Tema Subtema
1. L'ecosistema vitícola. Sòls vitícolas. La roca mare originària. Formació de sòls.

2. Perfils edáfics. Pedions. Classificació dels sòls: Classificació francesa i americana.
3. Propietats físiques i químiques dels sòls. Capacitat de retenció de l'aigua en el sòl.
4. Característiques de sòls àcids i bàsics en vinya. Deficiències minerals. La clorosis fèrrica i les seves repercussions en la qualitat del raïm.
5. Classificacions climàtiques. Conceptes de Macroclima, mesoclima, microclima. Climes on es conrea la vinya.
6. Classificació de Thornthwaite. Càlculs de evapotranspiració i fitxa hídrica. Diagrames climàtics.
7. Classificacions vitícoles: Winkler, Branas, Huglin, Hidalgo. Cicles i èpoques de maduració de les viníferas.
8. Avaluació del mitjà vitícola. Determinació dels factors limitantes i estresants en el cultiu de la vinya, abiótics i biòtics. Respostes del cep.
9. Interacció d'elements climàtics i topogràfics i la seva influència en el creixement i desenvolupament de la vinya.