Biotecnologia (2005) |
Assignatures |
MICROBIOLOGIA D'ALIMENTS |
Continguts |
DADES IDENTIFICATIVES | 2011_12 |
Assignatura | MICROBIOLOGIA D'ALIMENTS | Codi | 19052231 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 2n | |||||
Descriptors | Crèd. | Crèd. teoria | Crèd. pràctics | Tipus | Curs | Període | ||
4.5 | 3 | 1.5 | Optativa | Primer |
Competències | Objectius d'aprenentatge | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tema | Subtema |
Tema 1. | 1.1.- Introducció a la microbiologia dels aliments: 1.2.- Antecedents històrics. |
Tema 2. | Condicions que influeixen en el desenvolupament de los microorganismes en els aliments. Contaminació dels aliments. 2.1. Fonts naturals. 2.2. Contaminació dels aliments durant la seva manipulació i industrialització. |
Tema 3. | Microorganismes associats als aliments: 3.1. Microbiota inicial. 3.2. Microorganismes patògens. 3.3. Microorganismes productors d’alteracions. 3.4. Metodologia de la pressa i processament de les mostres. Tècniques de recompte i identificació de microorganismes. 3.5. Tècniques moleculars aplicades a l’anàlisi microbiològic d’aliments. 3.6. Tècniques ràpides d’identificació dels microorganismes als aliments |
Tema 4. | Principis generals de l’alteració dels aliments: 4.1. Criteris de comestibilitat. 4.2. Causes de alteració. 4.3. Classificació dels aliments segon la facilitat amb que se alteren. 4.4. Factors que determinen el número i classe de microorganismes en els aliments. 4.5. Factors que influeixen en el creixement microbià en els aliments. 4.6. Canvis causats per els microorganismes. |
Tema 5. | Principis generals de la conservació dels aliments: 5.1. Mètodes de conservació. 5.2. Asèpsia. 5.3. Eliminació dels microorganismes. 5.4. Manteniment de les condicions anaeròbies. |
Tema 6. | Principis generals dels sistemes de controls de processos a la indústria agro-alimentària. |