Guia docent Facultat de Química |
català |
Nutrició i Metabolisme (2012) |
Assignatures |
FUNCIÓ DELS LÍPIDS EN L'ALIMENTACIÓ I LA NUTRICIÓ |
Continguts |
DADES IDENTIFICATIVES | 2015_16 |
Assignatura | FUNCIÓ DELS LÍPIDS EN L'ALIMENTACIÓ I LA NUTRICIÓ | Codi | 13675240 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 2n | |||||
Descriptors | Crèd. | Tipus | Curs | Període | ||||
3 | Optativa | AN |
Competències | Objectius d'aprenentatge | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tema | Subtema |
1. Els lípids en els aliments | Els lípids en els aliments (2h). Acilglicerols i àcids grassos. Propietats funcionals: textura i flavor. Interaccions amb les macromolècules i l’aigua. Influència dels processos tecnològics (Josep Boatella). |
2. Altres components lipídics | Altres components lipídics (2h). Esterols, estanols, tocoferols i carotenoides: utilització, efectes biològics i seguretat del seu ús (Magda Rafecas). |
3. Efectes de l’oxidació lipídica sobre la qualitat dels aliments i la salut | Efectes de l’oxidació lipídica sobre la qualitat dels aliments i la salut (2h). Oxidació lipídica en els aliments: conseqüències i prevenció. Formació i contingut de compostos d’oxidació amb efectes biològics en els aliments. Absorció, formació in vivo i contingut de compostos d’oxidació en l’organisme humà. Paper dels compostos d’oxidació lipídica en malalties degeneratives (Francesc Guardiola). |
4. Qualitat i quantitat dels lípids en els aliments. Estratègies per a la modificació del contingut i composició lipídica dels aliments. |
Qualitat i quantitat dels lípids en els aliments. Consum i acceptabilitat. Estratègies per a la modificació del contingut i composició lipídica dels aliments (2h). Reducció del contingut calòric: substituts del greix. Modificació de la composició lipídica mitjançant la tecnologia, modificació genètica i la dieta animal (Rafael Codony). |