DADES IDENTIFICATIVES | 2021_22 |
Assignatura | NOUS MODELS DE VITICULTURA ECOLÒGICS, BIODINÀMICS I REGENERATIUS | Codi | 19224239 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 1r | |||||
Descriptors | Crèd. | Tipus | Curs | Període | ||||
3 | Optativa | 2Q |
Competències | Resultats d'aprenentage | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tema | Subtema |
TEMA 1.1 Agroecologia | Bases ecològiques i agronòmiques. El concepte de sostenibilitat des de l'Agroecologia. Racionalitat ecològica de l'agricultura tradicional. |
TEMA 1.2 Tècniques de maneig en agricultura ecològica i pràctiques de foment de la biodiversitat en els agroecosistemes | Eines per al disseny de rotacions de cultiu. Maneig de terra i cobertes vegetals en viticultura ecològica. |
TEMA 1.3 Tècniques de maneig en agricultura ecològica i l'adequació de la fertilització | Els elements clau de la conversió ecològica. Estratègies de manteniment de la biodiversitat funcional. |
TEMA 1.4 Tècniques de maneig en agricultura ecològica i el control de plagues i malalties | Productes fitosanitaris autoritzats en viticultura ecològica. Compatibilitat i ús. Preparacions i aplicacions. Zones de guarda amb altres cultius convencionals. |
TEMA 1.5 Estratègies de recuperació i manteniment de varietats locals en espais d'alt potencial agroecològic | Estratègies per a la incorporació de varietats tradicionals a les explotacions agràries ecològiques. |
TEMA 1.6 Certificació i criteris de qualitat en el sistema agroalimentari | Reglaments europeus de producció ecològica. Auditories efectuades pels organismes de control, proves analítiques i documentació. Reglaments d'etiquetatge i traçabilitat. |
TEMA 2.1 Història de l'agricultura biodinàmica |
Bases de l'Agricultura Biodinàmica. Els elements de la natura. Els cossos dels regnes de la Naturalesa. El mètode d'investigació científic i la ciència espiritual. L'observació goetheana. |
TEMA 2.2 L'organització del cosmos i del sistema solar |
Ritmes còsmics. Els moviments del planeta Terra i dels cossos de el sistema solar. Els arquetips planetaris i les constel·lacions. Els ritmes còsmics en relació als processos de la vida a la Terra. |
TEMA 2.3 La vida de terra, les argiles i la matèria orgànica en agricultura biodinàmica |
Els sòls mediterranis. Els principis silícic i càlcic. Els preparats de el compost. L'elaboració del compost biodinàmic. L'aplicació dels preparats de el compost. |
TEMA 2.4 L'organisme granja |
La tripartició dels animals. Els diferents tipus d'animals. Maneig animal. El sentit de tenir animals a les finques biodinàmiques. Pràctiques d'observació goetheana d'animals i altres pràctiques. |
TEMA 2.5 La nutrició de les plantes i els arquetips |
Conceptes de nutrició. La tripartició de les plantes. Nocions d'agronomia: alternatives i rotacions; idees sobre fisiologia vegetal. Tipus de plantes. Els arquetips planetaris dels vegetals i la seva funció per curar la terra i els regnes de la Naturalesa. |
TEMA 2.6 Els preparats biodinàmics |
Aplicació de preparats. Altres preparats especials. L'elaboració i utilització de preparats homeopàtics de cendres. L'aplicació de la certificació Demeter. |
TEMA 3.1 La regeneració de terra com a solució |
Concepte de Soil food web. Ruta el carboni líquid. Fotosíntesi i fixació de carboni al sòl. Agricultura regenerativa com a base de restauració de terra empobrit. Glomalina. Humus. Rizosfera. Interacció Sòl-Clima-Sòl. |
TEMA 3.2 Entenent la regeneració |
El reverdiment dels paisatges àrids i la inversió del canvi climàtic. Degradació dels sòls agrícoles. El sòl com a esponja. Activitat microbiana en sòls secs: interacció fongs-bacteris. L'empoderament com a base del canvi. |
TEMA 3.3 Agricultura regenerativa vs degenerativa |
Test d'infiltració: el secret de la regeneració. Edificant estructures. Sòl fèrtil i sòl degradat. Les 6 claus de l'agricultura regenerativa. Tipus de certificació. Equilibri entre incomes i outcomes. Aspectes econòmics de l'agricultura regenerativa. |
TEMA 3.4 Salut de terra, salut humana |
L'agricultura regenerativa al plat. Impacte en la societat. Perspectives de futur. |