Enginyeria Tècnica Agrícola esp. Indústries Agràries i Alimentàries (1997) |
Assignatures |
MICROBIOLOGIA D'ALIMENTS |
Continguts |
DADES IDENTIFICATIVES | 2006_07 |
Assignatura | MICROBIOLOGIA D'ALIMENTS | Codi | 19031204 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 1er | |||||
Descriptors | Crèd. | Crèd. teoria | Crèd. pràctics | Tipus | Curs | Període | ||
6 | 3 | 3 | Optativa | Primer |
Competències | Objectius d'aprenentatge | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tema | Subtema |
TEMA 1.- Introducció a la microbiologia dels aliments: | 1.1. Antecedents històrics. |
TEMA 2.- Condicions que influeixen en el desenvolupament de los microorganismes en els aliments. Contaminació dels aliments | 2.1. Fonts naturals. 2.2. Contaminació dels aliments durant la seva manipulació i industrialització. |
TEMA 3.- Microorganismes associats als aliments: | 3.1. Microbiota inicial. 3.2. Microorganismes patògens. 3.3. Microorganismes productors d’alteracions. 3.4. Metodologia de la pressa i processament de les mostres. |
TEMA 4.- Principis generals de l’alteració dels aliments: | 4.1. Criteris de comestibilitat. 4.2. Causes de alteració. 4.3. Classificació dels aliments segon la facilitat amb que se alteren. 4.4. Factors que determinen el número i classe de microorganismes en els aliments. 4.5. Factors que influeixen en el creixement microbià en els aliments. 4.6. Canvis causats per els microorganismes. |
TEMA 5.- Principis generals de la conservació dels aliments: | 5.1. Mètodes de conservació. 5.2. Asèpsia. 5.3. Eliminació dels microorganismes. 5.4. Manteniment de les condicions anaeròbies. |
TEMA 6.- Conservació de aliments mitjançant del ús de les radiacions: | 6.1.Tipus de radiacions empleats en la conservació de aliments. 6.2. Factors a tenir en compta en la irradiació dels aliments. 6.3. Influència de la irradiació sobre la qualitat dels aliments. |
TEMA 7.- Conservació de aliments mitjançant l’ús del calor: | 7.1. Factors que afecten a la termorresistència bacteriana. 7.2. Termorresistència dels microorganismes i de les seves espores. 7.3. Mètodes per a determinar la resistència tèrmica. 7.4. Penetració del calor. 7.5. Tractaments tèrmiques empleats. |
TEMA 8.- Conservació de aliments mitjançant la dessecació: | 8.1. Mètodes de dessecació. 8.2. Factors que afecten la dessecació. 8.3. Mètodes de dessecació empleats. 8.4. Estabilitat dels aliments dessecats. |
TEMA 9.- Conservació de aliments mitjançant l’ús del fred: | 9.1. Creixement de microorganismes a baixes temperatures. 9.2. Temperatures de congelació. 9.3. Efectes de les temperatures de congelació i subcongelació sobre los microorganismes. |
TEMA 10.- Conservació de aliments mitjançant l’ús de additius alimentaris: | 10.1. El conservant ideal. 10.2. Principals conservants químics orgànics i inorgànics. 10.3. Antibiòtics en aliments. |
TEMA 11.- Conservació de aliments mitjançant la fermentació: | 11.1. Principals aliments fermentats. 11.2. Alteracions i defectes de les productes fermentats. |
TEMA 12.- Microbiologia dels grans i derivats: | 12.1. Contaminació. 12.2. Conservació. 12.3. Alteració. |
TEMA 13.- Microbiologia de fruits i hortalisses: | 13.1. Contaminació. 13.2. Conservació. 13.3. Alteració. |
TEMA 14.- Microbiologia de carn, productes càrnics i aus: | 14.1. Contaminació. 14.2. Conservació. 14.3. Alteració. |
TEMA 15.- Microbiologia de peixos i altres productes marins: | 15.1. Contaminació. 15.2. Conservació. 15.3. Alteració. |
TEMA 16.- Microbiologia de los ous. Microbiologia de la llet i productes lactis: | 16.1. Contaminació. 16.2. Conservació. 16.3. Alteració. |
TEMA 17.- Microbiologia de los aliments enllaunats sobmés a tractament tèrmic: | 17.1. Causes de les alteracions. 17.2. Classes de alteracions biològiques. |
TEMA 18.- Microbiologia del aigua: | 18.1. Microorganismes. 18.2. Determinació. 18.3. Potabilització. 18.4. Autodepuració |