Guia docent Facultat de Química |
català |
Nutrició i Metabolisme (2012) |
Assignatures |
DIETA MEDITERRÀNIA I SALUT: APROXIMACIÓ EXPERIMENTAL |
Continguts |
DADES IDENTIFICATIVES | 2013_14 |
Assignatura | DIETA MEDITERRÀNIA I SALUT: APROXIMACIÓ EXPERIMENTAL | Codi | 13675207 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 2n | |||||
Descriptors | Crèd. | Tipus | Curs | Període | ||||
3 | Optativa | Únic anual |
Competències | Objectius d'aprenentatge | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tema | Subtema |
1. Presentació de l’Assignatura. Patró de Dieta Mediterrània i Salut. Pirámide de l’evidència científica. Eines metodològiques. Tipus d’estudis actuals en Dieta Mediterrània. |
Presentació de l’Assignatura. Patró de Dieta Mediterrània i Salut. Pirámide de l’evidència científica. Eines metodològiques. Tipus d’estudis actuals en Dieta Mediterrània. (2,5h) Dr Cristina Andres-Lacueva. |
2. Efecte de la dieta Mediterrània i l’oli d’oliva sobre el risc cardiovascular. Evidència científica i mecanismes. |
Efecte de la dieta Mediterrània i l’oli d’oliva sobre el risc cardiovascular. Evidència científica i mecanismes. (2,5 h). Dra Montserrat Fitó Cardiovascular Risk and Nutrition Research Group Program of Research in Inflammatory and Cardiovascular Disorders CIBER de Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición (CIBEROBN) IMIM-Institut de Recerca Hospital del Mar Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) |
3. Cáncer i Nutrició |
Nutrició i càncer: l’evidència epidemiológica actual (2,5h). Dr Carlos Alberto González. Unit of Nutrition, Environment and Cancer. Cancer Epidemiology Research Programme. Catalan Institute of Oncology (ICO). Estudi EPIC/Espanya (European Prospective Investigation of Cancer) . L’etiologia I la prevenció del cáncer es troven relacionats amb la dieta i factors relacionats amb ella. Actualment, l’evidència científica estima que entre un 30 i un 40% de la incidencia de cáncer podría ser prevenible amb mesures relacionades amb la dieta, el control de pes i l’activitat física. |
4. Estudi PREDIMED_Dieta Mediterrània i Salud Cardiovascular | Primary prevention of cardiovascular disease with a Mediterranean diet. Estruch R, et al.,Martínez-González MA; PREDIMED Study Investigators. N Engl J Med. 2013 Apr 4;368(14):1279-90. "Prevenció de la diabetis a través de la dieta: l’estudi PREDIMED"(2,5h). Dr Jordi Salas, Professor of Nutrition. Human Nutrition Unit Department of Biochemistry & Biotechnology CIBER de Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición (CIBEROBN) School of Medicine. Rovira i Virgili University |
5. Dieta Mediterrània i Exercici físic |
"La Dieta Mediterránea quizás no sea sólo Dieta". Dr Manuel Castillo (2,5h). Catedràtic de Fisiologia. Facultat de Medicina. Universitat de Granada |
6. Genómica Nutricional y Dieta Mediterránea |
Genómica Nutricional y Dieta Mediterránea (2,5h). Dr Jose María Ordovás. Catedràtic de Nutrició Director, Nutrition and Genomics Professor Nutrition and Genetics JM-USDA-HNRCA at Tufts University 711 Washington St. Boston, MA 02111 Dra Dolores Corella Catedràtica de Medicina Preventiva i Salut Pública. Facultat de Medicina. Universitat de València.Directora de la Unitat d’Investigació en Epidemiologia Genètica i Molecular. PENDIENTE DE CONFIRMAR |
7. Metabolómica y Nutrición personalizada siguiendo un Patrón de alimentación Mediterránea |
Metabolómica y Nutrición personalizada siguiendo un Patrón de alimentación Mediterránea (1h). Dr Rafael Llorach, investigador Ramon y Cajal de la Universitat de Barcelona |
8. Tomàquet i Dieta Mediterrània. |
Tomàquet i Dieta Mediterrània(1,5h). Dra. Rosa Mª Lamuela. Professora Titular de la Universitat de Barcelona El tomàquet és l’hortalissa més consumida en el patró de Dieta Mediterrània |
9. Activitat Complementària_Patró de Dieta Mediterrània i Salut | Activitat Complementària_Patró de Dieta Mediterrània i Salut (2,5h) Dra Cristina Andres-Lacueva |