2012_13
Guia docent 
Facultat de Química
A A 
català 
 
Nutrició i Metabolisme (2012)
 Assignatures
  NUTRICIÓ I FISIOPATOLOGIA
   Continguts
Tema Subtema
1. Homeòstasis i balanç energètic Concepte d’homeòstasis. Descripció d’un model homeostàtic. Precisió i cost energètic de manteniment. Equació general del balanç energètic d’un organisme. Factors estables i modulació de l’equació del balanç energètic. Termogènesis. Eficiència energètica en l’utilització de substrats.
2. Homeòstasis tèrmica Reaccions bioquímiques i manteniment de la temperatura corporal, valor de Q10 de les reaccions. Importància de l’homeotèrmia. Concepte de temperatura corporal, variabilitat i manteniment. Paper del calor residual i de la termogènesi obligatòria i adaptativa. Eficiència dels sistemes de manteniment de la temperatura corporal, influencia sobre la generació de calor. Pèrdues globals d’energia, balanç energètic, equilibri entre producció y pèrdues de calor. Sistemes de manteniment de la temperatura. Termòstat. Hipotèrmia. Febre, cost energètic.
3. Taxa metabòlica Taxa metabòlica, concepte. Mesura directa e indirecta. Modulació fisiològica. Taxa metabòlica basal, relacions al·lomètriques. Hipòtesis que expliquen la relació entre massa corporal i taxa metabòlica. Llei de superfícies. Homeotèrmia i flux de sang.
4. Termogènesis Termogènesis. Concepte, formes de termogènesis. Termogènesis adaptativa i obligatòria. Termogènesis induïda per la dieta i termogènesis ‘pura’. Mecanismes de termogènesis. Hipòtesis, cicles fútils. Tremolor i termogènesis muscular no tremolosa. Termogènesis al teixit adipós marró, UCP1, estructura i funció. D’altres proteïnes desacobladores, possibles funciones.
5. Control de la ingesta d’aliments Control de la ingesta d’energia. Sistemes de control de la ingesta de glúcids i lípids. Senyals gàstriques i intestinals. Paper de les hormones i pèptids intestinals. D’hipotàlem. Paper en el control del pes corporal. Neuropèptids: POMC, NPY, etc. Senyals perifèriques.
6. El teixit adipós Teixit adipós. Emmagatzematge d’energia i òrgan endocrí. Funcions dels adipòcits: endocrina, autocrina i paracrina. Citoquines. Control nerviós. Interaccions hormonals. Control de l’adipogènesi i de la lipòlisi. El teixit adipós i els processos inflamatoris.
7. Dèficit energètic i proteic: malnutrició calòric-proteica i caquèxia Malnutrició calòric-proteica. Tipus. Mecanismes patogènics i conseqüències metabòliques. Tractament i recuperació. Caquèxia. Definició i tipus, orígens. Envelliment. Caquèxia del càncer i malalties consuntives.
8. Interaccions glúcids-lípids energia: la síndrome metabòlica Historia natural de la síndrome metabòlica: dieta primitiva, excés nutricional, protecció enfront de l’excés de nutrients, resistència a la insulina. Paper dels lípids i aminoàcids. La síndrome metabòlica, orígens i definició. Components, malalties associades. Relacions patogèniques entre els components de la síndrome metabòlica Dislipèmies. Lipotoxicitat. Aterosclerosis. Els lípids en la dieta. L’adipòcit, paper fisiològic i regulació. Diferenciació. Funcions endocrines, paracrines i immunes. L’adipòcit malalt, dany endotelial.
9. Nutrició i malalties metabòliques Concepte de malaltia metabòlica, tipus i varietats: malalties susceptibles de millora amb la dieta, efectes coadjuvants i contraindicacions. Estudis sistemàtics de les malalties metabòliques i adaptacions de la dieta al seu tractament. Paper global de la dieta com a element terapèutic.
10. Nutrició i biota Grandària, funcions i diversitat de la biota. Relacions amb la dieta. Efectes simbiòtics, comensals i parasítics. Probiòtics. La formació de merda, las seves característiques i composició. Defensa: barreres contra la biota, sistema immune. Manteniment de la composició i alteracions de la biota. Malalties causades per alteracions de la biota. Mites i realitats.