Guia docent Facultat d'Enologia |
català |
Begudes Fermentades (2014) |
Assignatures |
ANÀLISI SENSORIAL I |
Continguts |
DADES IDENTIFICATIVES | 2014_15 |
Assignatura | ANÀLISI SENSORIAL I | Codi | 19214114 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 1r i 2n | |||||
Descriptors | Crèd. | Tipus | Curs | Període | ||||
6 | Obligatòria | Segon | AN |
Competències | Resultats d'aprenentage | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tema | Subtema |
Tema 1. Introducció a l'anàlisi sensorial. | Introducció. Acondicionament de la sala. Horaris més adequats. Iluminació. Copes. Preparació de les mostres. Temperatura |
Tema 2. Sentits que intervenen en el tast. | Mecanismes neurofisiològics. Sensibilitat i educació dels sentits. Importància de la memòria. |
Tema 3. La vista. | Fisiologia de l'ull. Aspecte. Limpidesa. Transparència. Vocabulari general. |
Tema 4. Olfacte. | Fisiologia. Classificació dels olors. Substàncies odoríferes. Classificació dels aromes: primaris, prefermentatius, secundaris i terciaris. Bouquet. Vocabulari. |
Tema 5. El gust. | Anatomia. Els quatre gustos elementals; dolç, salat, àcid, amarg. Astringència i altres sensacions. Persistència.Vocabulari per cada sensació. |
Tema 6. La sequencia de la degustació. | Fase visual, fase olfactiva i fase gustativa. Via retronasal. Fitxes de tast.Tast teòric (identificació de substàncies). Tast analític (llindars de percepció). |
Tema 7. Degustació de vins blancs. | Equilibris. Principals varietats i característiques de cada una. Influència de l'elaboració |
Tema 8. Degustació de vins rosats. | Equilibris. Varietats principals. Diferències entre clarets i rosats. |
Tema 9. Degustació de vins negres | Regles d'equilibri. Varietats més utilitzades i llurs característiques. Diferència entre les diferents elaboracions possibles. |
Tema 10. Vins amb carbònic | . Escumosos. Vins d'agulla. Corbes d'evolució. Diagrames d'equilibri. Varietats més utilitzades i característiques de cada una. |
Tema 11. Vins licorosos. | Oportos, misteles, rancis, xeressos. |