Enginyeria Tècnica Agrícola esp. Indústries Agràries i Alimentàries (1997) |
Assignatures |
TECNOLOGIES DE LA PRODUCCIÓ VEGETAL |
Continguts |
DADES IDENTIFICATIVES | 2010_11 |
Assignatura | TECNOLOGIES DE LA PRODUCCIÓ VEGETAL | Codi | 19031012 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 1r | |||||
Descriptors | Crèd. | Crèd. teoria | Crèd. pràctics | Tipus | Curs | Període | ||
10.5 | 6 | 4.5 | Troncal | Segon | Anual |
Competències | Objectius d'aprenentatge | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tema | Subtema |
1.INTRODUCCIÓ A LA PRODUCCIÓ VEGETAL | Agricultura, agronomia i fitotecnia. La fitotecnia com a base de la producció vegetal. Factors de la producció vegetal: clima, sòl, planta. Espècies vegetals més importants utilitzades en agricultura: cultius herbacis (cereals, lleguminoses, farratges, hortalisses, industrials), cultius llenyosos (fruiters fruita dolça, fruits secs, olivera, vinya...) ornamentals i plantes aromàtiques |
2. PRINCIPIS GENERALS | Creixement i desenvolupament vegetal |
3.ESTUDI DELS FACTORS CLIMÀTICS | Radiació solar: radiació lluminosa (efecte sobre la fotosíntesi, fototropisme i fotoperiodisme) i radiació tèrmica (efecte sobre l’evaporació, transpiració, respiració i fotosíntesi). Acció dels components atmosfèrics (presència de diferents elements a l’atmosfera i a l’aigua de pluja, atmosferes artificials i cultius forçats). Defensa contra el vent. L’aigua (evapotranspiració i necessitats hídriques de les plantes). |
4.ESTUDI DELS FACTORS EDAFICS | El sòl: propietats físiques (textura, estructura i porositat, atmosfera del sòl, aigua del sòl i capacitat de retenció hídrica (CRAD)) i químiques i biològiques (elements químics del sòl, complex col·loidal o argilohúmic, reacció del sòl: pH, bases de canvi i saturació del complex col·loidal, salinitat i alcalinitat: conductivitat elèctrica, matèria orgànica la seva evolució en el sòl, elements nutritius. Classificació dels sòls: Soil Taxonomy i classificació de la FAO. Característiques dels principals sòls de Catalunya |
5.FACTORS BIOLÒGICS | Sistemes agrícoles: Rotacions i alternatives de cultius. Mètodes de cultius extensius de secà. Cultius forçats i mètodes de cultius intensius. Propagació vegetal: Material vegetal. La propagació de plantes de viver: principis i tècniques per la propagació per llavors. Maneig i conservació de llavors. Propagació asexual: per estaques, l’empelt i el capficat. Micropropagació: cultiu “in vitro |
6.ACTUACIONS REALITZADES SOBRE EL SÒL PER L’HOME PER TAL DE MILLORAR LES SEVES PROPIETATS FÍSIQUES | El reg: sistemes de reg: de superfície, per aspersió i per degoteig Disseny agronòmic del reg: programació i càlcul d’un reg per aspersió i per degoteig (Problemes) Conreu i maneig de la terra. Influència de la matèria orgànica |
7. PROTECCIÓ DELS CULTIUS | Bases conceptuals i metodològiques. Control de malalties, plagues i males herbes: control químic i biològic |
8. MODIFICACIONS DE LES PROPIETATS QUÍMIQUES DEL SÒL: FERTILITZACIÓ | Esmenes calcaries i orgàniques Càlcul de les esmenes calcàries, àcides i orgàniques (problemes) Producció integrada Nutrició mineral de les plantes conreades: el nitrogen, el fòsfor, el potassi i la fertilització. Els elements secundaris i els micronutrients. Aplicació d’adobs al sòl Càlcul de la fertilització mineral (problemes) |
9.DISSENY DE PLANTACIONS ARBÒRIES | Establiment d'una plantació arbòria |