidació dels àcids grassos. Lipogènesi. Metabolisme de les lipoproteïnes. Catabolisme de lípids. Lipasa sensible a les hormones. Beta-oxidació dels àcids grassos. Rendiment energètic, regulació. Cetogènesi. Biosíntesi de lípids. Lipogènesi. Balanç energètic de la lipogènesi. Metabolisme dels isoprenoids. Colesterol.
14.- Metabolisme dels aminoàcids. Catabolisme. Desaminació, transaminació i transdesaminació. Fixació i organificació del N. Aminoàcids essencials i no essencials. Metabolisme del NH3. Cicle del purín nucleòtid. Cicle de la urea. Destí de l'esquelet carbonat dels aminoàcids. Aminoàcids gluconeogènics. Aminoàcids cetogènics. Els aminoàcids com a precursors. Degradació de nucleòtids. Vies de recuperació.
15.- Comunicació cel•lular. Hormones. Neurotransmissors. Factors de creixement. Senyals químics extracel.lulars. Hormones. Neurotransmissors. Factors de creixement. Transducció de senyals. Receptors. Segons missatgers.