Tema Subtema
Sessió 1. Introducció als cultius de cèl·lules animals. Breu història dels cultius cel·lulars. Concepte actual, aplicacions i àrees d’investigació. Tipus de cultius de teixits. Biologia de la cèl·lula en cultiu.
Sessió 2. El laboratori de cultius cel·lulars. Equipament i disseny. Nivells de bioseguretat. Classificació dels agents biològics. Concepte de SDS, PPEs i SLP
Sessió 3. Condicions físico-químiques, medis i superfícies de cultiu.
Temperatura, pH i osmolaritat. Composició, preparació, selecció i optimització dels medis de cultiu. Adaptació a medis lliures de sèrum. Superfícies de creixement cel·lular.
Sessió 4. Contaminació biològica.
Tècnica asèptica. Principals agents contaminants biològics: bacteris, llevats, fongs, virus i micoplasmes. Procediments i mètodes de detecció.
Sessió 5. Quantificació, citotoxicitat i mort cel·lular.
Cambra de Neubauer. Assaigs de viabilitat i citotoxicitat cel·lular.
Sessió 6. Introducció a la Citometria de flux.

Breu història. Quines dades ens aporta la CMF? Aspectes pràctics. FACS
Sessió 7. Tècniques bàsiques de manipulació de cèl·lules animals en cultiu. Canvi de medi. Passe o subcultiu. Criopreservació. Transformació i immortalització. Transport de cèl.lules. Caracterització cel.lular.
Sessió 8. Cultius cel·lulars especialitzats i tècniques avançades associades. Tècniques d’aïllament cel·lular. Exemples de cultiu. Tècniques de separació cel.lular. Línies cel·lulars per biotecnologia.
Sessió 9. Sistemes de modificació cel·lular. Gens marcadors. Tècniques d’introducció d’ADN en les cèl·lules animals en cultiu. Les cèl·lules animals com a factories de producció: fàrmacs, proteïnes i anticossos. Tècniques d’introducció de proteïnes en les cèl·lules animals en cultiu.
Sessió 10. Biotecnologia de cèl·lules animals i teixits. Cèl·lules pluripotents (“stem cells”) vs. cultius especialitzats. Tecnologia d'aïllament i cultiu de cèl·lules pluripotents. Tècniques de diferenciació cel·lular. Reconstrucció de teixits i òrgans mitjançant co-cultiu de tipus primari