2015_16
Guia docent 
Facultat de Química
A A 
català 
Nutrició i Metabolisme (2012)
 Assignatures
  ESTADÍSTICA APLICADA A LA NUTRICIÓ
   Continguts
Tema Subtema
1. Introducció a l’anàlisi de dades. 1.1. Concepte d’Estadística. Contingut de l’Estadística. 1.2. Concepte de població, mostra, individu i variable estadística. 1.3. Classificació de les variables estadístiques. 1.4. Distribució de freqüències. Representacions gràfiques. 1.5. Agrupació de dades en intervals. 1.6. Paràmetres de posició. 1.7. Paràmetres de dispersió.
2. Models de distribució de probabilitats. 2.1. Distribucions discretes: Bernoulli, binomial, Poisson, uniforme. 2.2. Distribucions contínues: uniforme, exponencial, normal. 2.3. Llei normal general. Llei normal reduïda: N(0,1). 2.4. Distribucions deduïdes de la normal: khi-quadrat, t de Student i F de Snedecor. 2.5. Convergència a la llei normal: teorema del límit central. 2.6. Exemples d’aproximació d’algunes distribucions a la distribució normal. 2.7. Ús de les taules estadístiques.
3. Intervals de confiança. 3.1. Concepte d’estimador i de paràmetre. Estimació puntual i estimació per intervals. 3.2. Propietats dels estimadors: biaix, eficiència i consistència. 3.3. Alguns mètodes d’estimació: el mètode dels moments i el mètode del màxim de versemblança. 3.4. Noció d’interval de confiança. Coeficient de confiança. 3.5. Determinació d’alguns intervals de confiança per a: la mitjana, la diferència de mitjanes, la variància, el quocient de variàncies, una proporció i la diferència de proporcions.
4. Contrast d’hipòtesis. 4.1. Hipòtesis estadístiques. Tipus d’hipòtesis. 4.2. Concepte de regió crítica i regió d’acceptació. 4.3. Tipus d’errors. Potència d’un contrast. Nivell de significació. 4.4. Aplicació dels contrastos d’hipòtesis per: la mitjana, la diferència de mitjanes, la variància, el quocient de variàncies, una proporció i la diferència de proporcions.
5. Anàlisi de la variància (ANOVA). 5.1. Generalitats sobre l’anàlisi de la variància. 5.2. Disseny ANOVA d’un factor. 5.3. Disseny ANOVA de dos factors sense interacció. Blocs aleatoritzats. 5.4. Disseny ANOVA de dos factors amb interacció. 5.5. SPSS: disseny ANOVA amb dos factors o més. 5.6. Anàlisis de la covariància (ANCOVA). 5.7. Mesures repetides.
6. Regressió lineal. 6.1. Relació entre variables. 6.2. Model de regressió mostral simple. 6.3. Regressió lineal simple: estimació de paràmetres pel mètode dels mínims quadrats. 6.4. Regressió lineal simple: mesures de bondat d’ajust. 6.5. Regressió lineal simple: construcció d’intervals de predicció. 6.6. Regressió no lineal. 6.7. Regressió lineal múltiple. 6.8. Contrastos de significació. 6.9. Resultats amb el prgrama Excel. 6.10. Resultats amb el programa SPSS.
7. Anàlisi multivariant. 7.1. Classificació dels mètdoes d'anàlisi multivariant. 7.2. Anàlisi factorial. Anàlisi de components principals. 7.3. Anàlisi clúster no jeràrquic. 7.4. Anàlisi clúster jeràrquic. 7.5. Anàlisi discriminant.