Tema Subtema
Tema 1. 1.1.- Introducció a la microbiologia dels aliments:
1.2.- Antecedents històrics.
Tema 2. Condicions que influeixen en el desenvolupament de los microorganismes en els aliments. Contaminació dels aliments.
2.1. Fonts naturals.
2.2. Contaminació dels aliments durant la seva manipulació i industrialització.
Tema 3. Microorganismes associats als aliments:
3.1. Microbiota inicial.
3.2. Microorganismes patògens.
3.3. Microorganismes productors d’alteracions.
3.4. Metodologia de la pressa i processament de les mostres. Tècniques de recompte i identificació de microorganismes.
3.5. Tècniques moleculars aplicades a l’anàlisi microbiològic d’aliments.
3.6. Tècniques ràpides d’identificació dels microorganismes als aliments
Tema 4. Principis generals de l’alteració dels aliments:
4.1. Criteris de comestibilitat.
4.2. Causes de alteració.
4.3. Classificació dels aliments segon la facilitat amb que se alteren.
4.4. Factors que determinen el número i classe de microorganismes en els aliments.
4.5. Factors que influeixen en el creixement microbià en els aliments.
4.6. Canvis causats per els microorganismes.
Tema 5. Principis generals de la conservació dels aliments:
5.1. Mètodes de conservació.
5.2. Asèpsia.
5.3. Eliminació dels microorganismes.
5.4. Manteniment de les condicions anaeròbies.
Tema 6. Principis generals dels sistemes de controls de processos a la indústria agro-alimentària.